• Business

    Καραμούζης-Νανόπουλος-Ταμβακάκης: Πού επενδύουν τα fund των τριών τραπεζιτών

    Νικόλας Καραμούζης (Grand Thorton), Νίκος Νανόπουλος (Deca Investments) και Απόστολος Ταμβακάκης (EOS)


    Τρεις τραπεζίτες που έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στο ελληνικό banking οι κ.κ. Νικόλας Καραμούζης, Νίκος Νανόπουλος και Απόστολος Ταμβακάκης, εστιάζουν στη στήριξη- χρηματοδότηση- αναδιάρθρωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από funds στα οποία συμμετέχουν και ελληνικά κεφάλαια.

    Η στόχευση των τριών είναι διαφορετική. Και συγκεκριμένα:

    Ο κ. Νικόλας Καραμούζης, μόλις στο τέλος του Μαρτίου αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της Eurobank, ανέλαβε πρόεδρος στην Grand Thorton και παράλληλα δημιουργεί ένα fund που θα εστιάσει στην αναδιάρθρωση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δηλαδή το fund θα συμμετέχει με κεφάλαια στην επιχείρηση που κρίνεται βιώσιμη, ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού της –δηλαδή τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών- και θα αναλαμβάνει να «τρέξει» την αναδιάρθρωση της, προκειμένου να ορθοποδήσει.

    Το fund θα έχει έδρα την Κύπρο και το Λουξεμβούργο και θα εποπτεύεται από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Κύπρου. Και ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση κεφαλαίων, με στόχο να συγκεντρωθούν από επενδυτές κεφάλαια ύψους 120 με 125 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Καραμούζης θα ηγηθεί του fund ως Exevutive Chairman, η ομάδα θα στελεχωθεί με γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν και banking και σύμφωνα με πληροφορίες στην επενδυτική και τη συμβουλευτική επιτροπή θα συμμετέχουν οι κ.κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita), Λεωνίδας Θεόκλητος (μέλος του ΔΣ της Σκλαβενίτης και πρόεδρος της The Mart), Θ. Φέσσας (Quest), η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου της γνωστής εταιρείας μπισκότων και άλλοι.

    «Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, προκλήσεων αλλά και ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, δεσμεύομαι να συνεργαστώ και να συμβάλω από τη νέα μου θέση στην περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της εταιρίας, στην ενίσχυση των μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και στην παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα προβλήματα των πελατών» είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Καραμούζης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στην Grand Thornton.

    Το fund θα επενδύει ποσά ως 10 εκατ. ευρώ, σε ελληνικές επιχειρήσεις -με εξαίρεση τους κλάδους της ναυτιλίας, του real estate, των εισαγωγικών εμπορικών επιχειρήσεων.

    Στην τελική ευθεία έχει περάσει το fund EOS, του οποίου ηγείται ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, ήδη έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια 102 εκατ. ευρώ και μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν τα 120 εκατ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Όπως είναι γνωστό το EOS Fund δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, μια επενδυτική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund), με κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.

    Το EOS είναι έτοιμο να αναλάβει δράση στην ελληνική αγορά σε μία καλή στιγμή καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Σκοπός είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, σε δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και όπως έχει δηλώσει ο κ. Ταμβακάκης «τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στις επιχειρήσεις αυτές θα συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη, εξωστρέφεια, βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με απώτερο στόχο την ενίσχυση της παρουσίας τους τόσο στην εγχώρια όσο και τις διεθνείς αγορές. Τα παραπάνω θα έχουν θετική επίδραση τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    Η Deca Investments, που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 135 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το fund Diorama, το 2014 στην καρδιά της κρίσης. Ο κ. Νίκος Νανόπουλος είναι πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του fund, το οποίο επενδύει σε μικρομεσαίες εξωστρεφείς επιχειρήσεις, που το «πάλεψαν» τα χρόνια της μεγάλης ύφεσης και έδειξαν πως έχουν προοπτική.

    Το Diorama σχεδιάζει να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ σε 4-5 εταιρείες μέχρι το τέλος του 2019, ενώ μέχρι τώρα έχει επενδύσει 72 εκατ ευρώ σε επτά ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν έντονη παρουσία στη διεθνή αγορά και συγκεκριμένα:

    Atlas Tapes (αυτοκόλλητες ταινίες) 7 εκατ. Ευρώ, Damavand SA που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την τομάτα, 15 εκατ ευρώ, στην εταιρία Internet QSA (παροχή μουσικής μέσω κινητών και ινετρνετικές διαφημίσεις) 12 εκατ ευρώ, απέκτησε το 100% της Adam Pack που ασχολείται με την παραγωγή χάρτινης συσκευασίας υγρών τροφίμων, στην εταιρία AXEL Accessories, επένδυσε 6 εκατ ευρώ, στη Viva Wallet Holdings, επένδυσε 15 εκατ. ευρώ για μειοψηφική συμμετοχή και στη Lariplast που ασχολείται με την παραγωγή πλαστικών υλικών μιας χρήσης, επένδυσε 5 εκατ ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μάχη 17 εταιρειών διαχείρισης για κόκκινα δάνεια 50 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το επενδυτικό «μανιφέστο» του Τάκη Κανελλόπουλου (3Κ): «Ξέφτισαν οι έννοιες Αριστερά-Δεξιά, έρχεται 10ετία ανόδου για τις ελληνικές μετοχές»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι θεωρίες συνωμοσίας, ο δισταγμός του fund, ο Λιακουνάκος και τι θα κρίνει το deal εξαγοράς του «Ιασώ»



    ΣΧΟΛΙΑ