• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τσουνάμι που σάρωσε από Κρήτη μέχρι Κανάρια η κατάρρευση της Thomas Cook

    • Bloomberg


    Η πτώχευση της Thomas Cook προκάλεσε στην Κρήτη “πονοκέφαλο” ύψους 100 εκατ. ευρώ (110 εκατ. δολ.) επισημαίνει ο Νίκος Χαλκιαδάκης.

    Ο 54χρονος διευθύνων σύμβουλος του Cactus Hotels στο Ηράκλειο, την πρωτεύουσα της Κρήτης, και επικεφαλής της ένωσης ιδιοκτητών ξενοδοχείων δήλωσε ότι αυτό είναι το ποσό που χρωστά στον ίδιο και τους συναδέλφους του ξενοδόχους η εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε ότι το 80% των 600 ξενοδοχείων της πόλης είχε συμβόλαια με την Thomas Cook και πολλοί επεξεργάζονται σχέδια για την αντιμετώπιση των ακυρώσεων, των αιφνίδιων αποχωρήσεων και άλλων δαπανών που έχουν προκύψει.

    “Ο Οκτώβριος είναι ουσιαστικά χαμένος”, είπε. Και συμπλήρωσε: “Πολλά από τα ξενοδοχεία έχουν χρέη ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αναζητούν τρόπους να εξασφαλίσουν πίστωση, να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες, να λάβουν οποιουδήποτε είδους βοήθεια για να αντεπεξέλθουν μέχρι το επόμενο έτος, όταν οι πελάτες που χάθηκαν θα αντικατασταθούν από άλλα πρακτορεία”.

    Thomas Cook Demise Sends Tremors Through Europe's Tourist Spots
    Νίκος Χαλκιαδάκης

    Περίπου το 70% της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης ύψους 3,13 δισ. ευρώ είναι συνδεδεμένο με την Thomas Cook. Το νησί, η γενέτειρα του Δία, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, προσελκύει πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο στις αμμώδεις παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα λευκά βουνά. Η Thomas Cook είχε υπογράψει περίπου 400.000 συμβάσεις με τοπικές επιχειρήσεις για το 2020, προτού ανακοινώσει τη χρεοκοπία της τη Δευτέρα. Τώρα όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση.

    Όπως η Κρήτη, υπάρχουν και άλλες δημοφιλείς περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο της κατάρρευσης του πρακτορείου, το οποίο απειλεί να καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας που δημιούργησε. Οι επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την εταιρεία, η οποία είχε ιστορία 178 ετών, μετρούν το κόστος της ξαφνικής “εξαφάνισης” από τον τουριστικό κλάδο.

    Η τουριστική ομοσπονδία της Ελλάδας εκτιμά ότι η κατάρρευση θα κοστίσει τη χώρα μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ισπανική ένωση βλέπει απλήρωτους λογαριασμούς ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στην Κύπρο, η αντίστοιχη ένωση κάνει λόγο για ένα χτύπημα που στη χειρότερη περίπτωση θα φτάσει στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ η νότια περιφέρεια του Αιγαίου στην Τουρκία, έχει αναφέρει ότι οι απαιτήσεις από την  Thomas Cook ανέρχονται σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες (124 εκατομμύρια δολάρια).

    Image result for κρήτη παραλίες με κόσμο
    Κρήτη

    “Μόλις έγινε σεισμός και είναι 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το τσουνάμι που θα ακολουθήσει”, δήλωσε ο Μιχάλης Βλατάκης, Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

    Η Thomas Cook ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1840 από τον ομώνυμο επιχειρηματία της βικτωριανής εποχής, οργανώνοντας ταξίδια με τρένα μέσα από τα αγγλικά Midlands. Προσφέροντας διακοπές με χαμηλό κόστος, η εταιρεία επεκτάθηκε όταν η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Βρετανίας ανακάλυψε ότι είχε περισσότερο χρόνο και χρήμα για να εξερευνήσει τις απολαύσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης.

    Τώρα, αυτοί οι τουριστικοί προορισμοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με απλήρωτους λογαριασμούς, ακυρώσεις των κρατήσεων των ξενοδοχείων και πτώση των αριθμών επισκεπτών, καθώς αγωνίζονται να βρουν άλλες εταιρείες παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών για να καλύψουν το κενό. Ενώ ο άμεσος αντίκτυπος της χρεοκοπίας της εταιρείας ήταν οι εκτεθειμένοι τουρίστες, η σύγχυση και η προσπάθεια υλοποίησης ενός από τους μεγαλύτερους επαναπατρισμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίοδο ειρήνης, η τουριστική βιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνεπειών.

    Μακροχρόνιες συνέπειες

    Επιχειρήσεις στην Κρήτη ανησυχούν ότι οι τουρίστες που επρόκειτο να επισκεφθούν τον Νοέμβριο το νησί θα ακυρώσουν τις κρατήσεις του. Πιο σημαντικό, ανησυχούν ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Μάιο για την τουριστική περίοδο του 2020, μπορεί να ακυρωθούν. Δεδομένου ότι η τουριστική βιομηχανία απασχολεί άμεσα περίπου το 16% του πληθυσμού των 630.000 κατοίκων της νήσου, η κατάρρευση της Thomas Cook απειλεί να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία του.

    Στην Ισπανία, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, τα Κανάρια Νησιά μπορεί να φέρουν το κύριο βάρος της πτώσης της εταιρείας. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% της απασχόλησης στην περιοχή και το 35% της οικονομίας των 46 δισ. ευρώ. Η Thomas Cook έφερνε περίπου το 1/4 του τουριστικού όγκου στα νησιά, δήλωσε ο Jose Maria Manaricua, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του Λας Πάλμας. Εάν η κατάρρευση της εταιρείας είναι γενική, ορισμένα ξενοδοχεία κινδυνεύουν να δουν την πληρότητά τους να καταποντίζεται απότομα με το ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου, τονίζει.

    Η εταιρεία υπήρξε επίσης βασικός φορέας εκμετάλλευσης της Μαγιόρκα, μιας από τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, με τα παραθαλάσσια θέρετρα και τους προστατευμένους όρμους. Στην Calvia, δήμο στη Μαγιόρκα που περιλαμβάνει το τουριστικό hot-spot Magaluf, η απώλεια της Thomas Cook θα είναι ένα ισχυρό χτύπημα, δήλωσε ο διευθυντής τουρισμού Javier Pasquet. Το 40% των αλλοδαπών επισκεπτών στην Calvia είναι Βρετανοί και η Thomas Cook ήταν ένας σημαντικός πελάτης για τα ξενοδοχεία, είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ