• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πρόστιμα 34 εκατ. δολαρίων σε τρεις τράπεζες από την ΕΕ για καρτέλ στην αγορά ομολόγων

    • Bloomberg
    Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager

    Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager


    Πρόστιμα ύψους 28,5 εκατ. ευρώ (34 εκατ. δολαρίων) επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τράπεζες Bank of America, Credit Suisse και Credit Agricole για τη δημιουργία καρτέλ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, αναφέρει το Bloomberg.

    H Bank of America έλαβε το μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην Credit Suisse επιβλήθηκε πρόστιμο 11,9 εκατομμυρίων ευρώ και η Credit Agricole καλείται να πληρώσει περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο καρτέλ συμμετείχε και η Deutsche Bank αλλά γλύτωσε πιθανό πρόστιμο 21,5 εκατ. ευρώ, επειδή ήταν η πρώτη που ενημέρωσε την ΕΕ για την παράνομη συμπεριφορά.

    “Οι traders συμμετείχαν σε αθέμιτες συναλλαγές, αντάλλασσαν ευαίσθητες πληροφορίες και προχώρησαν σε συντονισμό των τιμών», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

    “Η συμπεριφορά των επενδυτικών τραπεζών περιόρισε τον ανταγωνισμό σε μια αγορά στην οποία επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία συμμετέχουν στις αγοραπωλησίες ομολόγων για λογαριασμό των επενδυτών και των συνταξιούχων», διευκρίνισε.

    Αν και τα πρόστιμα ενδέχεται να πλήξουν τη φήμη των τραπεζών, είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που επιβλήθηκαν σε προηγούμενα καρτέλ της ΕΕ.

    Η Citigroup, η Royal Bank of Scotland και η JPMorgan ήταν μεταξύ των πέντε τραπεζών που συμφώνησαν το 2019 να καταβάλουν πρόστιμα στην ΕΕ συνολικού ύψους 1,07 δισεκατομμυρίων ευρώ για συμπαιγνία στις εμπορικές στρατηγικές συναλλάγματος.

    Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι, οι traders συζητούσαν μεταξύ τους στο τερματικό του Bloomberg, ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με συναλλακτικές δραστηριότητες και ευαίσθητες πληροφορίες, συντονίζοντας τις τιμές που εμφανίζονται στους πελάτες ή στην αγορά και ευθυγραμμίζοντας τις συναλλακτικές τους δραστηριότητες στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων μεταξύ 2009 και 2015, ανέφερε η ΕΕ.

    Οι ρυθμιστικές αρχές επισήμαναν ότι τα πρόστιμα δείχνουν πως η ΕΕ «παραμένει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές σε όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα».

    Διαβάστε ακόμα:

    JPMorgan: Πούλησε ομόλογα 13 δισ. δολαρίων στο μεγαλύτερο τραπεζικό deal που έγινε ποτέ

    Deutsche Bank: Το ισχυρότερο τρίμηνο της επταετίας για την τράπεζα – Αναβαθμίζει τις ετήσιες προβλέψεις της

    Στα 10 δισ. δολάρια οι συνολικές απώλειες των τραπεζών από την Archegos – Ζημιές άνω των 3,7 δισ. δολ. για Nomura και UBS

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ