• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αδελφοί Wertheimer: Οι άγνωστοι δισεκατομμυριούχοι που κρατούν στα χέρια τους τον οίκο Chanel

    • Bloomberg

    Gerard Wertheimer – Alain Wertheimer.


    Είναι γνωστή για το «No. 5», τα μικρά μαύρα φορέματα, αλλά και για τη… μυστικοπάθεια που τη χαρακτηρίζει σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της. Ο λόγος για τη Chanel. Μία εταιρεία που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ανοίξει τα… βιβλία της. Τα οποία άνοιξε για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες, αποκαλύπτοντας ότι πέρυσι είχε πωλήσεις σχεδόν 10 δισ. δολαρίων, ανταγωνιζόμενη την ηγέτιδα του κλάδου, τη Louis Vuitton.

    Alain και Gerard Wertheimer

    Τα… βιβλία, όμως, της Chanel έριξαν… φως και σε ένα άγνωστο μέχρι στιγμής στοιχείο: την τεράστια περιουσία των δύο αδελφών που ελέγχουν τον οίκο. Βάσει, λοιπόν, των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο Alain και ο Gerard Wertheimer έχουν ο καθένας γύρω στα 23 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 8,7 δισ. δολάρια περισσότερα από το ποσό που υπολόγιζε το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο τέταρτος και ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία και μεταξύ των 40 πλουσιότερων στον πλανήτη.

    Μια «διακριτική» οικογένεια…

    Coco Chanel

    Ο παππούς των δύο δισεκατομμυριούχων που ελέγχουν τον οίκο Chanel αγόρασε, τη δεκαετία του 1920, ένα πλειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρηση από την Gabrielle “Coco” Chanel. Η τελευταία είχε ιδρύσει την εταιρεία το 1910 και έφερε επανάσταση στη μόδα με τις αθλητικές αλλά σικ γραμμές της που έβαλαν τέλος στους κορσέδες και τους φραμπαλάδες της Belle Epoque. Και το 1983, οι Wertheimer προσέλαβαν τον Γερμανό σχεδιαστή Karl Lagerfeld ως καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, χωρίς να έχουν αποκαλύψει ποτέ ποιος θα τον διαδεχθεί.

    «Είμαστε μια πολύ διακριτική οικογένεια, δεν μιλάμε ποτέ», φέρεται να έχει δηλώσει ο Gerard τον Φεβρουάριο του 2002. «Το θέμα είναι η Coco Chanel. Είναι ο Karl. Είναι όλοι όσοι εργάζονται και δημιουργούν στη Chanel. Δεν είναι οι Wertheimer», λέγεται ότι είπε.

    Και μάλλον δύσκολα θα μάθουμε περισσότερα…



    ΣΧΟΛΙΑ