• Business

    Ανατροπή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Προς νέα τρίμηνη παράταση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό – Τι περιμένει η Onex

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Προς νέα παράταση, όπως όλα δείχνουν, οδεύει η σύμβαση του Πολεμικού Ναυτικού με τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκρίνει νέα παράταση τρίμηνης διάρκειας στη σύμβαση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό των δυο πυραυλάκατων που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία και να δοθεί χρόνος στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την διάσωση των ναυπηγείων με την συμμετοχή της Onex.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Άμυνας κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους των ναυπηγείων πως δρομολογείται νέα παράταση της σύμβασης, η οποία μάλιστα θα κατατεθεί έγκαιρα προς ψήφιση στην Βουλή πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη παράταση που λήγει στις 30 Ιουνίου. Με την επέκταση της σύμβασης διασφαλίζεται η καταβολή των μισθών στους περίπου 600 εργαζομένων των ναυπηγείων.

    Πηγές του υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, τονίζοντας πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου λόγω έλλειψης εναλλακτικής λύσης φαίνεται να συναινεί στο ενδεχόμενο παράτασης της σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση των δυο πυραυλάκατων («6» και «7»), τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό για να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητές του. Σπεύδουν πάντως να υπογραμμίσουν πως περιμένουν από την διοίκηση των ναυπηγείων αλλά και τους εργαζόμενους να φανούν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους.

    Άλλες πηγές αναφέρουν πως η νέα παράταση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, και προσθέτουν πως εάν τελικά δοθεί μια νέα παράταση αυτή θα συνοδεύεται από κάποια βασικά προαπαιτούμενα, όπως η δέσμευση των μετόχων των ναυπηγείων Ελευσίνας να μεταβιβάσουν στην Onex την πλειοψηφία των μετοχών (>50%).

    Στο μεταξύ, μετά και την επισημοποίηση τους ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της εταιρείας ONEX Shipyards από τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό DFC.gov (ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος), εκτιμάται πως θα υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά στην προσπάθεια εξυγίανσης των ναυπηγείων.

    Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν πως το «κλειδί» των εξελίξεων κρατάνε οι μέτοχοι των ναυπηγείων, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στο αίτημα της Onex να παραδώσουν τον μετοχικό έλεγχο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την διάσωση των πολύπαθων ναυπηγείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τόσο ο βασικός μέτοχος των ναυπηγείων, Νικόλαος Ταβουλάρης όσο και άλλοι μέτοχοι δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη στο αίτημα να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους στην Onex. Η μεταβίβαση μετοχικού ελέγχου στην Onex (πάνω από 50%) είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει το σχέδιο εξυγίανσης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα.



    ΣΧΟΛΙΑ