• Bons Vivants

    Από τα πετροδόλαρα μέχρι τις τσάντες Hermes και τα σνακ Mars: Αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες δυναστείες του κόσμου

    • NewsRoom
    Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, οικογένεια Walton, Alex Dumas (επάνω), Mukesh Ambani, Jacqueline Mars, Mohammed bin Salman (μέση), Gerard και Alain Wertheimer, Tamim bin Hamad Al Thani, Charles Koch (κάτω)

    Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, οικογένεια Walton, Alex Dumas (επάνω), Mukesh Ambani, Jacqueline Mars, Mohammed bin Salman (μέση), Gerard και Alain Wertheimer, Tamim bin Hamad Al Thani, Charles Koch (κάτω)


    Πλουσιότερες κατά 1,5 τρισ. δολάρια έγιναν οι 25 ισχυρότερες, οικονομικά, δυναστείες του κόσμου το 2023, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε το Bloomberg.

    Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι ανατροπές που έχουν σημειωθεί στην κατάταξη της.

    Η βασιλική οικογένεια των Al Nahyan του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι εισήλθε για πρώτη φορά σε αυτήν και μάλιστα βρέθηκε στην κορυφή της, με την περιουσία της να ανέρχεται στα 305 δισ. δολάρια.

    Εκτοπίζοντας τους Αμερικανούς Waltons, ιδιοκτήτες της κορυφαίας αλυσίδας λιανικού εμπορίου Walmart, που ακολούθησαν με περιουσία 259,7 δισ. δολαρίων.

    Η δεύτερη προσθήκη από την Μέση Ανατολή είναι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, Al Thanis, που φιγουράρει στην 5η θέση με πλούτο 133 δισ. δολαρίων.  Ενώ δύο θέσεις πιο κάτω βρέθηκε η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας Saud, με περιουσία 112 δισ. δολάρια.

    Στους μεγάλους κερδισμένους της λίστας περιλαμβάνεται η έκτη γενιά της δυναστείας που βρίσκεται πίσω από τον εμβληματικό όμιλο πολυτελών ειδών Hermes, που κατάφερε να προσθέσει 56 δισ. δολάρια στην περιουσία της και να αναδειχτεί στην τρίτη πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου.

    Η λίστα δημιουργήθηκε με βάση του υπολογισμούς του Bloomberg, από τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει 27 Νοεμβρίου 2023.

    Σημειώνεται ότι η κατάταξη δεν περιλαμβάνει περιουσίες δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς, ούτε αυτές που είναι υπό τον έλεγχο ενός μόνο κληρονόμου. Εξαιρούνται επίσης οι δυναστείες των οποίων η πηγή του πλούτου είναι ασαφής και χωρίς διαφάνεια.

    Οι δέκα πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου

    Al Nahyan – 300 δισ. δολάρια

    Το Άμπου Ντάμπι είναι ένα από τα επτά εμιράτα που αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η πρωτεύουσα τους. Εκεί βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων πετρελαίου της περιοχής.

    Η άρχουσα βασιλική οικογένεια είναι επικεφαλής της περιοχής για δεκαετίες, ακόμη και πριν το πετρέλαιο μεταμορφώσει την οικονομία της και εκτοξεύσει την περιουσία της.

    Πρόεδρος του Άμπου Ντάμπι, είναι ο Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Άλλα μέλη της δυναστείας κατέχουν θέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Η οικογένεια έχει μερίδια σε μεγάλες εταιρείες της Δύσης, όπως στην Μάντσεστερ Σίτι, στη SpaceX του Elon Musk και στην εταιρεία μόδας Savage X Fenty της Ριάνα.

    Η μετοχή της επενδυτικής της εταιρείας International Holding Co (IHC), έχει σημειώσει αύξηση σχεδόν 7.000% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Waltons – 259,7 δισ. δολάρια

    Η Walmart είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον κόσμο με έσοδα — 611,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος και περισσότερα από 10.500 καταστήματα παγκοσμίως.

    Η οικογένεια Walton κατέχει το 46% της εταιρείας με έδρα στο Bentonville του Αρκάνσας, ένα μερίδιο που αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την δημιουργία της μεγαλύτερης περιουσίας των ΗΠΑ.

    Hermes – 150,9 δισ. δολάρια

    Πρόκειται για την έκτη γενιά της οικογένειας που κατέχει την γαλλική εταιρεία πολυτελών ειδών, με τις δημοφιλής τσάντες Kelly, που μπορούν να πουληθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στις δημοπρασίες.

    Μεταξύ των μελών της οικογένειας που διατηρούν ανώτερες θέσεις στην εταιρεία, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής Pierre-Alexis Dumas και ο εκτελεστικός πρόεδρος Axel Dumas.

    Η Hermès ιδρύθηκε το 1837 από τον Thierry Hermès ως μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση με δερμάτινα είδη, η οποία κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία brands της αγοράς ειδών πολυτελείας.

    Ο γαμπρός του εγγονού του ιδρυτή, Émile Hermès, ήταν ο Robert Dumas, ο οποίος το 1937 δημιούργησε το πρώτο μεταξωτό μαντήλι του Ηermes.

    Η ιδρυτική οικογένεια κατέχει συνολικά περισσότερα από τα δύο τρίτα του ομίλου.

    Μars – 142 δισ. δολάρια

    Ο Frank Mars άρχισε να πουλά καραμέλες με μελάσα το 1902 σε ηλικία 19 ετών.

    Η επιχείρηση του γιγαντώθηκε και σήμερα είναι πλέον γνωστή για τα σνακ M&Ms, Milky Way και Snickers. Ωστόσο, τα προϊόντα περιποίησης κατοικίδιων που εμπορεύεται, αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά των εσόδων ύψους σχεδόν 47 δισ. δολαρίων που εμφανίζει.

    Η επιχείρηση με έδρα το McLean της Βιρτζίνια ανήκει σε μέλη της οικογένειας Mars.

    Ο Frank Mars δεν έδωσε στον γιο του Forrest το μερίδιο ελέγχου της εταιρείας. Έτσι, αυτός προχώρησε σε αγορές μετοχών προκειμένου να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της, χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του.

    Al Thani – 133 δισ. δολάρια

    Η κυριαρχία της οικογένειας Al Thani στο Κατάρ ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα και κατάφερε να αντέξει μέσα από τον οθωμανικό και βρετανικό ιμπεριαλισμό, την ίδρυση του σύγχρονου κράτους, τους πολέμους και δύο πραξικοπήματα.

    Το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε γύρω στο 1940, αλλά ήταν η απόφαση για την εξόρυξη των τεράστιων υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που μεταμόρφωσε πραγματικά τη χώρα και οδήγησε την βασιλική οικογένεια της στα υψηλότερα κλιμάκια του παγκόσμιου πλούτου.

    Τα μέλη της καταλαμβάνουν πολυάριθμες πολιτικές θέσεις και κυριαρχούν στην τοπική οικονομία, διαθέτοντας πολλές επιχειρήσεις.

    Από ξενοδοχεία, ασφαλιστικές εταιρείες και κατασκευαστικές, μέχρι πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όπως σπίτια στο Mayfair του Λονδίνου, εκτροφεία αλόγων αλλά και το brand ειδών πολυτελείας Valentino.

    Τα μέλη της οικογένειας Al Thani είναι χιλιάδες, αν και η εξουσία συγκεντρώνεται σε μερικά από αυτά. Κατά καιρούς, αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των πολιτών του εμιράτου του Κατάρ, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ.

    Koch – 127,3 δισ. δολάρια

    Τα αδέλφια Frederick, William, Charles και David κληρονόμησαν την εταιρεία πετρελαίου του πατέρα τους Fred.

    Ωστόσο, έπειτα από μια διαμάχη για τον έλεγχο της επιχείρησης στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι δύο πρώτοι εγκατέλειψαν την επιχείρηση.

    Έκτοτε, υπό τους Charles και David μετεξελίχθηκε στην Koch Industries, έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα τη Wichita του Κάνσας και με ετήσια έσοδα περίπου 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δυο τους έφυγαν από την ζωή το 2019.

    Η οικογένεια διαχειρίζεται ένα μέρος του πλούτου της μέσω του οικογενειακού γραφείου 1888 Management.

    Al Saud – 112 δισ. δολάρια

    Η βασιλική οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, μετρά 91 χρόνια στην εξουσία και αποτελείται από περίπου 15.000 μέλη.

    Η γιγάντια περιουσία τους προέρχεται κυρίως από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της πατρίδας τους.

    Η εκτίμηση της καθαρής αξίας της βασίζεται στις συνολικές πληρωμές που υπολογίζεται ότι έχουν λάβει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τα τελευταία 50 χρόνια από το Royal Diwan, το εκτελεστικό γραφείο του βασιλιά.

    Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη. Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν κερδίσει χρήματα μέσω κρατικών συμβάσεων και συμφωνιών στην αγορά ακινήτων, καθώς και με την ίδρυση επιχειρήσεων που εξυπηρετούν κρατικές εταιρείες, όπως η Saudi Aramco.

    Το Sovereign Wealth Fund PIF της Σαουδικής Αραβίας έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 700 δισ. δολαρίων. Ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman ελέγχει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Ambani – 89,9 δισ. δολάρια

    Ο Dhirubhai Ambani, ο πατέρας του Mukesh και του Anil, άρχισε να “χτίζει” την εταιρεία που μετεξελίχθηκε στον κολοσσό Reliance Industries τη δεκαετία του 1950.

    Όταν πέθανε το 2002 χωρίς να αφήσει διαθήκη, η χήρα του μεσολάβησε προκειμένου οι γιοι του να μοιράσουν την οικογενειακή περιουσία.

    Ο Mukesh βρίσκεται τώρα στο τιμόνι του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα τη Βομβάη, ο οποίος κατέχει το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης πετρελαίου στον κόσμο.

    Ζει σε μια έπαυλη 27 ορόφων που θεωρείται η πιο ακριβή ιδιωτική κατοικία στον κόσμο.

    Wertheimer – 89,6 δισ. δολάρια

    Τα αδέρφια Alain και Gerard Wertheimer καρπώνονται τα οφέλη της επένδυσης του παππού τους, που αγόρασε τη δεκαετία του 1920,  πλειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση της Gabrielle “Coco” Chanel.

    Η οικογένειά τους κατέχει τον θρυλικό οίκο μόδας, ο οποίος λάνσαρε το «μικρό μαύρο φόρεμα» και είχε έσοδα 17,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

    Οι Wertheimers έχουν επίσης άλογα ιπποδρομιών και αμπελώνες. Ο ετεροθαλής αδερφός τους, Charles Heilbronn, διευθύνει το οικογενειακό γραφείο Mousse Partners.

    Η Chanel πλήρωσε στην εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας μερίσματα 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, δύο τρίτα λιγότερα από ό,τι πλήρωσε ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τhomson – 71,1 δισ. δολάρια

    Η περιουσία της πλουσιότερης οικογένειας του Καναδά προήλθε από τον ραδιοφωνικό σταθμό που άνοιξε ο Roy Thomson στις αρχές της δεκαετίας του 1930, στο Οντάριο.

    Στη συνέχεια επεκτάθηκε στις εφημερίδες και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγιστάνες της χώρας, ενώ απέκτησε και τον τίτλο του πρώτου Βαρόνου Thomson of Fleet. Τον διαδέχθηκε το 1976 ο γιος του, Ken Thomson, ο δεύτερος βαρόνος.

    Η οικογένεια κατέχει περίπου το 69% του παρόχου χρηματοοικονομικών δεδομένων και υπηρεσιών Thomson Reuters, μέσω της επενδυτικής εταιρείας Woodbridge. Η εταιρεία με έδρα το Τορόντο είχε έσοδα 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

    O Ken Thomson πέθανε το 2006 και ανέλαβε τα ηνία ο γιος του David.

    Διαβάστε ακόμη:

    MacKenzie Scott: Η πρώην κυρία Μπέζος μοιράζει δισεκατομμύρια μέχρι να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο!

    Οι 11 celebrities που έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων

    Hermes: Ο κληρονόμος που θέλει να αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του



    ΣΧΟΛΙΑ