• Τράπεζες

    Alpha Bank: Στο 20,44% ο pro-forma δείκτης MREL μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου

    • NewsRoom
    O CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 450 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, «η Alpha Bank ολοκλήρωσε στις 6.12.2022 έκδοση Senior Preferred ομολόγου ύψους
    Ευρώ 450 εκατ. Το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας είναι διάρκειας 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη με κουπόνι 7,5% και απόδοση 7,75%.

    Η ζήτηση άγγιξε το Ευρώ 1 δισ., με υπερκάλυψη του αρχικού στόχου των Ευρώ 300 εκατ.

    Παράλληλα, η Τράπεζα απηύθυνε πρόταση πρόωρης αποπληρωμής υφιστάμενου Senior Preferred ομολόγου (έκδοσης Δεκεμβρίου 2021, λήξης Φεβρουαρίου 2024 και με
    δυνατότητα ανάκλησης το Φεβρουάριο 2023).

    Η πρόταση πραγματοποιήθηκε σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιo ενεργητικής διαχείρισης του παθητικού της Τράπεζας,επιτρέποντας στους επενδυτές τη μεταφορά της θέσης τους στη νέα έκδοση.

    Η κατά πλειοψηφία αποδοχή της πρότασης στο σκέλος της ανταλλαγής από τους επενδυτές, που προτίμησαν να ανανεώσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την επένδυση τους στην Τράπεζα, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της.

    Ο προτιμολογημένος (pro-forma) δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) της Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψιν τη συναλλαγή και την ανάκληση του υφιστάμενου ομολόγου, διαμορφώνεται στο 20,44%.

    H έκδοση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών και καλύφθηκε κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, κατά 45% από διαχειριστές κεφαλαίων και κατά 13% από Wealth Μanagement.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα 2/3 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στις προοπτικές της Τράπεζας και της χώρας.

    Με αυτή τη συναλλαγή, η Alpha Bank συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική επίτευξης των στόχων MREL με τρόπο βιώσιμο, βελτιώνοντας παράλληλα το χρηματοδοτικό της προφίλ.

    Η εν λόγω έκδοση αποτελεί τη δεύτερη έκδοση ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας για το 2022, μετά την άντληση Ευρώ 400 εκατ. μέσω της έκδοσης
    Senior Preferred ομολόγου 3ετους διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία στα τέλη Οκτωβρίου 2022, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της Τράπεζας να αξιοποιεί τη θετική δυναμική των αγορών και να τηρεί το εποπτικό χρονοδιάγραμμα σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, αξιοποιώντας τη διεθνή ζήτηση και μία ισχυρή εγχώρια πελατειακή βάση.

    Οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley ενήργησαν ως Συντονιστές της Έκδοσης (joint bookrunners).»

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Επιτυχής έκδοση ομολόγου senior preferred, ύψους 450 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ