• Business

    Αυτοί είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι της WIND

    Νάσος Ζαρκαλής. CEO WIND

    Νάσος Ζαρκαλής CEO WIND


    Τρία από τα πιο γνωστά hedge funds που κατά καιρούς έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της Wind Hellas σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο για το ομολογιακό δάνειο των 250 εκατ. ευρώ που εξέδωσε προ ημερών η εταιρία. Πρόκειται για τις αμερικανικές Golden Tree Asset Management L.P. η οποία ελέγχει πλέον το 29,5% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, την Cyrus Capital που κατέχει το 21,3% και την Anchorage Capital που κατέχει το 17,5%. Συνολικά οι 3 εταιρίες κατέχουν πέριξ του 69%.

    Εκτός από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους, σημαντικό ποσοστό (από 6% έκαστος) κατέχουν η βρετανική Sothic Capital Management και η Eton Park Capital Management.  Επί της ουσίας τα πέντε μεγάλα funds κατέχουν το 81% των μετοχών της WIND.

    Δεν αποκλείεται όμως τα συγκεκριμένα ποσοστά να διαφοροποιηθούν ελαφρά μέσω της εν εξελίξει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Wind Hellas κατά 25 εκατ. ευρώ.

    Τα χαρτοφυλάκια των συμμάχων της WIND 

    Η Golden Tree, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 25 δισ. δολάρια και η Cyrus Capital, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 4,5 δισ. δολάρια έχουν εκπροσώπους και στο διοικητικό συμβούλιο της απώτερης μητρικής της Wind Hellas, της Largo Limited που εδρεύει στις Νήσους Γκέρνσεϊ.

    Η αύξηση κεφαλαίου είναι τμήμα του σχεδίου αναχρηματοδότησης δανεισμού και άντλησης κεφαλαίων για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Wind Hellas σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα συνολικά έσοδα της Wind Hellas έφτασαν τα 366,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2016 από 358,1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι ζημίες, αντίστοιχα, περιορίστηκαν σε 52,6 εκατ. από 72,6 εκατ. στο εννεάμηνο του 2015.

    Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 228 εκατ. από 232 εκατ. ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν στα 129 εκατ. από 113,7 εκατ. ευρώ.

    Στο τέλος Σεπτεμβρίου η Wind Hellas είχε 3.074.100 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας από 3.328.700 τον Σεπτέμβριο του 2015, με τους 2.303.200 περίπου να είναι πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας. Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) ήταν στο εννεάμηνο 7,1 ευρώ από 6,2 ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Αν βέβαια εξαιρεθούν οι πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας, το ARPU των συνδρομητών με συμβόλαιο φτάνει στο τρίτο τρίμηνο τα 20,2 ευρώ και είναι μάλιστα αυξημένο από τα 18,5 ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

    Τι λέει για Forthnet

    Ενδιαφέρουσες είναι και οι επισημάνσεις του ενημερωτικού δελτίου για την Forthnet  στην οποία η Wind Hellas κατείχε το 33%. Όπως αναφέρεται, το ποσοστό της εταιρείας στην Fοrthnet μπορεί να μειωθεί κοντά στο 10% μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της τελευταίας που καλύφθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες.

    Μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυνατότητά μας για κάποια απόδοση από την επένδυση στη Forthnet» σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο. Ωστόσο, επισημαίνεται πως «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με παράγοντες της Fοrthnet, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη λειτουργία της εταιρείας και διερευνώντας πιθανές επενδυτικές επιλογές».



    ΣΧΟΛΙΑ