• Business

    Αlpha Bank: Στο σκοτάδι οι επενδυτές μία εβδομάδα δια χειρός Ξηρουχάκη – Πιο ψηλά από το 1,33 δείχνει η αγορά για το τίμημα

    O επικεφαλής του ΤΧΣ, Η. Ξηρουχάκης, ανακοίνωσε καθυστερημένα την τιμή που προσφέρει η UniCredit

    O επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, ανακοίνωσε καθυστερημένα την τιμή που προσφέρει η UniCredit


    Στα τυφλά για μία εβδομάδα οι συναλλασσόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών που για προσφορά της Unicredit προς την Alpha Bank άκουγαν και προσφορά, με ευθύνη ΤΧΣ και Ηλία Ξηρουχάκη, δεν έβλεπαν.

    Παρά τις «διαρροές», την κατευθυνόμενη φημολογία, για να καλυφθεί τυχόν ανεπάρκεια (;), το θέμα είναι ότι το ΤΧΣ και τις επιλογές του έπαιξε επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες της αγοράς και σε μία συγκυρία που ένα τόσο θετικό νέο για την αγορά, το ενδιαφέρον μιας ξένης τράπεζας να επενδύσει σε ελληνική μετά από 17 χρόνια, παρά λίγο να εξελιχθεί σε επενδυτικό κόλαφο και μάλιστα σε μία ασταθή για τις αγορές περίοδο.

    Αυτό που έγινε χθες, αναφέρουν χρηματιστές, θα έπρεπε να γίνει μία εβδομάδα πριν και να αφήσει κατά μέρους το ΤΧΣ τις διαρροές περί δήθεν ιδιωτικών συναλλαγών που δεν αφορούν άλλους… μετόχους, λες και πρόκειται για κανένα εισηγμένο μαγαζάκι (σ.σ. που κι αυτό αν είναι εισηγμένο έχει υποχρέωση να ενημερώνει) και όχι για μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες με εκατοντάδες ιδιώτες μετόχους.

    Οι επικίνδυνοι αυτοί χειρισμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μία τόσο ευαίσθητη και κρίσιμη συγκυρία για τα χρηματιστήρια, θα μπορούσε να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Κι αν η μετοχή κρατήθηκε και ταυτόχρονα υπεραπέδωσε πάνω από 17% σε σχέση με το κλείσιμο της 20ης Οκτωβρίου (1,27 ευρώ) φτάνοντας μέχρι 1,43 ευρώ (7,5% πάνω από την προσφoρά της Unicredit) οφείλεται στην πίστη και στην επιμονή των μετόχων της, αλλά και στην εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν το  management του Βασίλη Ψάλτη, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

    Από εκεί και πέρα, το ταμπλό μίλησε.

    Πάνω από 15% του χθεσινού τζίρου πραγματοποιήθηκε στην Alpha οδηγώντας την μετοχή στο κλείσιμο στο 1,415 ευρώ και με όγκο 6,38 εκατ. τεμαχίων, διευρύνοντας το  premium σε σχέση με το 1,33 ευρώ σε τουλάχιστον 8%.

    Τις επόμενες μέρες θα φανεί το τι θέλει η αγορά, αν ο κ. Ξηρουχάκης, βεβαίως, το λάβει υπόψη του και απαιτήσει από τους Ιταλούς να αυξήσουν το τίμημα.

    Τόσο για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την ίδια τη χρηματιστηριακή αγορά που έχει μπροστά της να διανύσει το δρόμο που θα την οδηγήσει στις ώριμες αγορές.

    Επιπρόσθετα δημιουργείται θετικό κλίμα και για την άλλη μεγάλη αποεπένδυση, αυτή από την Εθνική Τράπεζα, διαδικασία που αναμένεται να τρέξει μετά τις 10 Νοεμβρίου.

    Σε επίπεδο εντυπώσεων είναι πράγματι μεγάλο  deal, η είσοδος της Unicredit στην Alpha, αλλά είναι απορίας άξιο αν ο κ. Ξηρουχάκης γνωρίζει από τι… αποεπενδύει το ελληνικό Δημόσιο.

    Στα 2,1 ευρώ η τιμή στόχος της Eurobank Equities, 1,95 ευρώ για την Goldman Sachs, 2 ευρώ για την Deutsche Bank, 1,99 ευρώ για την Morgan Stanley και 2 ευρώ για την Axia. 
     
    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Πλήρης επιβεβαίωση Mononews για την τιμή που προσφέρει η UniCredit, στο 1,33 ευρώ

    Alpha Bank: Ξεκινά διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών για το 9% – Στο 1,33 ευρώ η πρόταση της UniCredit

    Γιατί οι αναλυτές «χαιρετίζουν» με θέρμη τη συμφωνία Alpha Bank – UniCredit



    ΣΧΟΛΙΑ