• Business

    Alpha Bank: Ποιοι επένδυσαν στο ομόλογο των 450 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    O CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    O CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει ότι Alpha Bank Α.Ε., 100% θυγατρική της (η «Τράπεζα»), ολοκλήρωσε στις 6.12.2022 την τιμολόγηση της έκδοσης ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred notes) σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset), συνολικού ύψους Ευρώ 450 εκατ. και λήξεως το 2027 (οι «Νέες Ομολογίες»). Οι Νέες Ομολογίες εκδίδονται με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη με κουπόνι 7,5% και απόδοση 7,75%.

    Η ζήτηση άγγιξε το Ευρώ 1 δισ., με υπερκάλυψη του αρχικού στόχου των Ευρώ 300 εκατ.

    Παράλληλα, η Τράπεζα απηύθυνε πρόσκληση προς τους κατόχους ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred notes) σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset), συνολικού ύψους Ευρώ 400 εκατ. εκδόσεως την 14 Δεκεμβρίου 2021 από την Τράπεζας (ISIN: XS2416958598) (εφεξής οι «Ομολογίες»), για την υποβολή των Ομολογιών προς εξαγορά (η «Πρόταση»).

    Η Πρόταση πραγματοποιήθηκε σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιo ενεργητικής διαχείρισης του παθητικού της Τράπεζας, επιτρέποντας στους επενδυτές τη μεταφορά της θέσης τους στη νέα έκδοση.

    Ο προτιμολογημένος (pro-forma) δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) της Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψιν τη συναλλαγή και την εξόφληση των υφισταμένων Ομολογιών, διαμορφώνεται στο 20,44%.

    H έκδοση των Νέων Ομολογιών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών και καλύφθηκε κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, κατά 45% από διαχειριστές κεφαλαίων και κατά 13% από εταιρείες Wealth Μanagement.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα 2/3 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στις προοπτικές της Τράπεζας και της χώρας.

    Με αυτή τη συναλλαγή, η Alpha Bank συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική επίτευξης των στόχων MREL με τρόπο βιώσιμο, βελτιώνοντας παράλληλα το χρηματοδοτικό της προφίλ. Η εν λόγω έκδοση αποτελεί τη δεύτερη έκδοση ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για το 2022, μετά την άντληση Ευρώ 400 εκατ. μέσω της έκδοσης υψηλής εξοφλητικής ομολογιών 3ετους διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία, που έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου 2022, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της Τράπεζας να αξιοποιεί τη θετική δυναμική των αγορών και να τηρεί το εποπτικό χρονοδιάγραμμα σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, αξιοποιώντας τη διεθνή ζήτηση και μία ισχυρή εγχώρια πελατειακή βάση.

    Οι BNP Paribas, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, Goldman Sachs Bank Europe SE και Morgan Stanley Europe SE έχουν διορισθεί ως Joint Bookrunners και η Alpha Bank ως CoManager της έκδοσης των Νέων Ομολογιών.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Στο 20,44% ο pro-forma δείκτης MREL μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ