• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πλήγμα για το ελληνικό ροδάκινο οι δασμοί Τραμπ

    • Bloomberg


    Η ισπανική οινοποιία Baron de Ley έχει θέσει τις ΗΠΑ ως προτεραιότητα για τις εξαγωγές, καθώς αναζητά νέες αγορές για να μπορέσει να μετριάσει το πλήγμα του Brexit. Τώρα όμως αντιμετωπίζει την απειλή των δασμών.

    «Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι ΗΠΑ είναι μια νέα αγορά για εμάς, αλλά όλο και πιο σημαντική», λέει ο Eduardo Santos-Ruiz, πρόεδρος του αμπελώνα που εδρεύει σε ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα στην αμπελουργική περιοχή La Rioja.

    Η Baron de Ley βασίζεται στις εξαγωγικές αγορές για το 50% των εσόδων της και πέρυσι επέλεξε έναν νέο διανομέα στις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις πωλήσεις.

    Τα τυριά από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, τα κρασιά, το σκωτσέζικο ουίσκι και τα ελληνικά ροδάκινα σε κονσέρβα είναι μερικές μόνο από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, οι τιμές των οποίων πρόκειται να αυξηθούν στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για νέους δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από τις 18 Οκτωβρίου.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το πράσινο φως για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές εξαγωγές ύψους περίπου 7,5 δισ. δολαρίων ετησίως ως αντίποινα για παράνομη κρατική βοήθεια προς την Airbus. Το νέο έπληξε τους Ευρωπαίους παραγωγούς που ήδη παλεύουν με άλλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, την Παρασκευή, κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μαδρίτη για να παραπονεθεί για τους δασμούς.

    «Είναι πιθανό ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την ΕΕ, αλλά πιστεύουμε ότι ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο που θα αποδυνάμωνε και τις δύο πλευρές», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Luigi di Maio σε επιστολή προς ιταλικές εταιρείες. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η επιτυχία των εταιρειών μας, τα οφέλη για όλες τις χώρες του κόσμου που θέλουν να αγοράσουν από αυτές και η οικονομία της χώρας μας».

    Ακολουθούν μερικές ευρωπαϊκές αντιδράσεις στο άκουσμα των ενδεχόμενων δασμών των ΗΠΑ:

    Γαλλία:

    «Η φορολόγηση του μη αφρώδους οίνου, του τυριού και του γαλλικού χοιρινού κρέατος με επιπλέον δασμό 25% επηρεάζει μια αγορά αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λόμπι των Γάλλων αγροτών FNSEA. «Αλλά οι συνολικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές και επηρεάζουν ολόκληρη την ενιαία αγορά, με πιθανώς καταστροφικές έμμεσες συνέπειες».

    Ιταλία:

    Ο υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri δήλωσε ότι η Ιταλία θα εργαστεί σε επίπεδο ΕΕ για να αποτρέψει τους δασμούς των ΗΠΑ.

    «Οι ΗΠΑ είναι σίγουρα η πιο σημαντική αγορά οίνου παγκοσμίως και αν επιβεβαιωθούν οι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ σημαντικές ζημιές», δήλωσε ο Roberto Giannelli, παραγωγός κρασιού στην περιοχή Montalcino της Τοσκάνης και ιδιοκτήτης του οινοποιείου San Filippo Montalcino.

    Ισπανία:

    Η κυβέρνηση της Ισπανίας εκτιμά ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στις ΗΠΑ αξίας 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Luis Planas.

    Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 10% των εξαγωγών από την οινοπαραγωγική περιοχή Rioja της Ισπανίας, φέρνοντας πωλήσεις 62 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Inigo Torres, διευθυντή της Grupo Rioja, μιας ένωσης που συγκεντρώνει τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής.

    «Οι δασμοί υποτίθεται ότι θα εφαρμοστούν πολύ σύντομα, οπότε δεν είχαμε το χρόνο να επιταχύνουμε τις μεταφορές για να τους αποτρέψουμε», δήλωσε ο Torres.

    «Θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες διατλαντικές σχέσεις, στην περίπτωση αυτή με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez. «Αλλά πρέπει επίσης να πω ότι η δική μου ευθύνη είναι να υπερασπιστώ, σε αυτή την περίπτωση, τον αγροτικό τομέα από οποιοδήποτε είδος πλήγματος από τους δασμούς που θα μπορούσαμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες”.

    Ελλάδα:

    Οι παραγωγοί ροδάκινων σε κονσέρβα θα υποφέρουν από τους δασμούς, που θα προκαλέσουν πλήγμα στους καλλιεργητές που βασίζονταν στην αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ λόγω της εμπορικής τους διαμάχης με την Κίνα.

    Η Ελλάδα εξάγει φρούτα σε κονσέρβα αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ ετησίως τα τελευταία επτά ή οκτώ χρόνια.

    «Είναι ένα ντόμινο για τους αγρότες και τις εταιρείες μεταποίησης», δήλωσε ο Κώστας Αποστόλου, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελλήνων Κονσερβοποιών.

    Πορτογαλία:

    «Ανησυχούμε γιατί θα επηρεάσει τις εξαγωγές τυριού στις ΗΠΑ», δήλωσε η Maria Candida Marramaque, διευθυντής της Anil, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων στην Πορτογαλία.

    Η Πορτογαλία εξάγει τυριά αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1% των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της.

    Ολλανδία:

    Περίπου το ήμισυ των εξαγωγών ολλανδικών τυριών προς τις ΗΠΑ θα επηρεαστούν από τους εισαγωγικούς δασμούς των ΗΠΑ στα εμπορεύματα της ΕΕ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου.

    Η Ολλανδία εξήγαγε στις ΗΠΑ τυριά αξίας 80 εκατομμυρίων ευρώ το 2018.

    Ο εισαγωγικός δασμός ύψους 25% θα επηρεάσει περίπου τα 39 εκατομμύρια ευρώ αυτών των εξαγωγών από τις 18 Οκτωβρίου.

    Γερμανία:

    «Είναι απαράδεκτο για μένα οι αγρότες μας να σέρνονται σε μία διαμάχη για τις επιδοτήσεις των αεροσκαφών και να γίνονται τα μεγαλύτερα θύματα», ανέφερε η υπουργός Γεωργίας Julia Kloeckner, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Top Agrar.

    Ιρλανδία:

    «Κάθε νέος εμπορικός δασμός είναι ένα ανεπιθύμητο εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος για την επιχείρησή μας», δήλωσε η Ornua Co-operative, που παρασκευάζει το Kerrygold.

    Ηνωμένο Βασίλειο:

    «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ξεκάθαρη ότι η προσφυγή σε δασμούς δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ ή των ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή της η Βρετανική Υπηρεσία Διεθνούς Εμπορίου.

    «Οι δασμοί θα προκαλέσουν αναμφισβήτητη ζημιά στον τομέα του σκωτσέζικου ουίσκι», ανέφερε η Ένωση Σκωτσέζικου Ουίσκι σε ανακοίνωσή της. «Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύτιμη ενιαία αγορά μας και πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες σκωτσέζικου ουίσκι εξήχθησαν εκεί πέρυσι. Η δασμολόγηση θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας και το μερίδιο αγοράς του σκωτσέζικου ουίσκι».

    Ευρωπαϊκή Ένωση:

    «Λυπούμαστε βαθύτατα που ο γεωργικός τομέας πληρώνει και πάλι το λογαριασμό για μια πολιτική απόφαση για το εμπόριο που δεν έχει καμία σχέση με τη γεωργία», δήλωσε ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, σε δήλωσή του.



    ΣΧΟΛΙΑ