• Bons Vivants

    Τιμή – ρεκόρ έπιασε το θρυλικό ρουμπίνι της Μοζαμβίκης

    • NewsRoom


    Τιμή – ρεκόρ στα 34,8 εκατ. δολάρια, έπιασε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, το θρυλικό ρουμπίνι της Μοζαμβίκης, το μεγαλύτερο ρουμπίνι που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία.

    Ο οίκος Sotheby’s, ο οποίος δημοπρατούσε τον υπερπολύτιμο λίθο των 55,22 καρατίων, το περιέγραψε ως ένα «once-in-a-lifetime» κόσμημα, τονίζοντας τη μοναδικότητά του.

    Η αρχική ακατέργαστη πέτρα ζύγιζε 101 καράτια όταν βρέθηκε πέρυσι στο ορυχείο Φούρα, στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης, όπου υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα ρουμπινιών.

    Σημειώνεται ότι τα γυαλισμένα ρουμπίνια άνω των 5 καρατίων είναι εξαιρετικά ασυνήθιστα.

    Το σπάνιο αυτό πετράδι έχει ονομαστεί «Estrela de Fura», που σημαίνει «Αστέρι της Φούρα» στα πορτογαλικά. Πήρε φυσικά το όνομά του από το ορυχείο στο οποίο βρέθηκε.

    Ο Quig Bruning, επικεφαλής των κοσμημάτων Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του όταν είδε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό πετράδι, αναφέρει η Press Association.

    «Με το άνευ προηγουμένου μέγεθός του, το διαπεραστικό του χρώμα και τον σπάνιο βαθμό οπτικής διαφάνειας και διαύγειας, άξιζε πραγματικά την τιμή-ρεκόρ σήμερα, καθώς τώρα εντάσσεται στους πιο θρυλικούς πολύτιμους λίθους του κόσμου», είπε.

    Εξεγέρσεις για την εργασία

    Σημειώνεται ότι το ορυχείο ρουμπινιών της Μοζαμβίκης Φούρ βρίσκεται στην περιοχή Montepeuz στην επαρχία Cabo Delgado, όπου μια εξέγερση ισλαμιστών μαχητών μαίνεται τα τελευταία χρόνια.

    Το Cabo Delgado είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Μοζαμβίκης, όμως είναι πλούσια σε ανεκμετάλλευτους ορυκτούς πόρους.

    Στρατεύματα που ανήκουν στο περιφερειακό μπλοκ «Sadc» αναπτύχθηκαν στην περιοχή το 2021 για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, διαβόητους για τις βάναυσες επιθέσεις τους, καθώς, η δύναμή τους είχε αυξηθεί σε βαθμό που έλεγχαν πόλεις-κλειδιά της επαρχίας.

    Παρόλο που η περιφερειακή δύναμη βοήθησε τον στρατό της Μοζαμβίκης να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων και η βία έχει μειωθεί, οι μαχητές είναι γνωστό ότι εξακολουθούν να επιχειρούν ακόμη σε κάποιο επίπεδο.

    Αναλυτές θεωρούν ότι η εξέγερση, που ξεκίνησε το 2017, τροφοδοτήθηκε από την απογοήτευση των ανθρώπων, λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με τον Sotheby’s, ένα μέρος των εσόδων από την πώληση του «Estrela de Fura» διατίθεται για τη δημιουργία μιας ακαδημίας που θα παρέχει τεχνική εκπαίδευση στους τομείς της εξόρυξης, της μηχανικής, της ξυλουργικής και της γεωργίας.

    Ίσως αυτό το γεγονός, να βοηθήσει στην καταστολή των εξεγέρσεων.

    Πηγή: BBC

    Διαβάστε επίσης: 

    Με δωρεά του Τζεφ Μπέζος και έμπνευση από τον Γαλαξία – Νέο εκπαιδευτικό κέντρο

    Γιώργος Νίκας: Τρίτο σφυρί για τους πίνακες της οικογένειας – Όλος ο κατάλογος με 325 έργα της συλλογής

    Το Σπίτι των Κυμάτων, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για 49,5 εκατ. δολάρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ