• Οικονομία

    Στα 35,5 δισ. ευρώ το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία-Πάνω από 100.000 περιμένουν να μπουν στις 120 δόσεις


    Στο δυσθεώρητο ποσό των 35,5 δισ. ευρώ ανήλθε το ύψος των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών που μεταφέρθηκε στις λίστες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την  3η τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου, που δημοσιεύτηκε χθες, φαίνεται ότι σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, το χρέος αυξήθηκε κατά 432.415.525 ευρώ, καθώς εντάχθηκαν οφειλές που δεν είχαν μεταφερθεί μέχρι σήμερα στο ΚΕΑΟ.

     Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος έγινε η διαβίβαση των οφειλών των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ για το έτος 2017, καθώς και για το έτος 2018 για όσους είχαν αιτηθεί ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Πρόκειται για 481.205 οφειλέτες με οφειλές 821,5 εκ. ευρώ, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος δεν είναι νέοι οφειλέτες αλλά υπάρχοντες οφειλέτες των τέως Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.) που δημιούργησαν και νέες οφειλές από το 2017 και μετά που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

    Στην έκθεση καταγράφονται και οι οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Συνολικά, διεκπεραιώθηκαν 327.537 αποφάσεις για την ένταξη οφειλών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, με το συνολικό ποσό οφειλής που ρυθμίστηκε να ανέρχεται στα 3,94 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 10% του συνόλου του χρέους…

     Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένουν περισσότερες από 100.000 αιτήσεις οφειλετών που υποβλήθηκαν έως τις 7 Οκτωβρίου κι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες οφειλετών – όπως π.χ. γιατροί και υγειονομικοί του τ. ΕΤΑΑ – των οποίων τα χρέη πριν το 2016 είναι δύσκολο να εντοπιστούν, να προσδιοριστούν ώστε να βεβαιωθούν και να ρυθμιστούν.

     Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβουν μέχρι το τέλος του έτους να εκκαθαρίσουν τις οφειλές των μη μισθωτών. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύουσας προθεσμίας (31/12/2019), κατά ένα 3μηνο, έως το τέλος Μαρτίου.

    Σχεδόν 1 δισ. οφειλών διαγράφηκε μέσω του επανυπολιγισμού

    Αξίζει να αναφερθεί πως τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ μειώθηκαν κατά 903 εκατ. ευρώ μετά τον επανυπολογισμό των οφειλών που έγινε έως και το 2016. Η αύξηση στο συνολικό χρέος οφείλεται στις νέες εντάξεις οφειλετών (εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ, με οφειλές και από το παρελθόν), στην διαβίβαση νέων οφειλών και την αύξηση των πρόσθετων τελών (για οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κέντρο) καθώς και  στις διαγραφές, μειώσεις, συμψηφισμούς οφειλών, εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ρυθμίσεων, καθώς και διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού.

    Κι ενώ το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά καθώς εντάσσονται νέοι οφειλέτες, ενώ άλλες οφειλές αυξάνονται λόγω πρόσθετων τελών το συνολικό χαρτοφυλάκιο χρεών μένει περίπου «καρφωμένο» στα 35 δις. Το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ στις 30/06/2019 ήταν 35,11 δισ. ευρώ. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο το χρέος αυξήθηκε κατά 432,41 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 35,5 δισ. ευρώ.

    Το ρυθμισμένο ποσό

    Με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων σημειώθηκε αύξηση στο πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων και στο ρυθμισμένο ποσό. Στο τέλος του Ιουνίου οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν συνολικά 143.942 και το ρυθμισμένο ποσό 2,6 δισ. ευρώ ενώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου οι ενεργές ρυθμίσεις έφτασαν τις 296.359 και το ρυθμισμένο ποσό στα 4,1 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ