• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το δανέζικο πείραμα των αρνητικών επιτοκίων ίσως φτάσει τα δέκα χρόνια

    • Bloomberg


    Το μακροβιότερο πείραμα με τα αρνητικά επιτόκια στον κόσμο μπορεί να καταλήξει να διαρκέσει μια ολόκληρη δεκαετία.

    Το νωρίτερο το 2021 θα έχουν οι Δανοί την ευκαιρία να δουν και πάλι θετικά επιτόκια, σύμφωνα με την Danske Bank. Το επιτόκιο της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν το 2012.

    Ο ανώτερος αναλυτής της Danske Bank, Jens Naervig Pedersen, αναφέρει ότι η περσινή τάση της υποτίμησης της κορόνας, που έκανε ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων, δεν θα συνεχιστεί. Στην πραγματικότητα, αναμένει ότι το νόμισμα της Δανίας θα ανατιμηθεί το 2019. Και με τον μοναδικό σκοπό της κεντρικής τράπεζας να είναι η υπεράσπιση της ισοτιμίας της κορώνας με το ευρώ, μια ισχυρότερη συναλλαγματική ισοτιμία καθιστά λιγότερο πιθανή τη νομισματική αυστηρότητα στη Δανία.

    Πουθενά αλλού οι άνθρωποι δεν έζησαν με αρνητικά επιτόκια τόσο πολύ, όσο στη Δανία που αξιολογείται με ΑΑΑ. Η πολιτική αυτή έχει προστατεύσει την ισοτιμία του νομίσματος, αλλά έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά την αγορά ενυπόθηκων δανείων και ώθησε εκείνους που προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε πιο ριψοκίνδυνα assets. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες έχουν κάνει λίγο λιγότερο παραδοσιακό δανεισμό και πολύ περισσότερη διαχείριση πλούτου.

    Παραμένει ασαφές το σε ποιο βαθμό τα αρνητικά επιτόκια είναι μια χρήσιμη πολιτική, ειδικά στις οικονομίες στις οποίες η κεντρική τράπεζα στοχεύει σε σταθερές τιμές και όχι σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτή την εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers επέκρινε την πολιτική αυτή λόγω της προφανούς αποτυχίας της να τονώσει τον τραπεζικό δανεισμό “λόγω αρνητικής επίδρασης στα κέρδη των τραπεζών”.

    Μια υπομονετική τράπεζα

    Ακόμη και αν η δανική κορώνα αποδυναμωθεί φέτος, ο Pedersen λέει ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι πιο υπομονετική με την αύξηση των επιτοκίων από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι αβέβαιο και στο ότι η τράπεζα διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα από ξένο συνάλλαγμα, από το οποίο μπορεί να αντλήσει, πριν να χρειαστεί να αγγίξει το μοχλό των επιτοκίων.

    Η Danske προβλέπει ότι οποιαδήποτε μεμονωμένη αύξηση επιτοκίων θα έρθει μόνο μετά από παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων κορώνων, ή σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη στήριξη του δανικού νομίσματος.

    «Αναμένουμε να ενισχυθεί η κορώνα κατά τη διάρκεια του 2019 και η ανάγκη για συναλλαγματικές παρεμβάσεις να υποχωρήσει», δήλωσε ο Pedersen. Το επιτόκιο των καταθέσεων αναφοράς της Δανίας, το οποίο ανέρχεται πλέον στο 0,65%, δεν θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά από την αναμενόμενη αύξηση από την ΕΚΤ, είπε.

    Το φόντο:

    Η δανική κεντρική τράπεζα έχει περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας προσπαθώντας να αποτρέψει τους επενδυτές από το να συγκεντρώσουν κορώνες, κυρίως στις αρχές του 2015, όταν απέκρουσε μια κερδοσκοπική επίθεση που ακολούθησε την απόφαση της Ελβετίας να στείλει το φράγκο σε free float. Πέρυσι, οι οικονομολόγοι άρχισαν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια, αφού η αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε άλλες χώρες και το μικρότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών οδήγησαν σε μια ασθενέστερη κορώνα. Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα αγόρασε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κορώνες, στην πρώτη της παρέμβαση μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Η κεντρική τράπεζα υπερασπίζεται μια ζώνη 2,25% γύρω από τη συναλλαγματική ισοτιμία 7,46038 έναντι του ευρώ. Στην πράξη, έχει ανεχθεί κινήσεις μόνο εντός του 0,1 τοις εκατό, αν και οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να εκτιμούν ότι η τράπεζα είναι πλέον πρόθυμη να ζήσει με μια ασθενέστερη κορώνα. Αν και η Danske αναμένει πως θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να αυξηθούν τα επιτόκια στη Δανία, η πρόβλεψη της Jyske Bank είναι για μία αύξηση 10 μονάδων βάσης ήδη από αυτό το τρίμηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Eπιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2019 βλέπει η PwC

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To αστρονομικό ποσό που πήρε bonus για το 2018 ο CEO της Apple

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Οι καλύτερες χώρες για να ζήσει ένας συνταξιούχος το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ