• Business

    Αυτή είναι η μακρύτερη αεροπορική πτήση στον κόσμο – Σχεδιάστηκε λόγω Ρωσίας

    • Bloomberg


    Η Cathay Pacific Airways σχεδιάζει να επαναδρομολογήσει τη γραμμή Νέας Υόρκης-Χονγκ Κονγκ για να αποφύγει τον ρωσικό εναέριο χώρο, δημιουργώντας την  μεγαλύτερη -σε απόσταση- εμπορική αεροπορική πτήση στον κόσμο.

    Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να πετάξει από το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με ένα σημείωμα προς το προσωπικό πτήσης της Cathay που επικαλείται το Bloomberg News.

    Η απόσταση των 16.618 χιλιομέτρων (10.326 μίλια) θα ξεπεράσει το ταξίδι της Singapore Airlines στη Νέα Υόρκη, το οποίο διαρκεί περίπου 17,5 ώρες για να καλύψει 15.349 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FlightRadar24. Η νέα πτήση της Cathay θα έχει διάρκεια περίπου 17 ώρες.

    World's Longest Flight Could Have New Contender
    Η νέα “υποψήφια” μεγαλύτερη πτήση στον κόσμο

    Μια εκπρόσωπος της Cathay είπε ότι το A350-1000 της Airbus SE έχει τη δυνατότητα να εκτελεί το δρομολόγιο, το οποίο συνήθιζε να πετά πάνω από την Αρκτική και μέσω του ρωσικού εναέριου χώρου. Πολλές ασιατικές αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν πλέον τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

    «Εκτελούμε πάντα δρομολόγια έκτακτης ανάγκης για πιθανά γεγονότα ή σενάρια», είπε η εκπρόσωπος. «Η επιλογή Transatlantic βασίζεται στη διευκόλυνση των ισχυρών ανέμων αυτή την περίοδο του έτους, προκειμένου ο χρόνος πτήσης να είναι μεταξύ 16 και 17 ωρών, καθιστώντας την πιο ευνοϊκή».

    Η Cathay αναζητά άδειες υπερπτήσεων για την εκτέλεση της διαδρομής. Πριν από την πανδημία, η οποία μείωσε σημαντικά το πρόγραμμά της, ο αερομεταφορέας εκτελούσε έως και τρία δρομολόγια μετ’ επιστροφής μεταξύ Χονγκ Κονγκ και JFK καθημερινά.

    Η πιο πρόσφατη πτήση Νέας Υόρκης-Χονγκ Κονγκ της εταιρείας έκανε στάση στο Λος Άντζελες πριν συνεχίσει πάνω από τον Ειρηνικό, και στον ασιατικό οικονομικό κόμβο, χωρίς να εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο. Η νέα, εκτεταμένη διαδρομή θα εξαλείψει την ανάγκη για ενδιάμεσο σταθμό, καθιστώντας την πιο οικονομική και ανταγωνιστική.

    World's Longest Flight Getting Longer
    Οι μεγαλύτερες πτήσεις στον κόσμο

    Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν επανασχεδιάσει ορισμένα δρομολόγια για να αποφύγουν τη Ρωσία, κυρίως μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

    Η Japan Airlines άλλαξε τη διαδρομή της από το αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο στο Χίθροου του Λονδίνου μέσω Αλάσκας και Καναδά αντί να πετάξει πάνω από τη Σιβηρία. Αυτό πρόσθεσε τεσσερισήμισι ώρες στο ταξίδι των 11 ωρών των 55 λεπτών.

    Τέτοιες αλλαγές πτήσεων είναι πιθανό να είναι προσωρινές, δεδομένου του κόστους που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορείς από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με την προσβασιμότητα του ρωσικού εναέριου χώρου.

    Η Air New Zealand αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο δρομολόγιο από το Ώκλαντ στο αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη, ενώ η Qantas ανακοίνωσε δρομολόγιο Μελβούρνη-Ντάλας τη Δευτέρα. Και τα δύο θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος. Οι πτήσεις της Qatar Airways και της Emirates Airline προς το Ώκλαντ ήταν από τις μεγαλύτερες στον κόσμο έως ότου ανεστάλησαν λόγω του Covid-19.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΗΠΑ-Ρωσία-Ουκρανία: Εναλλακτικά δρομολόγια πτήσεων ψάχνουν οι αεροπορικές εταιρίες



    ΣΧΟΛΙΑ