• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κούρσα ανόδου για χρυσό και ασήμι πυροδοτούν οι φόβοι για νέο κύμα πανδημίας

    • Bloomberg


    Ο χρυσός και το ασήμι ολοκληρώνουν την εβδομάδα σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του ιού, καθώς και την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

    Το πολύτιμο μέταλλο επέστρεψε στα υψηλά του Απριλίου, όταν η τιμή του βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Το ασήμι εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο μηνών. Οι τιμές σημειώνουν ένα ξέσπασμα που αναμένονταν, καθώς αυξάνεται η ανησυχία της αγοράς,  σύμφωνα με την Rhona O’Connell, επικεφαλής  ανάλυσης της αγοράς για την EMEA και την Ασία στο INTL FCStone.

    “Υπάρχουν φόβοι για όλα, από τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις προοπτικές της υγείας και τον σχετικό οικονομικό και πολιτικό κίνδυνο”, επισήμανε.

    Η spot τιμή του χρυσού ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,3% στα 1.735,41 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο, βαδίζοντας για δεύτερη εβδομάδα κερδών. Το ασήμι ενισχύεται κατά 3% και διαπραγματεύεται κοντά στα 16,20 δολάρια ανά ουγγιά, με το discount έναντι του χρυσού να υποχωρεί από το πρόσφατο ρεκόρ που σημείωσε.

    Οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια μετά την προειδοποίηση του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Fed, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η πανδημία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Οι φόβοι εντάθηκαν από τα ζοφερά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς και από την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογο του.

    Τα κράτη που μολύνθηκαν αργότερα από τον ιό, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Κίνας, βιώνουν τώρα έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Τέξας βίωσε την πιο θανατηφόρα ημέρα του και την μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων από τις αρχές της πανδημίας. Αυτό συνέβη δύο εβδομάδες μετά από τις αμφιλεγόμενες κινήσεις επανεκκίνησης της οικονομίας του κράτους.

    “Η αγορά δείχνει να ετοιμάζεται για τα καταστροφικά στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου και για ένα κύμα πτωχεύσεων”, εκτίμησε ο Όλι Χάνσεν, επικεφαλής εμπορευμάτων της Saxo Bank. Αυτό είναι που στρέφει τους επενδυτές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός, ενώ “τώρα έχει προστεθεί και το ασήμι”, τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ