• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κομισιόν: «Παράθυρο» για την επιβολή χρεώσεων στις καταθέσεις – Στο ευρωδικαστήριο το θέμα των αρνητικών επιτοκίων

    • Bloomberg
    Δανέζικα κέρματα και χαρτονομίσματα


    Έχεις καταθέσεις; Πλήρωσε…

    Η χρέωση αρνητικών επιτοκίων στους λογαριασμούς καταθέσεων «πιθανότατα» δεν είναι παράνομη. Δεν είναι παράνομο, δηλαδή, να καλείσαι να πληρώσεις τόκο στην τράπεζα για τα λεφτά που έχεις στον λογαριασμό σου…

    Προς αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να κλίνουν οι ευρωπαϊκές Αρχές, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την περίπτωση των δανέζικων τραπεζών, για τις οποίες αποφάνθηκαν ότι δεν παραβιάζουν, πιθανότατα, τους κανονισμούς, χρεώνοντας αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των πελατών τους.

    Η ρυθμιστική Αρχή των τραπεζών της χώρας ζήτησε από τις Αρχές να εξετάσουν το θέμα, όταν ο συνήγορος του καταναλωτή στη Δανία αποφάνθηκε ότι τα αρνητικά επιτόκια συνιστούσαν παράνομες χρεώσεις.

    Σε επιστολή με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου, η Κομισιόν ανέφερε ότι «κλίνει» προς το συμπέρασμα ότι τα επιτόκια δεν συνιστούν τέλη και, επομένως, δεν υπόκεινται σε κριτήρια «ευλογότητας». Ανέφερε, ωστόσο, ότι αρμόδιο να αποφασίσει για την τελική ερμηνεία της Οδηγίας για τους Λογαριασμούς Πληρωμών πρέπει να είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δανέζικη εποπτική Αρχή τη Δευτέρα.

    Οι τράπεζες της Δανίας άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χρέωσης αρνητικών επιτοκίων σε πελάτες λιανικής το 2019, αφού απορροφούσαν χρόνια ολόκληρα το κόστος των αρνητικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Η πρακτική αυτή όμως, που είναι πλέον κοινή, πυροδότησε αντιδράσεις μεταξύ των πελατών, αλλά και απειλές για ανάληψη δράσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι η Δανία υιοθέτησε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων το 2012, για να προασπίσει τη σύνδεση της κορώνας με το ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ