• Business

    Hermes: Ο κληρονόμος που θέλει να αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του

    Ο Nicolas Puech, πέμπτη γενιά των κληρονόμων της Hermes. Πηγή: BERNARD BISSON (JDD/ SIPA / CORDON PRESS)

    Ο Nicolas Puech, πέμπτη γενιά των κληρονόμων της Hermes. Πηγή: BERNARD BISSON (JDD/ SIPA / CORDON PRESS)


    Απόγονος πέμπτης γενιάς της αυτοκρατορίας της Hermes, ο Nicolas Puech έχει απομακρυνθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ενεργό επιχειρηματική δράση της οικογένειάς του.

    Η περιουσία του 80χρονου κληρονόμου εκτιμάται μεταξύ 9 και 10 δισ. ευρώ και ο ίδιος έχει επιλέξει να ζει τα τελευταία χρόνια απομονωμένος σε μία πολυτελή έπαυλη στην Ελβετία, σε έναν δήμο μόλις 66 κατοίκων.

    Ο απομονωμένος κληρονόμος

    Αν και έμενε τόσα χρόνια στην αφάνεια, τράβηξε πριν λίγες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητάς πάνω του, όταν έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να κληροδοτήσει την περιουσία των αξίας δισεκατομμυρίων σε έναν 51χρονο άνδρα μαροκινής καταγωγής, ο οποίος εργαζόταν ως κηπουρός και βοηθός του.

    Ανύπαντρος και χωρίς παιδιά, ο Nicolas Puech έχει αποσυρθεί από το 2014 από το Διοικητικό Συμβούλιο της Hermes, διατηρώντας όμως το 5,7% της εταιρείας.

    Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε διαφοροποιηθεί από τους συγγενείς του. Το 2010 η LVMH είχε φτάσει πολύ κοντά στο να αναλάβει τον έλεγχο της Hermes. Οι κληρονόμοι κινητοποιήθηκαν άμεσα δημιουργώντας μία εταιρεία χαρτοφυλακίου, που θα μετέφεραν τις μετοχές τους, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα υφαρπαγής του ελέγχου της εταιρείας τους. Μέχρι το 2014 οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε σκληρή διαμάχη για τη διανομή του 23% του μεριδίου της LVMH, με τον Μπερνάν Αρνό να κατηγορείται ότι μάζευε μετοχές εν αγνοία της γαλλικής εταιρείας.

    Ο Nicolas δεν ακολούθησε το παράδειγμα της υπόλοιπης οικογένειας. Έμεινε εκτός της διαμάχης και διατήρησε το μερίδιο του, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αξία ως και 10 δισ. ευρώ.

    Η Hermès έχει ετήσια κέρδη 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 206 δισ. ευρώ. Είναι η μόνη που επιβίωσε με κέρδη από την πρόσφατη κρίση του κλάδου πολυτελείας και οι σειρές από πολυτελείς τσάντες Kelly και Birkin αποτελούν τα best seller προϊόντα τους.

    Ο Nicolas Puech το 2022 ίδρυσε το Isokrates Foundation, ένα ανεξάρτητο φιλανθρωπικό ίδρυμα αφιερωμένο στην προστασία και την προώθηση του δημοσίου διαλόγου. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται από τον ίδιο και μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι μετά τον θάνατο του Puech, η περιουσία θα μεταβιβαστεί σε αυτό.

    Η υιοθεσία του 51χρονου κηπουρού

    Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κληρονόμος αποφάσισε να αφήσει την περιουσία του στον 51χρονο άνδρα και μάλιστα μέσω της… υιοθεσίας.

    Ο άνδρας αυτός είναι παντρεμένος με μία Ισπανίδα και έχει δύο παιδιά. Τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό γι’ αυτόν.

    Ο Puech σχεδιάζει σύμφωνα με την Tribune de Genéve να τον υιοθετήσει, με την διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη. «Στην Ελβετία η υιοθεσία ενός ενήλικα δεν είναι αδύνατη, είναι όμως ασυνήθιστη», σημειώνει η εφημερίδα.

    Οι διαδικασίες μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, με τον Puech  να έχει προσεγγίσει τον δικηγόρο του για να προχωρήσει τις διαδικασίες.

    Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ότι έχει ήδη υπογραφεί σύμφωνο διαδοχής με το ίδρυμα του Puech και δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει κι άλλη διαθήκη.

    Το ίδρυμα έχει ήδη εκφράσει την αντίδρασή τους με τον γενικό γραμματέα, Nicolas Borsinger να χαρακτηρίζει αιφνίδια και μονομερή την ενδεχόμενη ακύρωση του συμφώνου διαδοχής. «Το ίδρυμα εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δραστηριότητές του για το δημόσιο καλό απειλούνται ως προς τη  βιωσιμότητά τους από περιστάσεις που βρίσκονται εντελώς εκτός του ελέγχου του», ανέφερε.

    Αντίθετα, ο άνδρας που αναμένεται να κερδίζει 40 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο από τα μερίσματα παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χιλιάδες προϊόντα-μαϊμού LVΜΗ, Burberry, Hermes, αξίας 1 δισ. δολ. βρέθηκαν σε αποθήκη του Μανχάταν

    Η εκκεντρική συλλογή ενός Hermès σε δημοπρασία – Χίλια έργα τέχνης μιας λαμπερής ζωής

    Hermes: ΗΠΑ και Ευρώπη ξοδεύουν αφειδώς για τσάντες Birkin και Kelly – Εκτίναξη πωλήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ