• Business

    ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για αυτοματοποιημένες και στοχευμένες κατασχέσεις στις τραπεζικές θυρίδες

    • NewsRoom


    Πρόσβαση σε πληροφορίες για τις τραπεζικές θυρίδες των φορολογουμένων αποκτά από τον Μάρτιο η Εφορία,  με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

    Η απόφαση που αφορά πληρωμές που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών καθώς επίσης και για τις λήψεις και αποπληρωμές δανείων, έρχεται να προσθέσει την κατηγορία «τραπεζικές θυρίδες» στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, τα οποία καταγράφονται στο Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ και Λ.Π.) και τα διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς έλεγχο στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα, το Σ.Δ.Ο.Ε., την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

    Οι πληροφορίες θα αφορούν όχι μόνο για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογουμένων αλλά και σε:

    – τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλίσει σε θυρίδες τραπεζών,

    – τις πάσης φύσεως συναλλαγές τους μέσω «πλαστικού χρήματος» και

    – τις λήψεις και αποπληρωμές πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτικών, προσωπικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών).

    Με την επέκταση της δυνατότητας πρόσβασης του Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π. και στις τραπεζικές θυρίδες, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα δάνεια των φορολογουμένων, οι διωκτικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν ακόμη πιο αποτελεσματικά φυσικά και νομικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά σε μετρητά που κατέχουν αλλά αποκρύπτουν οι ελεγχόμενοι.

    Επιπλέον η απόφαση προβλέπει ότι αν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Μητρώο, τότε θα τους αποστέλλεται με αλληλογραφία το αίτημα παροχής στοιχείων και θα πρέπει να απαντούν άμεσα σε αυτό, εντός διορίας λίγων ημερών.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικός ο Αποστόλου: Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισβάλει στις τραπεζικές θυρίδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα γίνει το «ριφιφί» της εφορίας τις τραπεζικές θυρίδες-Πότε είναι ασφαλείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστούν στην εφορία-Ανοίγουν τα Κέντρα Είσπραξης οφειλών



    ΣΧΟΛΙΑ