• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το δυναμικό comeback του Bitcoin και οι προβλέψεις για ράλι μέχρι τα 250.000 δολάρια

    • Bloomberg


    Θεωρήθηκε “νεκρό” για περισσότερες από μία φορές, απορρίφθηκε καθώς χαρακτηρίστηκε απλά ως μία φούσκα και καταγγέλθηκε ως “δηλητήριο για αρουραίους” από έναν από τους πιο διάσημους επενδυτές στον κόσμο. Ωστόσο, το Bitcoin για μία ακόμη φορά πραγματοποιεί μια θεαματική επιστροφή που θυμίζει τις προηγούμενες ημέρες δόξας, με τους υποστηρικτές του να ελπίζουν ότι ένα τεχνικό γεγονός θα αποτελέσει το νέο καταλύτη της ανόδου.

    Οι πραγματικοί οπαδοί του κρυπτονομίσματος, πιστεύουν ότι τα κέρδη οφείλονται στο επικείμενο halving του Bitcoin, όταν δηλαδή ο αριθμός των νέων Bitcoin που θα εκδίδονται θα μειωθεί στο μισό, από τις 12 Μαΐου. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με ρολόγια αντίστροφης μέτρησης σε δευτερόλεπτα και η μανία προκαλεί ακόμη και αύξηση στις προσλήψεις από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων διεθνώς. Το Bitcoin έχει σημειώσει ράλι φτάνοντας πάνω στα 9.800 δολάρια από περίπου 6.000 δολάρια μόλις πριν από ένα μήνα.

    «Τα σενάρια στον κόσμο του blockchain ενεργούν όπως η Δύναμη, στον Πόλεμο των Άστρων – κινούνται μυστηριωδώς και διαμορφώνουν την αγορά», δήλωσε ο George McDonaugh, συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα και blockchain, KR1. “Δεν μπορείς να κατηγορηθείς επειδή είσαι ενθουσιασμένος για αυτό που πρόκειται να έρθει.”

      Supply of world's largest cryptocurrency will be pinched off in 2020

    Τα halvings του Bitcoin, τα οποία μειώνουν τον αριθμό έκδοσης των νέων νομισμάτων στο μισό, συμβαίνουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συμβεί το τρίτο halving. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες και συχνά είναι δύσκολο να δοθούν εξηγήσεις, υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε εκτίμηση θα πρέπει να τιμολογείται εκ των προτέρων. Αλλά οι οπαδοί τους επισημαίνουν ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

    Μετά από τα δύο προηγούμενα halving του Bitcoin η τιμή του νομίσματος επηρεάστηκε πολύ. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου αυξήθηκε από τα 12 δολάρια σε πάνω από 1.000 δολάρια την χρονιά μετά το 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μείωση της έκδοσης νομισμάτων στο ήμισυ, ενώ σημείωσε άνοδο περίπου 1.000% μετά το halving του 2016, αν και η μείωση των νέων νομισμάτων συνέπεσε με την εποχή κατά την οποία το Bitcoin κέρδισε μεγαλύτερη αναγνώριση.

    Η φρενίτιδα γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα εκτίναξε την τιμή του στα 20.000 δολάρια την επόμενη χρονιά, πριν έρθει η κατάρρευση, με το νόμισμα να διαπραγματεύεται πλέον 50% χαμηλότερα από το υψηλό όλων των εποχών που βρέθηκε το 2017.

    Αλλά το Bitcoin ιστορικά κατέγραφε χαμηλό 459 ημέρες πριν από το halving, η τιμή του αυξήθηκε λίγο πριν από το hlaving και στη συνέχεια εκτινάσσονταν, όπως υποστηρίζει ανάλυση της Pantera Capital. Τα ράλι μετά από το halving διαρκούν κατά μέσο όρο 446 ημέρες και αν η ιστορία επαναληφθεί, τότε το Bitcoin θα φτάσει σε νέο υψηλό τον Αύγουστο του 2021.

     Προβλέψεις τιμών

    Πολλοί οπαδοί των κρυπτονομισμάτων επισημαίνουν επίσης τα πρωτοφανή νομισματικά και φορολογικά κίνητρα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο ως καταλύτη για την άνοδο των τιμών. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το πρόσφατο ανοδικό ράλι έχει συμβάλει στην επιστροφή των υψηλών στόχων για την τιμή του Bitcoin.

    O Raoul Pal της Global Macro Investor προβλέπει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 1 εκατομμύριο τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Αν και το halving δεν αποτελεί το βασικό μοχλό πίσω από την πρόβλεψη του, εν τούτοις αποτελεί λόγο επιτάχυνσης της ανόδου.

    “Είναι ήδη το περιουσιακό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση ιστορικά” έγραψε ο Pal σε μία πρόσφατη παρουσίαση του. “Γεννήθηκε από την οικονομική κρίση για αυτό ακριβώς που πρόκειται να έρθει σε αυτή την κρίση. Κυριολεκτικά αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε το Bitcoin”.

    Ο αναλυτής της Jefferies, Christopher Wood στο εβδομαδιαίο του newsletter προτείνει στους επενδυτές- συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών- να αγοράσουν Bitcoin εν όψει του halving, επικαλούμενος τις προηγούμενες αυξήσεις των τιμών στις αντίστοιχες περιπτώσεις.

    “Για να επενδύσεις στο Bitcoin είναι απαραίτητο να πιστεύεις ότι το σύστημα έχει ακεραιότητα υπό την έννοια ότι η προσφορά είναι πραγματικά περιορισμένη», έγραψε. Το ψηφιακό νόμισμα θα πρέπει να είναι μια πηγή διαφοροποίησης «ακριβώς λόγω της πραγματικά αποκεντρωμένης φύσης του», είπε.

    Ο διαχειριστής venture capital, Tim Draper προβλέπει ότι το Bitcoin μπορεί να φτάσει στις 250.000 δολάρια μέχρι το 2022 ή το πρώτο τρίμηνο του 2023. “Η αποδοχή του Bitcoin θα εξαπλωθεί επειδή αυτό είναι απλά ένα καλύτερο νόμισμα από οποιοδήποτε από τα συμβατικά νομίσματα που συνδέονται με κυβερνήσεις και πολιτικές ιδιοτροπίες”, τόνισε, επικαλούμενος τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα ως πιθανούς παράγοντες επιτάχυνσης της αποδοχής του.

    Για τον Antoni Trenchev, συν-ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Nexo, το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει στις 50.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αύξηση 470% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αν και το halving μπορεί να έχει ήδη προεξοφληθεί, θα οδηγήσει σε τεράστια ανατίμηση το επόμενο διάστημα, τόνισε.

    «Οι επικριτές μπορούν να υποτιμήσουν το Bitcoin όσο θέλουν, αλλά είναι μακράν το περιουσιακό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση την τελευταία δεκαετία”, υπογράμμισε. “Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του.”

    Ο Trenchev βλέπει «τεράστια» ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας του πριν από το halving του νομίσματος. «Δεν προσλαμβάνουμε λόγω του halving. Προσλαμβάνουμε επειδή αυτό έχει ανεβάσει το Bitcoin και θα συνεχίσει να το κάνει”, είπε.

    Ορισμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν επίσης προχωρήσει σε προσλήψεις. Η Kraken LLC και η Binance Holdings Ltd. αυξάνουν το εργατικό δυναμικό τους, όπως και οι OkEx και Coinbase Inc.



    ΣΧΟΛΙΑ