• Business

    Η μαζική εκτύπωση χρημάτων θα επιταχύνει την άνοδο του χρυσού – Άμεσα προς τα 2.000 δολ. η ουγγιά

    • Newsroom

    Egon von Greyerz, ιδρυτής της Matterhorn Asset Management,


    Καθώς η παγκόσμια οικονομία βαδίζει προς την κατάρρευση, πολύ λίγοι είναι οι επενδυτές που έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που έρχεται. Οι αγοραστές μετοχών δεν γνωρίζουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα τη μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου στην ιστορία.

    Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα είναι πιθανό να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 95% σε πραγματικούς όρους τα επόμενα χρόνια, αναφέρει σε άρθρο του ο Egon von Greyerz, ιδρυτής της Matterhorn Asset Management, με έδρα την Ελβετία. Με αδυναμίες πληρωμών τόσο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πολλά ομόλογα θα φτάσουν στο μηδέν και τα επιτόκια στο άπειρο.

    Δεν μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ιαπωνίας και των αναδυόμενων αγορών. Αυτό είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε μία δυσάρεστη και άτακτη επανεκκίνηση που θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

    Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα χρέους που προκαλείται από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό που κάνουν τώρα οι κεντρικές τράπεζες είναι προφανώς μια παρωδία, εκτιμά ο Egon von Greyerz.

    Ένα πρόβλημα χρέους των διαστάσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος δεν μπορεί ποτέ να λυθεί με την έκδοση περισσότερου χρέους, η οποία είναι η λανθασμένη λύση που ακολουθούν ξανά οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

    Επικρατεί παράλογη ευφορία

    Καθώς 30 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι και το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί κατά 40% το 2ο τρίμηνο, ο Dow Jones έχει σημειώσει ράλι μέχρι σχεδόν τις 6.000 μονάδες, κατά τις τελευταίες 5 εβδομάδες. Και οι μετοχές FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) έχουν ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών. Φαίνεται ότι οι χαρούμενες μέρες είναι και πάλι εδώ, τουλάχιστον για τους μόνιμα αισιόδοξους επενδυτές στο χρηματιστήριο που πιστεύουν ότι όλα τα χρήματα που τυπώνονται από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα δημιουργήσουν και πάλι μια 10ετή bull αγορά.

    Οι επενδυτές θεωρούν ήδη παρελθόν την πανδημία. Λίγοι συνειδητοποιούν ότι ο ιός δεν είναι ο βασικός λόγος για την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά μόνο η αιτία. Και οι επενδυτές που πιστεύουν ότι σύντομα θα έρθει το τέλος αυτής της τραγικής πανδημίας, δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ότι είναι πιθανό να επηρεάσει τον κόσμο για πολλά χρόνια.

    Και η ελπίδα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για έναν ιό που έχει τόσες πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις, φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξη. Η ιστορία το επιβεβαιώνει. Συνήθως χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, αλλά ακόμη και τότε, τα εμβόλια γρίπης τα τελευταία χρόνια είχαν ποσοστό επιτυχίας μόνο 30%.

     Το 1999

    Και ο Egon von Greyerz εξηγεί: Αυτή η αισιοδοξία στην αγορά μου θυμίζει τη 85χρονη θεία μου στη Φλόριντα. Σύμφωνα με την αδερφή της, η θεία μου ήταν τόσο επιτυχημένη στην αγορά μετοχών τεχνολογίας που το 1999 δίδαξε επίσης στην καθαρίστρια της πώς να βγάζει χρήματα με μετοχές. Πριν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η θεία μου δεν είχε επενδύσει ποτέ σε μετοχές, αλλά ξαφνικά έγινε ειδική όπως όλοι οι άλλοι τότε.

    Λοιπόν, αυτό ήταν ένα μάθημα για μένα, το να βλέπω τους τυφλούς να οδηγούν τους τυφλούς στο χρηματιστήριο. Αυτό ήταν το πιο ξεκάθαρο σημάδι του τέλους μιας φούσκας στο χρηματιστήριο.

    Ταυτόχρονα, ένας φίλος μου, αναφέρει ο Greyerz στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο GoldSwitzerland.com, είχε δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση τεχνολογίας στην οποία συμμετείχα.

    Εκείνη ήταν η εποχή που αυτές οι εταιρείες δεν είχαν κέρδη, αλλά η αποτίμηση τους προεξοφλούσε δεκαπλάσιες πωλήσεις. Ένιωσα ότι η τεχνολογική φούσκα θα τελείωνε με δάκρυα. Έτσι είπα στον φίλο μου ότι πρέπει να πουλήσουμε την επιχείρηση και να πάρουμε μόνο μετρητά ή μετοχές που θα μπορούσαμε να πουλήσουμε αμέσως.

    Έτσι, πουλήσαμε την επιχείρηση σε μια εταιρεία του Nasdaq που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και απαλλαχτήκαμε αμέσως από τις μετοχές μας. Δύο χρόνια αργότερα, η αγορά Nasdaq είχε χάσει 80% και η εταιρεία που πουλήσαμε ήταν μία αποτυχία.

    Ανεξέλεγκτο παγκόσμιο χρέος

    Καμία φούσκα δεν είναι ίδια. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί από 80 τρισεκατομμύρια δολάρια το 1999 σε 125 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2006 (στην αρχή της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης) και πάνω από 270 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Η επιτάχυνση της εκτύπωσης χρημάτων που πραγματοποιείται τώρα είναι πιθανό να οδηγήσει το παγκόσμιο χρέος σε πάνω από 300 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.

    Αλλά αυτό θα ήταν ένα αισιόδοξο βασικό σενάριο. Εάν προσθέσουμε τραπεζικές αποτυχίες, καθώς και εταιρικές χρεοκοπίες, το παγκόσμιο χρέος θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από 1/2 τετράκις εκατομμύρια δολάρια. Και μόλις σπάσει η φούσκα των παραγώγων, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα χρέος ακόμη μεγαλύτερο.

    Μετοχές-Το ράλι παρωδία

    Επομένως, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ράλι παρωδία στις μετοχές, το οποίο θα τελειώσει με δάκρυα. Αλλά έτσι είναι συνήθως όταν τελειώνει η αγορά των ταύρων (bull market). Μια πρώτη πτώση με πωλήσεις πανικού και στη συνέχεια ένα ισχυρό ράλι είναι αυτό που παρασύρει όλους και πάλι πίσω. Και αυτό είναι που μόλις είδαμε τις τελευταίες 5 εβδομάδες.

    Αυτό το διορθωτικό ράλι πιθανότατα έληξε στις 29 Απριλίου ή μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες. Αλλά ο κίνδυνος είναι προς τα κάτω και η επόμενη πτώση είναι πιθανό να είναι καταστροφική και να αποτελέσει τεράστιο σοκ για τους επενδυτές.

    Αμερικανικό δολάριο

    Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που χρησιμοποιούν το δολάριο ως τρόπο μέτρησης, αλλά και σε πολλές περιοχές, στα εμπορεύματα ή σε χώρες που δεν έχουν σκληρό νόμισμα. Φυσικά, είναι λάθος να μετράμε οτιδήποτε σε ένα νόμισμα που υποχωρεί συνεχώς για 50 χρόνια.

    Έδειξα σε άρθρο μου πριν από 2 εβδομάδες ότι το δολάριο έχει μειωθεί κατά 78% έναντι του ελβετικού φράγκου από το 1970. Από το 1971 το δολάριο έχει μειωθεί κατά 98% έναντι του χρυσού, που είναι τα μόνα χρήματα που έχουν επιβιώσει στην ιστορία. Και μόλις σε αυτόν τον αιώνα, το δολάριο έχει μειωθεί κατά 83% έναντι του χρυσού.

    Χρυσός

    Τον Φεβρουάριο του 2019, επισημαίνει ο Egon von Greyerz, έγραψα για αυτό που αποκαλούσα Γραμμή Μαζινό του χρυσού, κατά την οποία ο χρυσός παρέμενε κάτω από 1.350 δολάρια από το 2013. Εκείνη την εποχή ο χρυσός ήταν στα 1.320 δολάρια και προέβλεψα ότι αυτή η 6χρονη αντίσταση θα σπάσει μέσα σε 3 μήνες. Ο χρυσός έσπασε στις αρχές Ιουνίου 2019 το επίπεδο αυτό και από τότε δεν έχει κοιτάξει πίσω. Αυτό ήταν το σήμα ότι η ανοδική τάση του χρυσού θα συνεχίσει επίσης στα δολάρια.

    Σε όλα τα άλλα νομίσματα, η ανοδική τάση είχε ήδη επιβεβαιωθεί. Έτσι, μόλις ένα χρόνο αργότερα ο χρυσός κέρδισε 350 δολάρια και τώρα είναι στα 1.700 δολάρια. Τώρα είναι πιθανό να δούμε μια σχετικά γρήγορη κίνηση έως και 2.000 δολάρια και παραπάνω.

    Τεχνικά ο χρυσός φαίνεται εξαιρετικά δυνατός για λίγο και είναι έτοιμος για μία μεγαλύτερη κίνηση. Όταν η τεχνική εικόνα προβλέπει μια κίνηση, συνήθως υπάρχει κάποιο έναυσμα ή θεμελιώδης παράγοντας που θα την προκαλέσει. Η μαζική εκτύπωση χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου παρέχει το τέλειο σκηνικό για την επιταχυνόμενη υποτίμηση των νομισμάτων και την άνοδο του χρυσού.

    Πολλοί άνθρωποι ρωτούν τι προβλέπω σχετικά με την τιμή του χρυσού για αυτό το έτος και τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι επενδύουμε σε χρυσό για 18 χρόνια, ποτέ δεν ανησυχούσαμε για την τιμή.

    Για μένα ήταν πάντα σαφές ότι το τύπωμα χρημάτων επρόκειτο να επιταχυνθεί και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα δέχονταν τεράστια πίεση. Ακόμη και στο βαθμό που δεν μπορεί να επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή.

    Με αυτό το υπόβαθρο, είναι εντελώς άσχετο ποια θα είναι η τιμή του χρυσού αύριο ή σε 6 ή 12 μήνες. Κρατάμε φυσικό χρυσό για προστασία από ένα σάπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και νομίσματα που θα τυπώνονται μέχρι θανάτου.

    Γιατί λοιπόν έχει σημασία αν ο χρυσός θα φτάσει στα 10.000 δολάρια ή στα 100.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα ή σε δισεκατομμύρια ή  τρισεκατομμύρια σε υπερπληθωριστικά χρήματα;

    Δεν αξίζει να σκεφτούμε εναλλακτική λύση από το να κατέχουμε χρυσό.

    Και αν μετά τον υπερπληθωρισμό καταλήξουμε σε αποπληθωριστική κατάρρευση, ο χρυσός θα εξακολουθεί να είναι το μόνο πραγματικό χρήμα και θα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο πληρωμής.

    Επομένως, η συμβουλή μου είναι να μην βλέπεις το χρυσό ως συμβατική επένδυση και να ανησυχείς για το πού πηγαίνει η τιμή του ή να προσπαθείς να βρεις την τιμή εισόδου. Επίσης, είναι απολύτως λάθος να μετράτε το χρυσό σε άχρηστα, τυπωμένα χρήματα. Ο φυσικός χρυσός είναι ασφάλεια ζωής και προστασία από τη χειρότερη οικονομική καταιγίδα στην ιστορία. Αυτή θα πρέπει να είναι η μόνη σκέψη σας.

    Μην περιμένετε λοιπόν να περάσει η καταιγίδα αλλά μάθετε να χορεύετε στη βροχή.



    ΣΧΟΛΙΑ