• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Πιο κοντά το 1 GW στις ΑΠΕ- Στο μόνιτορ και το βουλγαρικό διυλιστήριο

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    Την εκτίμηση ότι η Helleniq Energy θα επωφεληθεί από την επερχόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα είναι ισχυρότερη την επόμενη τριετία, την επίτευξη του στόχου για γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ανάγκη να διατηρήσει τη δραστηριότητά της στα ορυκτά καύσιμα ισχυρή τα επόμενα είκοσι χρόνια καθώς δεν θα μειωθεί η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα, ανέφερε χθες μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

    Η χώρα έχει αναβαθμιστεί πια, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης,  και τα θεμελιώδη μεγέθη της κινούνται θετικά.

    «Τα επόμενα 2-3 χρόνια εκτιμάμε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι και ισχυρότερη. Πρέπει να επωφεληθούμε από την ισχυρή θέση μας και να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα», σημείωσε.

    Τόνισε επίσης ότι προβλέπει οι καλές επιδόσεις της Helleniq Energy που σημειώθηκαν στο εννάμηνο να συνεχιστούν και στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

    Σημείωσε ότι προχωρά η γρήγορη ανάπτυξη στις ΑΠΕ και ο στόχος της Helleniq Energy είναι να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ 1 GW  το 2025, και 2 GW  το 2030, ενώ σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ είναι 356 MW.

    Η Ρουμανία γίνεται ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης της εταιρείας, είπε, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων της σε ΑΠΕ είναι 4,2 GW, τα οποία ωστόσο, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν όλα.

    Αν και στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των έργων της, δεν παύει να κοιτάζει και εξαγορές έργων σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε, ότι  η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτηση του διυλιστηρίου του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, αν και η επένδυση σε υποδομές ορυκτών καυσίμων δεν είναι μέρος της  στρατηγικής του ομίλου.

    Όπως εξήγησε προτεραιότητα του ομίλου είναι ο περιορισμός του ανθρακικού αποτυπώματος μέσα από το επενδυτικό σχέδιο VISION 2025 και την επέκταση των δραστηριοτήτων του στους τομείς των ΑΠΕ και της καθαρής ενέργειας.

    Ωστόσο, τόνισε, περιγράφοντας τις τάσεις στην αγορά, ότι η ζήτηση για υδρογονάνθρακες τα επόμενα είκοσι χρόνια θα είναι στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια.

    Γι αυτό και η εταιρεία μεριμνά να συντηρεί και να διατηρήσει τα διυλιστήριά της ώστε να είναι ισχυρά και στο μέλλον.

    Διαβάστε επίσης:

    Α.Σιάμισιης: Κοιτάζουμε το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία

    Αριστείδης Αλαφούζος: Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Okeanis Eco Tankers

    Tζεφ Μπέζος: Γιατί ο ιδρυτής της Amazon εγκαταλείπει το Σιάτλ και μετακομίζει στο Μαϊάμι



    ΣΧΟΛΙΑ