Έτος εξαγορών και επενδύσεων πρόκειται να αποτελέσει το 2025 για τον όμιλο ΑΚΤΩΡ, ο οποίος έχει χαράξει ένα πλάνο 2 δισ. με στόχο την ενίσχυσή του σε τομείς όπως είναι οι παραχωρήσεις, τα ΣΔΙΤ, οι Ανανεώσιμες Πηγές και το Real Estate, κλάδοι που προσφέρουν ασφάλεια και σταθερές χρηματοροές και άρα την απεξάρτηση από έναν απρόβλεπτο κλάδο όπως είναι αυτός της κατασκευής. Όπως τόνισε εξάλλου ο Αλέξανδρος Εξάρχου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΚΤΩΡ κατά την ενημέρωση των αναλυτών, σήμερα ο όμιλος παράγει αξία μέσα από επενδύσεις και εξαγορές για να τη βρει ο μέτοχος το 2026,  όπου αναμένεται και η σταθερή διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.

«Το 2024 ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός χρόνος για τον όμιλο κυρίως γιατί έπρεπε να απορροφήσουμε λειτουργικά την Άκτωρ και ταυτόχρονα να αποδείξουμε ότι οι συνέργειες που δημιουργούμε από την απόκτηση της είναι θετικές για τον όμιλο», δήλωσε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024 ο κ. Εξάρχου προχωρώντας στην παρουσίαση όσων κέρδισε το 2024 και όσων υπόσχεται για το επόμενο έτος, έχοντας ήδη θέσει στόχο τα 180 εκατ. ευρώ EBITDA.

1

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να σφραγιστούν και επίσημα με την ολοκλήρωσή τους οι εξαγορές στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει ο όμιλος. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Entelecheia για την οποία αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τις επόμενες εβδομάδες και η οποία με βάση τα pro forma οικονομικά στοιχεία για  το 2024 παρουσιάζει EBITDA περίπου 39,4 εκατ. ευρώ.  Ακολουθεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, από την οποία αναμένονται ροές 500 εκατ. ευρώ αλλά και το deal στο πεδίο του Real Estate, όπου μεταπηδά ο όμιλος με την εξαγορά του πακέτου ακινήτων της  Prodea, από την οποία αναμένεται για το 2025 EBITDA της τάξεως των 39 εκατ. ευρώ.

Σε φάση ολοκλήρωσης είναι και ο λειτουργικός μετασχηματισμός του ομίλου, ο οποίος θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του Αυγούστου με τη δημιουργία πέντε καθετοποιημένων θυγατρικών που θα ενσωματώνουν όλα τα επίπεδα δραστηριότητας της εταιρείας.

Κατασκευή

Όσον αφορά τον κάδο της κατασκευής τουλάχιστον τα 2/3 του επενδυτικού πλάνου έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, με την Άκτωρ να συνεισφέρει 1,18 δισ. ευρώ και την Entelecheia περίπου 104 εκατ. ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν 87 εκατ. ευρώ από ενδοομιλικές συναλλαγές με το EBITDA φτάνει τα 124,3 εκατ. ευρώ, μεγέθη που αναπαριστούν την εικόνα του νέου κατασκευαστικού κλάδου της ΑΚΤΩΡ.

Το σημαντικότερο γεγονός όμως για το 2025 όπως το χαρακτήρισε ο κ. Εξάρχου κατά την παρουσίαση είναι η απόκτηση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, επισημαίνοντας δύο λόγους. Πρώτον το γεγονός πως δεν υπάρχουν πακέτα παραχωρήσεων προς απόκτηση, έδωσε την ευκαιρία στον όμιλο να αποκτήσει το 2ο μεγαλύτερο πακέτο παραχωρήσεων στην Ελλάδα και παράλληλα συμμετοχές σε υφιστάμενες παραχωρήσεις με σημαντική χρονική διάρκεια όπως είναι ο Μορέας, ο Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, η Ολυμπία Οδός, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τα ποσοστά τα οποία είχε ήδη ο όμιλος σε άλλα έργα όπως η ΠΑΣΙΦΑΗ ΟΔΟΣ και άλλα ΣΔΙΤ.

Στα μεγάλα έργα που αποκτά ο όμιλος συγκαταλέγονται η Ολυμπία Οδός, ο Μορέας, και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου  όπου απομένουν σημαντικά διαστήματα εκμετάλλευσης 13 και 14 ετών με πρόβλεψη για σημαντική κερδοφορία και σταθερές ροές.

Το συνολικό πακέτο παραχωρήσεων του ομίλου το 2025 ανέρχεται στα 25 έργα.

Όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου ο όμιλος από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ Συμμετοχές, μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις με enterprise value 367 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας όλες τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της ύψους 187 εκατ. και με καθαρό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 123 εκατ. ευρώ, αναμένει ροές 500 εκατ. αφού αφαιρεθεί το νούμερο των δανείων και των τόκων που αναλαμβάνει ο όμιλος.

Οι ροές που θα προσφέρει η επένδυση θα αναπτυχθούν τα επόμενα δέκα χρόνια σε συνδυασμό με τις ροές που αναμένει ο όμιλος από τα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ  που είχε ο πριν την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ παραχωρήσεις και τα οποία διαμορφώνονται στα 600 εκατ.. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι συνολικές ροές τα επόμενα 10-15 χρόνια αναμένονται να φτάσουν τα 1, 2 δις. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη μια σημαντική κερδοφορία που θα έρθει από την εκτέλεση των έργων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τα οποία υπολογίζονται στα 120 εκατ. ευρώ.

Οι καθαρές ροές που αναμένονται από το πακέτο των Παραχωρήσεων καιτων ΣΔΙΤ διαμορφώνονται στα 1,1 δις. ευρώ. Η διασφάλιση τέτοιων ροών για τον όμιλο όπως εξήγησε ο κ. Εξάρχου είναι πολύ σημαντική, καθώς δυναμώνει και δίνει αξία στον όμιλο μέσα από τη διασφάλιση σταθερών ροών για την περίοδο που το ανεκτέλεστο δεν θα είναι στο σημείο που είναι σήμερα και δεν θα έχει τη σημερινή κερδοφορία.

Ειδικότερα, όσον αφορά την κατασκευή το ανεκτέλεστο του ομίλου παραμένει σταθερό στα 4,8 δις. παρά την επιτάχυνση των έργων και οι υπογεγραμμένες συμβάσεις αγγίζουν τα 3,8 δισ. από τα οποία προς υπογραφή είναι τα 2 δις.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί ο όμιλος προωθεί άλλα δύο deals στο πεδίο των παραχωρήσεων τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ, ενώ  στο πεδίο της κατασκευής προχωρά και με την απόκτηση ορισμένων λατομείων όπου αναμένονται εξελίξεις στο 2ο εξάμηνο του 2025.

Η λογική των συνεργειών επεκτείνεται σε όλο το φάσμα του ομίλου. Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας  της Άκτωρ Ανανεώσιμες με την Άκτωρ Παραχωρήσεις για τη δημιουργία ενέργειας στα έργα παραχωρήσεων, ένα εγχείρημα που αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη των έργων του Ομίλου.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της παρουσίας του ομίλου στο εξωτερικό, o κ. Εξάρχου τόνισε ότι όσο το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό και αποδίδει τα προσδοκώμενα, το ενδιαφέρον για ανάληψη έργων σε άλλες χώρες, πέραν της Ρουμανίας, παραμένει περιορισμένο.

Όπως ανέφερε, η Ρουμανία αποτελεί σήμερα τη βασική εξωτερική αγορά ενδιαφέροντος. Εκτιμάται πως μπορεί να λειτουργήσει μελλοντικά και ως εφαλτήριο για δραστηριοποίηση στην Ουκρανία, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.  Ωστόσο, όπως επισήμανε,  η λήξη του πολέμου δεν είναι από μόνη της επαρκής προϋπόθεση καθώς απαιτείται επίσης θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που θα εγγυάται την ασφάλεια ενδεχόμενων επενδύσεων.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όσον αφορά της Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο όμιλος εξακολουθεί να προχωρά με στόχο  τα 250 MW μέχρι το τέλος του 2025, ενώ προς το παρόν έχει ολοκληρωθεί μόνο το ¼ του σχεδίου.

Όσον αφορά τα μεγέθη της Άκτωρ Ανανεώσιμες όπως επισήμανε ο κ. Εξάρχου  λόγω της καθυστερημένης ολοκλήρωσης των συναλλαγών που θα ολοκληρωθούν μεν το 2025, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν προχωρήσει και δεν είναι ανακοινώσιμες, τα νούμερα είναι τα  υφιστάμενα, τα οποία είναι μικρά, αναμένεται  όμως σημαντική βελτίωση της τάξης των 32-35 εκατ. ευρώ EBITDA από τι συναλλαγές που υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν το 2025.

Στόχος του ομίλου, είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας 1,3 giga μέχρι το 2028 και ένα εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο περίπου 250-270 MW μέχρι το τέλος του χρόνου, η βάση αποτελείται από αιολικά και φωτοβολταϊκά, ενώ ο όμιλος πρόκειται να αξιοποιήσει και τη συμφωνία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Παράλληλα εισέρχεται και στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας με την υλοποίηση έργων 100 MW στα οποία έχει αναδειχθεί ανάδοχος

Ειδικότερα, σήμερα ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία κλεισίματος πάνω από 7 συμφωνιών για την εξαγορά 250-270 MW μέχρι το 2025, τα οποία θα αποτελέσουν την μαγιά για τη δημιουργία του κλάδου, συνεισφέροντας στον όμιλο 20-30 εκατ. το 2025.

Real Estate και Facility Management

Όσον αφορά το Real Estate ο όμιλος βρίσκεται στα 2/3 της απόκτησης του πακέτου της Prodea.  Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια δύσκολη συναλλαγή, λόγω ακριβώς τους είδους των ακινήτων που πρόκειται να περάσουν στον όμιλο τον Ιούλιο.

Στον Άκτωρ  Real Estate με την προσθήκη της Prodea αναμένεται EBITDA το 2025 της τάξεως των 39 εκατ. , δηλαδή, 3 εκατ. από τα υφιστάμενα και 36 εκατ. από την Prodea.

Πρόκειται για ένα πακέτο ακινήτων με  αξία 580 εκατ., που αφορά prime ακίνητα με prime ενοικιαστές και σταθερές ροές που θα προσφέρουν στον όμιλο ένα EBITDA της τάξης των 36 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιό της πρόκειται να ξεκλειδώσει έναν κλάδο που ο όμιλος δεν είχε παρουσία με ένα διαφοροποιημένο πακέτο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καλά τοποθετημένο που δημιουργεί επαναλαμβανόμενες ροές για τον όμιλο με 39 ακίνητα που θα φέρουν 40 εκατ. ευρώ σε μισθώματα τον χρόνο. Για το deal  υπενθυμίζεται πως  η χρηματοδότηση έχει κλειδώσει και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα τέλη του 2ου τριμήνου του 2025.

Στο Facility Management μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της  Oceanic ο Όμιλος δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε άλλες εξαγορές στο πεδίο αυτό.

Όσον αφορά τα μεγέθη από το Facility Management τα σημερινά 3 εκατ. EBITDA μαζί με την απόκτηση της Oceanic στα 3,3 οδηγούν σύνολο σε 6,3 εκατ. EBITDA.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Συμφωνά με τα αποτελέσματα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2023 στα 1,3 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως 205%, τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη επίσης τριπλασιάστηκαν στα 124 εκατ. ευρώ , μια αύξηση 206% και το EBITDA πενταπλασιάστηκε στα 89 εκατ. ευρώ μια αύξηση 456%. Το backlog της εταιρείας, παρά το σημαντικό τζίρο του 1,3 δις. έμεινε σχεδόν στα ίδια στα 4,8 δις. ευρώ. Η ρευστότητα παραμένει ισχυρή με τα ταμειακά διαθέσιμα να διαμορφώνονται στα 141 εκατ., τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 7% και ανήλθαν στα 173 εκατ. ευρώ. Ως φυσικό επακόλουθο της μεγάλης ανάπτυξης ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 17% στα 102 εκατ., και η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε το ορόσημο του 1 δις και ανήλθε στο 1,1 δις αυξημένη κατά 225% σε σχέση με το 2023.

Ο κύκλος εργασιών έχει πενταπλασιαστεί και το EBITDA από αρνητικό προσεγγίζει πλέον τα 100 εκατ., ενώ υπάρχει εκτεταμένη ανάπτυξη στους δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης. «Το μήνυμα που βγαίνει από τα καλά αποτελέσματα του 2024, είναι ότι αυτά που υποσχεθήκαμε έχουν υλοποιηθεί και σε έναν βαθμό ξεπεράσαμε και τους στόχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο κ. Εξάρχου.

Διαβάστε επίσης: