• Business

    Αυτοί είναι οι 4 πιο επιδραστικοί Έλληνες fund managers

    Πάνω: Νίκος Κούλης – Απόστολος Ταμβακάκης- Κάτω: Λάμπρος Παπακωνσταντίνου – Νίκος Καραμούζης


    Τέσσερα ηχηρά ονόματα της διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα, με μακρά εμπειρία από τους κλάδους των επιχειρήσεων και των τραπεζών, που άφησαν το στίγμα τους σε κρίσιμες και καθοριστικές περιόδους για την ελληνική οικονομία τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πριν από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, έχουν αλλάξει μετερίζι.

    Και συνάμα επιχειρούν να αλλάξουν και το επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα.

    Τα μνημόνια και η παρεπόμενη ύφεση, σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς κυβερνητικές αστοχίες, «κράσαραν» πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κι όμως, πολλές από αυτές, ακόμα και μέσα στην κρίση, διέπρεπαν.

    Private equity funds με ελληνική σφραγίδα αναζήτησαν και αναζητούν σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας τις εταιρείες εκείνες που άντεξαν.

    Οι βασικοί τους μέτοχοι έδωσαν το πράσινο φως για να εισέλθουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας γραμμές χρηματοδότησης, εμπειρία στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον, πρόσβαση σε νέες αγορές, φρέσκιες ιδέες για τη βελτίωση και την ενίσχυση της απόδοσης της παραγωγής, αλλάζοντας πρόσωπο για να μπορέσουν να ανθίσουν σε μια νέα Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της μνημόνια, κακοδαιμονία, πελατειακές σχέσεις και κρατισμό.

    Νίκος Κούλης (Deca Investments), Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Virtus International), Απόστολος Ταμβακάκης (EOS Capital) και Νίκος Καραμούζης (SMERemediumCap) αλλάζουν πλέον την επιχειρηματική φιλοσοφία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται, με τα μέχρι 50 εκατ. ευρώ τζίρο, μεγαλώνουν και στέλνουν το μήνυμα στις υπόλοιπες.

    Ότι η Ελλάδα, ως οικονομία, πια δεν είναι μόνο για αναδιαρθρώσεις δανείων ή ρυθμίσεις ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών. Υπάρχει χώρος για καινοτόμες ιδέες, projects αιχμής ή, ακόμα-ακόμα, και για δραστηριότητες μεταποιητικές.

    Παλιά λεγόταν: «Μα ούτε οδοντογλυφίδες δεν φτιάχνονται σ’ αυτή τη χώρα»; Πλέον με την κατάλληλη καθοδήγηση, ναι, η παραγωγή οδοντογλυφίδων θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως επένδυση.

    Δεν είναι τυχαίο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα τυγχάνουν της εμπιστοσύνης κορυφαίων, διεθνώς, επιχειρηματικών ονομάτων της χώρας, όπως είναι οι Δασκαλόπουλος, Λασκαρίδης, Τσάκος, το ίδρυμα Ωνάση, τράπεζες, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και πολλοί άλλοι ιδιώτες επενδυτές εκατομμυρίων ευρώ.

    Deca Investments – Νίκος Κούλης

    Νίκος Κοὐλης. CEO Deca

    Σημαντικές υπεραξίες από τις επενδύσεις σε μια σειρά από δυναμικές εταιρείες την τελευταία εξαετία, που ήταν και τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αρχίζει και καταγράφει η Deca Investments της οποίας ηγείται ο πολύπειρος κ. Νίκος Κούλης.

    Με 135 εκατ. ευρώ προς διάθεση κεφάλαια μέχρι στιγμής, ξεκινάει από φέτος ο νέος κύκλος επενδύσεων, με τον κ. Κούλη και την ομάδα του να σχεδιάζουν επενδύσεις επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, κινητοποιώντας ισχυρά ονόματα και γραμμές χρηματοδότησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στη διοίκηση του fund.

    Άλλωστε, το Diorama, το fund που διαχειρίζεται η Deca και θα ακολουθήσει το Diorama 2, έχει 10ετή διάρκεια και επενδυτική περίοδο 3-5 χρόνια.

    Η DECA εφαρμόζει μία ενδελεχή επενδυτική διαδιακασία, η οποία περιλαμβάνει την εξεύρεση πιθανών επενδύσεων, την ανάλυση και αποτίμηση της αξίας τους, την αξιολόγησή τους από την επενδυτική και εγκριτική επιτροπή, τη διενέργειά τους, την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων και τέλος την έξοδο από αυτές.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Diorama προτιμάει να έχει σημαντική επιρροή και όχι τον απόλυτο έλεγχο και συνήθως αποκτά σημαντικές μειοψηφικές συμμετοχές μεταξύ 10% και 40%.

    Οι ελληνικές ΜμΕ τείνουν να βασίζονται σημαντικά στους ιδρυτές/ ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση της αγοράς, του κλάδου, των πελατών, των προμηθευτών και των βασικών υπαλλήλων. Καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα έχουν ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας τους συνδεδεμένο με τις εταιρείες, θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για τις εταιρείες τους να ευημερήσουν.

    Μάλιστα, έχει τρεις εναλλακτικές στρατηγικές εξόδου, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Αυτές είναι (i) η πώληση της εταιρείας, (ii) η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και (iii) μία συμφωνία δικαιώματος πώλησης στην εταιρεία ή στον βασικό μέτοχο.

    Ως προς τις αποδόσεις, είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις έγιναν μέσα στα χρόνια της κρίσης και πλέον έχει έρθει ο καιρός να δρέψει τους πρώτους καρπούς με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα Rate of Return της τάξης του 20%. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται η απόκτηση της Μινέρβα, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στην Viva, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση της Praxia Bank.

    Virtus International – Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου- Επικεφαλής Virtus

    «Επενδύουμε με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αξίας που έχει μία επιχείρηση», ανέφερε πρόσφατα στο mononews.gr ο επικεφαλής της Virtus International, κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, για να προσθέσει ότι «περισσότερο από όλα χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη της επιχείρησης, των προϊόντων της». Αυτό και μόνο αρκεί για να δείξει τη φιλοσοφία του fund που ο ίδιος σχεδίασε και δημιούργησε πριν από τρία χρόνια.

    Πλέον από άλλο μετερίζι, μετά από σχεδόν 30 χρόνια στον χώρο των επενδύσεων αξιών και μετοχών, στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αξίας που έχει μία εταιρεία.

    Για αυτήν ακριβώς τη γνώση και την εμπειρία του είναι, άλλωστε, που ο κ. Παπακωνσταντίνου χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης κορυφαίων προσωπικοτήτων του εγχώριου επιχειρείν, όπως οι αδερφοί Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης, το κοινωφελές ίδρυμα Ωνάση, ο εφοπλιστικός όμιλος Τσάκου, ο εφοπλιστής Γιάννης Σαραντίτης.

    Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συμβουλευτικό ρόλο στην Virtus έχουν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και της Quest, Θεόδωρος Φέσσας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο Αναστάσης Δαυίδ, πρόεδρος της Coca Cola HBC, αλλά και ο Τάκης Αράπογλου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος στο Δ.Σ. της Τιτάν.

    Ως προς τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Virtus, η αντίληψη είναι διαφορετική για την αξιοποίησή τους αφού α) στις εταιρείες που επιδιώκει να τοποθετηθεί υπάρχει προεργασία 8 – 10 μηνών, β) στόχος είναι η απόκτηση πλειοψηφίας των μετοχών, γ) από τις 10 περιπτώσεις που εξετάζει, ενδεικτικά, επικεντρώνεται σε πέντε ή έξι για να κλείσει η μία και δ) ο στόχος της επένδυσης αφορά σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών.

    Μόλις προ μηνός η Virtus ανακοίνωσε την είσοδό της με 51% στη Three Cents Limited, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των Premium Mixers & Tonics.

    Η Three Cents αποτελεί την τρίτη επένδυση της Virtus μετά την πρόσφατη συμμετοχή της στα πολυκαταστήματα Attica, αλλά και στην ASTIR Vitogiannis A.E. το 2017. Eιδικά για την τελευταία, οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι έχει cash flow 8-10 εκατ. ευρώ και δραστηριοποιείται στην παραγωγή καπακιών.

    EOS Capital – Απόστολος Ταμβακάκης

    Απόστολος Ταμβακάκης

    Στην τελική ευθεία έχει περάσει το fund EOS, του οποίου ηγείται ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης και το οποίο ξεκίνησε εδώ και περίπου τρία χρόνια, συγκεντρώνοντας, κατά τις πληροφορίες, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ με στόχο την τοποθέτησή τους σε ελληνικές δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Όπως είναι γνωστό, το EOS Fund δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, μια επενδυτική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund), με κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.

    Το EOS είναι έτοιμο να αναλάβει δράση στην ελληνική αγορά σε μία καλή στιγμή, αφού η οικονομία ανακάμπτει. Σκοπός είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, σε δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Και όπως έχει δηλώσει ο κ. Ταμβακάκης, «τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στις επιχειρήσεις αυτές θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη, εξωστρέφεια, βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με απώτερο στόχο την ενίσχυση της παρουσίας τους τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Τα παραπάνω θα έχουν θετική επίδραση τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    O κ. Ταμβακάκης, με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον οικονομικό τομέα σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως η Lamda, η ABN AMRO, η Εθνική Τράπεζα, επικεφαλής στρατηγικής για τον όμιλο Λάτση, αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και με συμμετοχή σε μια σειρά από διοικητικά συμβούλια εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει πλήρη εικόνα της αγοράς και της οικονομίας και πριν, αλλά και μέσα στην κρίση.

    Ο ίδιος άλλωστε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, δίδοντας το επενδυτικό στίγμα των τοποθετήσεων της EOS Capital αναφέρθηκε σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όχι απλώς άντεξαν μέσα στην κρίση, αλλά εμφάνισαν και αξιόλογες επιδόσεις.

    Το διάστημα αυτό, της τελευταίας τριετίας, η EOS Capital της οποίας ηγείται ο κ. Ταμβακάκης, φέρεται να έχει «σκανάρει» περίπου 200 επιχειρήσεις και πλέον, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ανακοινώσεις.

    Toν κ. Ταμβακάκη πλαισιώνουν ακόμα έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ιδρυτής της Attica Ventures, ο κ. Λουκάς Πηλίτσης, με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στον επενδυτικό κλάδο σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία και Ελλάδα, η κυρία Ελένη Μπαθιανάκη, με 16 χρόνια εμπειρίας σε πλάνα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, και ο κ. Σωτήρης Χίνος, CFO και διευθυντής επενδύσεων της Attica Ventures από το 2004.       

    SMERemediumCap – Νίκος Καραμούζης

    Καραμούζης
    Νίκος Καραμούζης

    Μέσα στον Μάρτιο –εκτός απροόπτου- ο κ. Νικόλας Καραμούζης θα παρουσιάσει τους στόχους του private equity SMERemediumCap, που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με έμπειρους μάνατζερ.

    Το fund πρόκειται να επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν μεν στα χρόνια της κρίσης, αλλά έχουν δυναμική και προοπτικές.

    «Σε αντίθεση με τους απαισιόδοξους, εκτιμώ ότι η χώρα μας έχει σημαντικά και αναξιοποίητα παραγωγικά πλεονεκτήματα, δημιουργικό παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό, ανερχόμενη επιχειρηματικότητα και σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. Ζούμε στο καλύτερο «οικόπεδο» της γης» έχει γράψει πρόσφατα σε άρθρο του ο κ. Νικόλας Καραμούζης, υπογραμμίζοντας πως «οι εξελίξεις γύρω μας είναι καταιγιστικές και οι προκλήσεις μεγάλες και εμείς έχουμε ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί».

    Στο νέο του εγχείρημα, ο κ. Καραμούζης έχει μαζί του δύο έμπειρα στελέχη: τον κ. Κώστα Καραφωτάκη, πρώην επικεφαλής του Olympia Group, και τον κ. Θεόδωρο Μόσχο, πρώην στέλεχος στην Ελλάκτωρ. Έχουν εντοπίσει λοιπόν περισσότερες από 150 εταιρείες με προοπτικές και αρχικά θα επενδύσουν σε 10 από αυτές.

    Το fund θέλει να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια –και, σύμφωνα με πληροφορίες, το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό-, ενώ το σχέδιο Καραμούζη έχει τη στήριξη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιχειρηματιών και του Ιδρύματος Ωνάση.

    Οι εταιρείες που έχει εντοπίσει το fund είχαν προχωρήσει με δανεισμό σε σημαντικές επενδύσεις πριν από την κρίση. Όμως στη συνέχεια βρέθηκαν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν το χρέος τους καθώς, λόγω της κρίσης. οι πωλήσεις τους πιέστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

    Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως είναι τα κατεψυγμένα ψαρικά, η παραγωγή αυγών, η ελαφρά βιομηχανία, τα τρόφιμα-ποτά, τα οικοδομικά υλικά, η φιλοξενία.

    Στόχος του SMERemediumCap είναι να αναδιαρθρώσει τα χρέη των επιχειρήσεων, να τις ενισχύσει με «φρέσκο» χρήμα, αλλά και να τοποθετήσει μάνατζερ στην εταιρεία, ενώ θα συμμετέχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Το fund, όπως έχει πει ο κ. Καραμούζης, έχει στόχο να επαναφέρει σε καθεστώς βιωσιμότητας τις επιχειρήσεις και όχι απλώς να διαχειριστεί τις «κόκκινες» υποχρεώσεις τους.

    Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν έχει σημειώσει πως επιδίωξη του fund είναι οι εταιρείες αυτές να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε επίπεδα προ κρίσης, να δημιουργηθούν νέες δουλειές.



    ΣΧΟΛΙΑ