• Business

    Amancio Ortega (Zara): Συνεχίζει το επενδυτικό «σαφάρι» ο δισεκατομμυριούχος

    • Bloomberg
    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex

    Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτής Inditex


    Σε μία νέα εξαγορά στον κλάδο των Logistics, προχώρησε ο Ισπανός δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των Zara, Amancio Ortega, καθώς συμφώνησε με την Blackstone για την αγορά μιας αποθήκης στην Ολλανδία, την οποία και ενοικίασε στην ιρλανδική εταιρεία λιανικής μόδας Primark.

    Η Pontegadea Inversiones, το επενδυτικό του όχημα, έδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ (110 εκατομμύρια δολάρια) στη Blackstone για το κέντρο διανομής που βρίσκεται στο Roosendaal, κοντά στα βελγικά σύνορα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οικογενειακού του γραφείου.

    Η Primark έχει δεκαετή μίσθωση στον χώρο των 87.000 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος λειτουργεί από την DSV, έναν πάροχο μεταφορών και logistics.

    Ο δισεκατομμυριούχος, ξεκίνησε να αγοράζει ακίνητα στον τομέα των logistics το 2022, διαθέτοντας σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για αποθήκες στις ΗΠΑ, σε πολιτείες όπως την Καλιφόρνια, το Τέξας και την Πενσυλβάνια.

    Ο Ortega αγόρασε το πρώτο του ευρωπαϊκό κέντρο logistics στην Ολλανδία πέρυσι για 105 εκατομμύρια ευρώ.

    Μέσω των κέντρων εφοδιαστικής της, στην Pontegadea ανήκουν κτήρια της Walmart και της Amazon.com.

    Ωστόσο, ενώ τα εμπορικά και premium οικιστικά ακίνητα ζυγίζουν περισσότερο στο χαρτοφυλάκιό του, με τα χρόνια ο Ortega το διαφοροποίησε επενδύοντας σε τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ortega, αγόρασε μερίδιο 49% από τη Repsol σε ισπανικό χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας, έναντι 363 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη αγορά που έχει κάνει μέχρι σήμερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2023, εξαγόρασε 45όροφο κτήριο πολυτελών κατοικιών στο Σικάγο έναντι 232 εκατ. δολαρίων, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει στις ΗΠΑ.

    Το οικογενειακό γραφείο του Ortega, Pontegadea, απέκτησε το 727 West Madison από μια κοινοπραξία της Ares Management και της F&F Realty, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της αλυσίδας ένδυσης Zara, εκτινάχθηκαν κατά 19% το 2022, καθώς επεκτάθηκε στα logistics και εξαγόρασε κάποια πολυτελή κτίρια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Burberry: Απογοήτευσαν οι πωλήσεις των Χριστουγέννων – Κατρακύλα 15% για τη μετοχή

    Rolex: Σταθεροποιείται η αγορά των μεταχειρισμένων

    HSBC: Αντιμέτωπη με αγωγή $1 δισ. για «λαθροθηρία» υπαλλήλων της SVB



    ΣΧΟΛΙΑ