• Business

    Ortega (Zara): Αγοράζει χαρτοφυλάκιο αιολικών της Repsol με €363 εκατ.

    • NewsRoom
    Amancio Ortega, ιδρυτής Zara

    Amancio Ortega, ιδρυτής Zara


    Ο Amancio Ortega, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας ρούχων Zara της Inditex, αγοράζει μερίδιο 49% από τη Repsol σε ισπανικό χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας, έναντι 363 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά που έχει κάνει μέχρι σήμερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 12 αιολικά πάρκα και δύο ηλιακούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ισπανία, με συνολική ισχύ 618 μεγαβάτ, ανακοίνωσε η Repsol, παγκόσμια εταιρεία ενέργειας με έδρα τη Μαδρίτη. Περιλαμβάνει επίσης έργα με υβριδικές δυνατότητες, τα οποία θα προσθέσουν επιπλέον 279,2 μεγαβάτ.

    Η κίνηση εδραιώνει το πρόσφατο στοίχημα του Pontegadea, family office του Ortega, να επενδύσει στην ενέργεια πέραν του κλάδου των ακινήτων, στον οποίο επενδύει κατά κύριο λόγο.

    Είναι η τρίτη συμφωνία που κλείνει με την πετρελαιοπαραγωγό Repsol, μετά την εξαγορά του 49% του αιολικού πάρκου Delta το 2021 έναντι 245 εκατ. ευρώ και άλλου 49% στη μικρότερη εγκατάσταση Kappa πέρυσι, γράφει το Bloomberg.

    Το επενδυτικό όχημα κατέχει επίσης το 5% του ισπανικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Enagás, καθώς και μερίδια στον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Redeia και στην αντίστοιχη πορτογαλική εταιρεία REN-Redes Energeticas Nacionais.

    Για τη Repsol, η συμφωνία ισοδυναμεί με μια νέα κεφαλαιακή ένεση που θα τη βοηθήσει να μειώσει τα χρηματοοικονομικά έξοδα σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, ενώ παράλληλα της επιτρέπει να διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο στα περιουσιακά στοιχεία της.

    Αντίστοιχη στρατηγική ακολουθούν και άλλες εταιρείες ενέργειας, όπως η ισπανική επιχείρηση κοινής ωφέλειας Iberdrola, που έχει ολοκληρώσει εκχωρήσεις μειοψηφικών μεριδίων σε όλη την Ευρώπη.

    Η Endesa, ισπανική εταιρεία κοινής ωφελείας που ελέγχεται από την ιταλική Enel, έχει επίσης προσλάβει συμβούλους επιδιώκοντας να πουλήσει μερίδιο 49% σε χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας αξίας 2 δισ. ευρώ, ανέφερε η εφημερίδα Cinco Dias.

    Διαβάστε επίσης:

    Δεύτερο κρουαζιερόπλοιο απέκτησε η Celestyal

    AXIA για ΟΠΑΠ: Τι προβλέπει για το τρίτο τρίμηνο – Αναλλοίωτες οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες

    MIG: Την διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας ενέκρινε η ΓΣ



    ΣΧΟΛΙΑ