• Τράπεζες

    HSBC: Αντιμέτωπη με αγωγή $1 δισ. για «λαθροθηρία» υπαλλήλων της SVB

    • Bloomberg
    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC

    Noel Quinn, διευθύνων σύμβουλος HSBC


    Αντιμέτωπη με μία αγωγή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων βρίσκεται ξανά η HSBC από την First Citizens Bank & Trust, η οποία κατηγορεί τη βρετανική πολυεθνική τράπεζα για “λαθροθηρία” δεκάδων υπαλλήλων και κλοπή εμπορικών μυστικών από τη Silicon Valley Bank λίγο μετά την εξαγορά της από την First Citizens.

    Ομοσπονδιακός δικαστής του Σαν Φρανσίσκο αρνήθηκε την Τετάρτη το αίτημα της HSBC να απορρίψει τη μήνυση, αναφέροντας ότι η First Citizens με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα ισχυρίστηκε εύλογα ότι η HSBC και άλλοι κατηγορούμενοι παραβίασαν συμβόλαια και υπεξαίρεσαν πληροφορίες.

    Η δικαστής των ΗΠΑ Laurel Beeler επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση, ωστόσο σημείωσε ότι η First Citizens πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή της εντός 28 ημερών, προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την HSBC και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    Την ίδια στιγμή, η HSBC αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «είναι απόλυτα αφοσιωμένη στον τραπεζικό χώρο και στους υπαλλήλους της, ενώ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην αγωγή της First Citizens».

    Σημειώνεται ότι στην αγωγή, η οποία έχει κατατεθεί από τον περασμένο Μάιο, η First Citizens ισχυρίστηκε ότι η HSBC και ο David Sabow, πρώην τραπεζίτης της SVB, οργάνωσαν ένα σχέδιο με το όνομα «Project Colony», προκειμένου να προσλάβουν 42 τραπεζίτες και να “κλέψουν” εμπιστευτικά δεδομένα από την SVB, δύο εβδομάδες μετά την εξαγορά της από την First Citizens.

    Η First Citizens ζήτησε αποζημίωση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για παραβίαση συμβολαίου και άλλες αστικές αξιώσεις.

    «Η HSBC και ο Sabow, σαμποτάρισαν τη συνήθως δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία για να κάνουν ενέργειες, όπως ητη διεξαγωγή έρευνας αγοράς και ανάπτυξη ικανών οικονομικών προβλέψεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την έναρξη μιας εμπορικής τραπεζικής επιχείρησης», ανέφερε η First Citizens στην αγωγή.

    Τον Απρίλιο, η HSBC είχε δηλώσει ότι είχε προσλάβει δεκάδες υπαλλήλους της Silicon Valley Bank.

    Σημειώνεται ότι η κατάρρευση της SVB τον Μάρτιο μετά από ένα κύμα αποσύρσεων από τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας και τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου που διαμόρφωσαν τη βάση πελατών της, αποτέλεσε το μεγαλύτερο τραπεζικό φιάσκο των ΗΠΑ, σε περισσότερο από μια δεκαετία.

    Η First Citizens απέκτησε την SVB δύο εβδομάδες αφότου τέθηκε σε διαχείριση.

    Από την άλλη, η HSBC υποστήριξε ότι οι προσλήψεις της δεν ήταν παράνομες, καθώς η εξαγορά της First Citizens δεν περιελάμβανε δικαιώματα ή υποχρεώσεις που καλύπτονταν από εργασιακές συμφωνίες της SVB.

    Διαβάστε επίσης: 

    HSBC: Λανσάρει το Zing για να ανταγωνιστεί τη Revolut και τη Wise στις διεθνείς πληρωμές

    HSBC: Πούλησε τη λιανική τραπεζική της στη Γαλλία

    Eurobank: Γιατί αναμένεται να φρενάρει η ελληνική οικονομία το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ