• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε υψηλό επτά ετών εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού

    • Bloomberg


    Ο χρυσός αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί εδώ και πάνω από επτά χρόνια, μετά τη δήλωση της Federal Reserve ότι οι μετοχές και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία και την προειδοποίηση ότι η διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

    Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο άνω των 100 δολαρίων μέσα σε 20 λεπτά.

    Τα εμπορικά ακίνητα μπορεί να βρεθούν μεταξύ των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο αν η κρίση υγείας βαθύνει, επισήμανε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την Παρασκευή, στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας που δημοσιεύει δύο φορές το χρόνο. Σε ξεχωριστή δήλωση ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξη του στο CBS ότι η πλήρης ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2021 και ότι θα εξαρτηθεί από την χορήγηση του εμβολίου.

    Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο κατά 16% φέτος, καθώς η εξάπλωσης του ιού περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη, οι αγορές κατέρρευσαν, ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διαθέτουν τεράστια ποσά για την τόνωση της οικονομίας. Στην περαιτέρω ώθηση του κλάδου των μετάλλων συνέβαλαν και οι πρόσφατες εικασίες για ενδεχόμενο υποχώρησης των αμερικανικών επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, ενώ οι συμμετοχές στα ETFs του χρυσού σημειώνουν ρεκόρ.

    Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,2%, φτάνοντας στα 1.764,73 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2012, ενώ διαπραγματεύονταν στα 1.763,58 δολάρια στο Λονδίνο.

    Τα κέρδη που σημειώνει τη Δευτέρα το πολύτιμο μέταλλο οφείλονται στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και υπογραμμίζουν ότι τα lockdowns λόγω της πανδημίας έχουν πλήξει την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ και η παραγωγή σημείωσαν την πιο απότομη πτώση που καταγράφηκε, τον Απρίλιο.

    Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 4% και η πλατίνα σημείωσε άνοδο 3,5%.

    Το παλλάδιο εκτινάχθηκε κατά 8,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 25 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν στο 4,3%, στα 1.962,41 δολάρια.

    «Το παλλάδιο ενισχύεται λόγω της ανησυχίας σχετικά με τον εφοδιασμό, μετά τη μείωση των δραστηριοτήτων εξόρυξης εν μέσω της πανδημίας», δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, διευθυντής της Commtrendz Risk Management Services Pvt. “Κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουνίου, η παραγωγή αναμένεται να είναι χαμηλότερη.”



    ΣΧΟΛΙΑ