• Business

    Τι θα άλλαζαν επτά μάνατζερ στη χώρα – Ποιο είναι το «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων

    • Γιώργος Μανέττας

    Νίκος Κοὐλης. CEO Deca


    Χωρίς περιστροφές και μισόλογα, κορυφαίοι μάνατζερ των επενδύσεων μίλησαν χθες για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ελκυστική για τους επενδυτές.

    Από το βήμα του 9ου συνεδρίου για την εταιρική υπευθυνότητα καυτηρήσιαν τα «κακώς κείμενα» που βαραίνουν την ελληνική οικονομία και κατέθεσαν την άποψή τους πάνω στο φλέγον ζήτημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

    Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deca Investments, Νίκο Κούλη, η Δικαιοσύνη αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο τροχοπέδη, περισσότερο και από την υψηλή φορολογία και την αστάθεια του θεσμικού πλαισίου. «Ενα πράγμα θα άλλαζα ξεκάθαρα εάν είχα ένα μαγικό ραβδί, τη Δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα πως σήμερα περισσότερο από ποτέ παρατηρούνται πολιτικές παρεμβάσεις στα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα με τον κ. Κούλη, ένας επενδυτής μπορεί να ζήσει με υψηλότερους φόρους, τις συνεχείς αλλαγές των κανόνων αλλά και τη διαφθορά ωστόσο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους αργούς ρυθμούς που απονέμεται σήμερα η Δικαιοσύνη στη χώρα ένας τομέας που χρήζει ριζικών τομών.

    Την ανάγκη επίσπευσης της απονομής Δικαιοσύνης υπογράμμισε και η Ελένη Μπαθιανάκη, Associate Partner της EOS Capital Partners, τονίζοντας παράλληλα πως οι ελληνικές επιχειρήσεις οφείλουν να υιοθετήσουν τις καλύτερες πρακτικές για να μεγαλώσουν το αποτύπωμά τους.

     

    Ο Ιωσήφ Παπαδογιάννης, Διευθυντής Επενδύσεων της Alpha Trust εντοπίζει το πρόβλημα στην Παιδεία ενώ ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος – Μαντόπουλος, Partner της Uni.Fund θα άλλαζε «την αντίσταση σε οποιαδήποτε αλλαγή ειδικά στο Δημόσιο» και την εχθρικότητα απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

    Η πίστη πως στην Ελλάδα μπορεί να στηθούν και πάλι εταιρείες που μπορούν να δημιουργήσουν αξία και κέρδη είναι για τον Τάκη Σολομό, συνιδρυτή του First Athens Corporate Finance αυτό λείπει σήμερα από την χώρα. «Πρέπει να πιστεύψουμε στη χώρα ότι μπορούμε να εξελιχθούμε…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, General Partner του Velocity Partners Venture Capital θεωρεί πως χρειάζεται να ενηλικιωθεί επενδυτικά ο μέσος Ελληνας επενδυτής, τονίζοντας πως πρέπει ο μέσος αποταμιευτής να αναλάβει το ρίσκο. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα στα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αρχίσει να κινείται και πάλι το χρήμα στην αγορά.

    Τέλος, αυτό που θα ήθελε να αλλάζει στην χώρα ο Αθανάσιος Καλέκος Managing Partner της Odyssey Venture Partners «είναι η παρούσα κυβέρνηση». Επειδή, όπως είπε, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικά ραβδιά θα ήθελε να έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση που θα υποστήριζε την ελεύθερη οικονομία, και δεν θα συνέχιζε να πιστεύει ότι φιλελευθερισμός δεν σέβεται το περιβάλλον και τους ανθρώπους. «Αυτές είναι αγκυλώσεις ελληνικής κοινωνίας που μας ταλαιπωρούν αρκετά χρόνια. Ελπίζω ότι έχουμε πάρει το μάθημά μας, και έχουμε αλλάξει σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων στην αίθουσα του συνεδρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ