• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πρόβλεψη έκπληξη: Οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν στις αγορές πετρελαίου

    • Bloomberg


    Σε μια τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Για την ακρίβεια ο οργανισμός αναφέρει ότι οι  Η.Π.Α. θα κυριαρχήσουν στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια, ικανοποιώντας το 80% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης έως το 2020 καθώς η έκρηξη του σχιστολιθικού τρόπου εξόρυξης, κρατάει τον ΟΠΕΚ υπό πίεση. “Οι Η.Π.Α. θέτουν τη σφραγίδα τους στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου για τα επόμενα πέντε χρόνια”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Φατίχ Βίρολ, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Οι αυξανόμενοι ανταγωνιστές του ΟΠΕΚ, στους οποίους περιλαμβάνεται η Βραζιλία και ο Καναδάς, θα αφήσουν λίγες δυνατότητες για να επεκταθεί ο Οργανισμός ακόμα και μετά τη λήξη του φετινού έτους.

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ανεβαίνει αυτή την περίοδο, αψηφώντας τους σκεπτικιστές, καθώς πηγαίνει πέρα από τις δεσμεύσεις για περικοπές και διατηρεί αποθέματα πετρελαίου ικανά για αρκετό καιρό να τροφοδοτούν τις αγορές, πριν εξαντληθούν. Ωστόσο, η επακόλουθη ανάκαμψη των τιμών “εξαπέλυσε ένα νέο κύμα ανάπτυξης από τις Η.Π.Α.”, δήλωσε ο IEA που εδρεύει στο Παρίσι, κι ο οποίος συμβουλεύει τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

    Χάρη στην άνθηση των σχιστολιθικών πετρωμάτων, η νέα τροφοδοσία των ΗΠΑ θα καλύψει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μέχρι το 2023, ανέφερε το πρακτορείο. Η παραγωγή από την λεκάνη της Permian θα διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου και η συνολική παραγωγή υγρών υδρογονανθράκων της χώρας θα ανέλθει σε 17 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 13,2 εκατομμύρια πέρυσι.



    ΣΧΟΛΙΑ