• Business

    Αλλάζει και ο εσωτερικός έλεγχος της Κεφαλαιαγοράς – Παρέμβαση εντός 3 ημερών από την ύπαρξη σκανδάλου

    Βασιλική Λαζαράκου

    Βασιλική Λαζαράκου, δικηγόρος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Αλλάζει ακόμα και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Τα πάνω κάτω στην αγορά φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το επόμενο δεκαήμερο, αφού δεν ρυθμίζονται μόνο τα θέματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και οι μέθοδοι λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    «Αν δεν ρυθμίσεις πρώτα τα του οίκου σου, πώς θα αλλάξουν τα υπόλοιπα», τόνιζε με νόημα χθες στο mononews.gr κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

    Έχοντας πάντα σαν οδηγό το σκάνδαλο της Folli Follie, αφού πέρασαν 19 μήνες για να καθαιρεθεί από το διοικητικό συμβούλιο ένας από τους εμπλεκόμενους, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, στον εσωτερικό κανονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα αλλάξει και θα γίνει περισσότερο αντανακλαστικός, οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες. Χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που η Κεφαλαιαγορά, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, διαπιστώνει εμπλοκή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μίας εταιρείας θα παρεμβαίνει άμεσα, εντός 3-10 ημερών το πολύ. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάτι που προβλέπεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

    Από την άλλη, θα τονίζεται ρητά στο νομοσχέδιο ότι δεν θα τοποθετούνται μέλη στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων και ειδικά των εισηγμένων, όπου διακυβεύονται τα χρήματα και η περιουσία των επενδυτών, που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την Δικαιοσύνη ή έχουν καταδικαστεί.

    Όπως έχει επισημάνει το mononews.gr με διαδοχικά αποκλειστικά άρθρα του (2/11/2019, 1/1/2020) σχεδιάζονται αλλαγές και μάλιστα άμεσες σε ότι αφορά στην λειτουργία των Α.Ε. και ειδικά εκείνων που έχουν τις μετοχές τους σε οργανωμένες αγορές, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα εξετάζεται η δυνατότητα άλλο πρόσωπο να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και άλλο πρόσωπο ο πρόεδρος μίας εταιρείας. Αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό και το ίδιο πρόσωπο παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, τότε θεσμοθετείται υποχρεωτικά ο ορισμός ανεξάρτητου αντιπροέδρου.

    Μία ακόμα αλλαγή που έρχεται είναι οι επιτροπές εσωτερικού ελέγχου. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί σε μία εισηγμένη ο επικεφαλής ή η επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα να είναι συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο με τους μετόχους ή με τα πρόσωπα που ασκούν διοίκηση. Πλέον αυτό αλλάζει και οι εισηγμένες θα είναι υποχρεωμένες να προσλαμβάνουν ανεξάρτητα πρόσωπα που θα ασκούν τον έλεγχο.

    Υπενθυμίζεται ότι mononews.gr είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης που μετά το σάλο της Folli Follie προέταξε το θέμα του εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις. Μάλιστα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 8/2/2019 ο κ. Μάριος Κυριάκου, ιδρυτής και senior partner της KPMG Ελλάδας, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ελεγκτών των επιχειρήσεων, εξηγούσε ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να το ελέγξει και να βρει έναν τρόπο επέμβασης εάν κάτι δεν είναι σωστό. Μπορεί, για παράδειγμα, να υποχρεώνει τις εισηγμένες να απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο επίσημα να αναφέρουν τα προσόντα και τη συγγενική η φιλική σχέση, αν υπάρχει, με τα πρόσωπα αυτά (τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου). Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά θα πρέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει κάτι άλλο, αρκεί που οι εισηγμένες θα αναλάβουν την ευθύνη να δηλώσουν και να υπογράψουν ποιον επέλεξαν και τι σχέση έχουν με αυτόν».



    ΣΧΟΛΙΑ