• Business

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Virtus) στο mononews: «Δεν θα λέγαμε όχι σε επένδυση, ακόμα και για εισηγμένες εταιρείες»

    Όμιλος IDEAL: Αύξηση κατά 78% στα Pro forma κέρδη μετά από φόρους στο πρώτο εξάμηνο

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου-Πρόεδρος IDEAL


    «Δεν θα λέγαμε όχι αν υπήρχε κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση», δηλώνει και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για είσοδο ακόμη και σε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία, ο εμπνευστής και ιθύνων νους της Virtus International Partners κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο mononews.gr και, γενικότερα, σε ελληνικό media για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

    Mε αφορμή την μόλις προ δύο ημερών ανακοίνωση για την είσοδο της Virtus International Partners με 51% στη Three Cents Limited, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των Premium Mixers & Tonics, ο κ. Παπακωνσταντίνου μοιράζεται τη φιλοσοφία που διέπει τις επενδυτικές του κινήσεις. Πλέον από άλλο μετερίζι, μετά από σχεδόν 30 χρόνια στον χώρο των επενδύσεων αξιών και μετοχών, ο στόχος είναι, όπως λέει, η μεγιστοποίηση της αξίας που έχει μία εταιρεία.

    Για αυτήν ακριβώς τη γνώση και την εμπειρία του είναι, άλλωστε, που ο κ. Παπακωνσταντίνου χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης κορυφαίων προσωπικοτήτων του εγχώριου επιχειρείν, όπως οι αδερφοί Θανάσης και Παναγιώτης Λασκαρίδης, το κοινωφελές ίδρυμα Ωνάση, ο εφοπλιστικός όμιλος Τσάκου, ο εφοπλιστής Γιάννης Σαραντίτης.

    Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συμβουλευτικό ρόλο στην Virtus έχουν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και της Quest,  Θεόδωρος Φέσσας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο Αναστάσης Δαυίδ, πρόεδρος της Coca Cola HBC, αλλά και ο Τάκης Αράπογλου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος στα Δ.Σ. της Τιτάν.

    «Επενδύουμε  με σκοπό την μεγιστοποίηση της αξίας που έχει μία επιχείρηση», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για να προσθέσει ότι «περισσότερο από όλα χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη της επιχείρησης, των προϊόντων της».

    Όπως λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «έχουμε συγκεκριμένες αρχές και οι κινήσεις που κάνουμε σε επιλεγμένες εταιρείες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Καλές εταιρείες με καλά οικονομικά στοιχεία, καλό ισολογισμό. Που σημαίνει cash flow και management που είναι διατεθειμένο να τις τρέξει. Αυτό διαπιστώσαμε και στην Αστήρ Βιτογιάννης το 2017, και στα attica stores το περασμένο φθινόπωρο και στην Three Cents πριν από δύο μέρες που ολοκληρώθηκε η συμφωνία».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «μία φυσιολογική επένδυση έχει μπροστά της ορίζοντα πενταετίας. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ή μας συμφέρει, βγαίνουμε νωρίτερα».

    Βασικές αρχές και φιλοσοφία

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί:

    – Δεν συμμετέχουμε με μειοψηφίες. Επενδύουμε σε πλειοψηφίες.

    – Δεν διοικούμε.

    – Πριν καταλήξουμε σε μία επένδυση έχει γίνει προεργασία τουλάχιστον 8 – 10 μηνών. Στο διάστημα αυτό ερχόμαστε κοντά με τους επικεφαλής και τους ιδιοκτήτες. Να τους ακούσουμε. Να βοηθήσουμε στην εκπόνηση του business plan.

    – Μέσω της επένδυσης ο στόχος είναι η δημιουργία υπεραξίας για τους δικούς μας επενδυτές, την οποία, όμως, θα δημιουργήσει και θα ενισχύσει ο επιχειρηματίας.

    Προς τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «περνούμε στις επιχειρήσεις που τοποθετούμαστε τις σύγχρονες μορφές και τους σύγχρονους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, που από μόνοι τους δημιουργούν υπεραξία στο επόμενο στάδιο μεταπώλησης της επιχείρησης». Τουλάχιστον αυτό -λέει- συμβαίνει στο εξωτερικό και θέλουμε να ισχύσει και στην Ελλάδα.

    – Ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης, επίσης, δημιουργεί υπεραξία για την ίδια και τους επενδυτές: Reports, ενημέρωση μετόχων, ο τρόπος που τρέχει το management και η επιχείρηση.

    – Έχουμε δίκτυο έμπειρων στελεχών σε Ελλάδα και εξωτερικό που μπορεί να βοηθήσει το Δ.Σ. μιας εταιρείας σε κρίσιμες αποφάσεις. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που έχει ως αντικείμενο τα υλικά συσκευασίας, έχουμε ανθρώπους που καλούνται να δώσουν τα φώτα τους, να μοιραστούν την εμπειρία τους, να ενημερώσουν για όλες τις σύγχρονες και προσοδοφόρες τάσεις του κλάδου παγκοσμίως.

    – Συμβάλλουμε –και λόγω εμπειρίας- αν συντρέχει λόγος στο χρηματοοικονομικό κομμάτι.

    – Κι αν χρειαστεί, μπαίνουμε στο operation.

    Ως προς τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Virtus, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε 10 – 15 deals. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερα, ναι. Όχι όμως από τα 10 που κοιτάμε να κάνουμε τα πέντε ή τα έξι. Αν ισχύουν οι προϋποθέσεις, βεβαίως. Σε κάθε δέκα περιπτώσεις που κοιτάζουμε, κάνουμε την μία. Ο στόχος μας είναι να επενδύουμε πάνω από τα κεφάλαια που έχουμε βάλει κάθε φορά».

    Θα είμαστε στις επάλξεις και το 2020

    Ως προς το τι να περιμένουμε για φέτος απο την Virtus ο εμπειρος Fund manager ειναι κατηγορηματικός. “Κοιτάμε  μία με δύο περιπτώσεις για το 2020 και επιπλέον  μία με δύο περιπτώσεις το 2021” τονίζει.

    Αν η κρίση σάρωσε τον επιχειρηματικό τομέα στη χώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου  εκφράζει την άποψη ότι «επηρέασε τις εταιρείες που είχαν κακό management, αλλά κι εκείνες που επηρεάστηκε, δεδομένων των συνθηκών, ο κλάδος τους.

    Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Three Cents αποτελεί την τρίτη επένδυση της Virtus μετά την πρόσφατη συμμετοχή της στα πολυκαταστήματα Attica, αλλά και στην ASTIR Vitogiannis A.E. το 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ