• Business

    Αδελφοί Δομαζάκη: Πήραν δάνεια για επιστροφή κεφαλαίου στον… εαυτό τους

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Ο 68χρονος σήμερα Πέτρος Παπαδάκης φαίνεται ότι διαθέτει μια σειρά από προσόντα για να διαχειριστεί το εν εξελίξει ψυχόδραμα της Creta Farms. Κατ’ αρχάς, είναι… καρδιολόγος που επί σειρά ετών υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός στην πολεμική αεροπορία. Κατά δεύτερον, έχει μακρά θητεία ως κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της «Μεβγάλ», σε μια περίοδο μάλιστα που στιγματίστηκε από την οξύτατη διαπάλη ανάμεσα στους (τότε) βασικούς μετόχους της γαλακτοβιομηχανίας.

    Στην Creta Farms βρέθηκε να είναι μέλος του  επταμελούς ΔΣ το καλοκαίρι του 2017. Αντικαθιστώντας τον πρώην διοικητικό «αστέρα» της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, που για περίπου έναν χρόνο είχε αναλάβει τη θέση του CEO στην κρητική αλλαντοβιομηχανία.

    Την περασμένη Δευτέρα, ο Πέτρος Παπαδάκης φέρεται να είναι εκείνος που… άλλαξε στρατόπεδο πηγαίνοντας, από τις «τάξεις» του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, σε αυτές του αντιμαχόμενου αδελφού του Μάνου. Κίνηση που απέφερε το καθοριστικό, όσο και οριακό, 4-3 στο Διοικητικό Συμβούλιο, από το οποίο και εξοστρακίστηκε ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

    Ο… Τάκης, όπως τον ξέρουν όλοι στην αγορά, ήταν Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Θέσεις που πέρασαν τώρα στα χέρια του Πέτρου Παπαδάκη, ο ρόλος του οποίου εξ αντικειμένου αναβαθμίζεται. Με τον Μάνο Δομαζάκη να εξακολουθεί να παραμένει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, αν και για όλα τούτα δεν έχει υπάρξει ακόμη η επίσημη επιβεβαίωση, έτσι ώστε να προκύψει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

    Μέσα σε αυτό το πυρακτωμένο σκηνικό, ελλοχεύει ο κίνδυνος των ασύμμετρων εξελίξεων στην Creta Farms, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει «παγώσει» στα 34,2 εκατ. ευρώ.  Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να επακολουθήσει  στην αλλαντοβιομηχανία με τους 842 εργαζόμενους, η οποία έχει την πρωτοκαθεδρία των πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει το εξόχως αναγνωρίσιμο brand «Εν Ελλάδι», ενώ παράλληλα βαρύνεται και με πολύ μεγάλα δάνεια 109,5 εκατ. ευρώ. Δάνεια που μάλλον εύκολα  μπορούσε να παίρνει η εταιρεία από τις τράπεζες και εξ ίσου  εύκολα να τα αναδιαρθρώνει κάθε φορά.

    Αυτό τουλάχιστον επισημαίνεται από ανθρώπους της αγοράς, για τους οποίους δεν είναι διόλου απίθανο να υπήρχαν και άτυπες υποδείξεις, προς ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από πολιτικούς, ή και άλλους, μεγαλόσχημους παράγοντες.

    Όπως μάλιστα λένε οι «κακές γλώσσες», μια εποχή ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης πήγαινε με τη Ferrari του στις τράπεζες για να κάνει δανειακές διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες…  Αναφορικά με  το «του» φαίνεται να  υπάρχει διχογνωμία, καθώς η Ferrari μπορεί να ήταν όχι ατομικό, αλλά εταιρικό, περιουσιακό στοιχείο…

    Στο «κόκκινο» οι δρομολογούμενες εξελίξεις

    Σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες εξελίξεις στη Creta Farms χτυπάνε «κόκκινο», καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο ειδικός έλεγχος  που διενεργείται από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία (PwC). Μετά από επιστολή που έστειλε στις 2 του μηνός του περασμένου Απριλίου ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης προς τον τακτικό ορκωτό ελεγκτή, ισχυριζόμενος ότι έχει χρηματοδοτήσει  την Creta Farms με προσωπικά του κεφάλαια 11,6 εκατ. ευρώ, κατά τα έτη 2005-2006. Και ζητώντας ύστερα από… 13 χρόνια να καταγραφεί ως πιστωτής της εταιρείας, την οποία ο ίδιος συνδιοικούσε με τον αδελφό του, έχοντας μαζί του και τον πλειοψηφικό έλεγχο των μετοχών.

    Το  οξύμωρο είναι ότι για να απαντηθεί το ερώτημα αν μπήκαν ή όχι λεφτά στη εταιρεία αρκεί και μόνο λίγη ώρα δουλειάς από το λογιστήριο. Ο ειδικός έλεγχος δείχνει ότι γίνεται μια πολύ πιο ευρεία έρευνα των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, που μένει βεβαίως να απαντηθεί αν θα «βγάλει φίδια» ή όχι.

    Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, η κερδοφόρα τότε Creta Farms είχε προχωρήσει σε αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 13,4 εκατ. ευρώ το 2005. Επίσης, εκείνη και την επόμενη χρονιά είχαν δοθεί μερίσματα 1,4 εκατ. ευρώ προ φόρων. Παράλληλα, είχε γίνει και διανομή δωρεάν μετοχών (μία νέα για 10 παλαιές) συνολικής ονομαστικής αξίας 1,34 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, τότε οι αδελφοί Δομαζάκη κατείχαν συνολικά το 86,8% των μετοχών της εταιρείας. Από 43,4% ο κάθε ένας. Με τα δεδομένα αυτά, εκείνοι ήταν που έλαβαν τη «μερίδα του λέοντος» από την επιστροφή κεφαλαίου πρωτίστως και δευτερευόντως από τα μερίσματα. Πήραν δηλαδή τα 12,84 εκατ. ευρώ από τις συνολικές χρηματικές διανομές των 14,8 εκατ. ευρώ…

    Οι μεγάλες δανειακές βοήθειες

    Το εκπληκτικό είναι ότι η Creta Farms δεν είχε τότε την οικονομική άνεση να πάει σε επιστροφή κεφαλαίου. Τα δανείστηκε από τις τράπεζες. Και μάλιστα πολύ περισσότερα. Για την ακρίβεια…30 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων πήγε σε αναδιάρθρωση δανεισμού.

    Σε αδρές γραμμές, οι αδελφοί Δομαζάκη χρηματοδοτήθηκαν από τις τράπεζες για να αναδιαρθρώσουν τις οφειλές της εταιρείας και να προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίου, ουσιαστικά στον εαυτόν τους. Η αποθέωση της «αλά γκρέκα» επιχειρηματικότητας και των ανυποψίαστων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Κάτι το οποίο, βέβαια, κάθε άλλο παρά μεμονωμένο φαινόμενο ήταν στα «χρόνια της αθωότητας».

    Για την Creta Farms, τα υπόλοιπα των δανείων, από τα 55 εκατ. ευρώ το 2004, ανέβηκαν στα 69 εκατ. ευρώ το 2005, πήγαν στα 75 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ για πρώτη φορά έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ το 2013.

    Οι τράπεζες έκαναν το 2014 και το 2018 δύο ακόμη αναδιαρθρώσεις δανεισμού, το μέλλον εξυπηρέτησης του οποίου παραμένει άδηλο με τις τρέχουσες συνθήκες πίεσης που εκπέμπονται από τα ζημιογόνα μεγέθη της Creta Farms και όχι μόνο.

    Σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί και από τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της σκληρής κόντρας των αδελφών Δομαζάκη, εκ των οποίων ο Κωνσταντίνος έχει τώρα το 41,5% και ο Μάνος το 40,7%.

    Μέγιστο ερώτημα αποτελεί το αν και κατά πόσον οι πρόσφατες ανατροπές στους κόλπους του ΔΣ θα λάβουν την απαιτούμενη έγκριση από το «σώμα» των μετόχων.

    Το περίεργο είναι ότι μόλις πρόσφατα τα δύο αδέλφια υποστήριζαν ότι επρόκειτο για… παραπλανητικές πληροφορίες τα περί ρήξης στις σχέσεις τους. Ας φρόντιζαν τουλάχιστον να «μη βλάπτουν εξ ίσου τη Συρία» κατά πώς λέει και ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης…



    ΣΧΟΛΙΑ