• Business

    120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στη ρύθμιση οφειλών


    Τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ένταξης στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων έχουν περισσότεροι από 31.000 οφειλέτες εργοδότες, επαγγελματίες και αγρότες που δεν μπόρεσαν να την εξυπηρετήσουν, επειδή είτε αδυνατούσαν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση της ρύθμισης είτε αδυνατούσαν να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του 2019, είτε και τα δυο μαζί.

    Η υποβολή της σχετικής αίτησης ενεργοποιείται με την δημοσίευση στο ΦΕΚ του Ν. 4647/19. Όσοι οφειλέτες απώλεσαν τη ρύθμιση θα μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου, υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών.

    Δηλαδή είναι απαραίτητη η καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές και των νέων βεβαιωμένων εκτός ρύθμισης οφειλών. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει όλες τις δόσεις που έχει χάσει και τις εισφορές του 2019 που τυχόν δεν έχει πληρώσει, κυρίως αν αυτές έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (το τελευταίο αφορά κυρίως εργοδότες). Η αίτηση για την επανένταξη θα πρέπει να υποβληθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η επανένταξη θα γίνεται µε τους ίδιους όρους µε τους οποίους ο ασφαλισμένος εντάχθηκε αρχικά στη ρύθμιση.

    Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν αίτηση επανένταξης, αναβιώνει πλήρως η παλιά οφειλή πριν από το διπλό κούρεμα προσαυξήσεων και βασικού χρέους µέσω του επανυπολογισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να αυξάνεται έως και 67%.

    Ταυτόχρονα παρατείνεται για 5 μήνες (έως 31/5/2020) η προθεσμία τελικής υπαγωγής για περίπου 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) και αγρότες (πρ. ΟΓΑ) που έκαναν μια αρχική διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν μπορούν ακόμη να υπαχθούν οριστικά στη ρύθμιση. Πλέον η οριστική προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 οφειλέτες, κυρίως επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ αλλά και του πρώην ΟΑΕΕ, που έκαναν μέχρι 7 Οκτωβρίου το πρώτο βήμα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό των παλαιών οφειλών τους ή για την επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να επιβεβαιώσουν το πραγματικό ύψος της οφειλής τους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη ρύθμιση οφειλών. Αν δεν προσδιοριστούν και αναρτηθούν οι οφειλές τους, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν µε ή χωρίς επανυπολογισμό το τελευταίο βήμα ένταξης.



    ΣΧΟΛΙΑ