• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο κορονoϊός νεκρώνει την αγορά ομολόγων – Στα ύψη τα CDS, στον πάγο οι νέες εκδόσεις

    • Bloomberg


    Η εβδομάδα που ολοκληρώνεται αποδείχθηκε εφιάλτης για την αγορά ομολόγων. Και η συνέχεια όμως μπορεί να μην είναι καλύτερη…

    Η επιδημία του κορονοϊού έκλεισε ουσιαστικά τις αγορές εταιρικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οδήγησε σε πρωτοφανή ποσοστιαία άνοδο το κόστος ασφάλισης (CDS) στην Ευρώπη. Τα spreads για τους επενδυτικής κατηγορίες τίτλους σε ευρώ -το premium στην απόδοση που προσφέρουν σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα- διευρύνθηκε επίσης περισσότερο από ποτέ άλλοτε μετά τον Μάρτιο του 2015 και ενδέχεται να διευρυνθούν και άλλο αν αυξηθεί η ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

    «Ο φόβος μεταδίδεται γρηγορότερα από τον ιό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκόρντον Σάνον, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην TwentyFour Asset Management στο Λονδίνο, η οποία επιβλέπει κεφάλαια 17,4 δισ. στερλινών (22 δισ. δολαρίων). «Τα spreads μπορεί να διευρυνθούν πολύ περισσότερο», προσθέτει.

    Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι για τους επενδυτές, καθώς το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο μετά την εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας. Έρχεται επίσης σε μια περίοδο που οι εταιρείες, ειδικά στην Ευρώπη, προετοιμάζονται συνήθως για έναν κατακλυσμό από εκδόσεις ομολόγων, τον Μάρτιο.

    «Πρέπει να ανησυχούμε; Ναι, ενδεχομένως», λέει ο Τιμ Γουίνστοουν, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Janus Henderson Group. «Στην πρωτογενή αγορά θα επικρατήσει ησυχία για κάποιο διάστημα. Αμφιβάλλω ότι θα έχουμε νέες εκδόσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί το κλίμα», εξηγεί.

    Ένας δείκτης για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ευρωπαϊκών εταιρειών υψηλής απόδοσης ενισχυόταν για πέμπτη μέρα στη σειρά την Παρασκευή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Οκτώβριο του 2014.

    Το κόστος ασφάλισης (CDS) έκανε το μεγαλύτερο άλμα που έχει σημειώσει ιστορικά

    Σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής κατηγορίας, η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πρώτη χωρίς καμία νέα έκδοση από τον Ιούλιο του 2018. Κάτι σπάνιο για μη θερινή ή μη εορταστική περίοδο.

    Στην Ευρώπη, αυτή την εβδομάδα έγιναν μόλις δύο νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, συνολικού ύψους κάτω του 1 δισ. ευρώ. Συγκριτικά, οι εκδόσεις την αντίστοιχη εβδομάδα του περασμένου έτους, από τράπεζες και επιχειρήσεις, ήταν 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

    Παρ’ όλα αυτά, αν κάποια εταιρεία αποφασίσει να βγει στις αγορές, είναι πολύ πιθανό να βρει αγοραστές. Οι λιγοστές κοινοπρακτικές ομολογιακές εκδόσεις αυτής της εβδομάδας προσέλκυσαν όλες ικανοποιητική ζήτηση.

    Εβδομάδα αναταράξεων

    Η αναταραχή αυτής της εβδομάδας οδήγησε τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε χαμηλά ρεκόρ και τον δείκτη S&P 500 σε μια άνευ προηγουμένου διόρθωση.

    Τα spreads των ασιατικών ομολόγων σε δολάριο διευρύνονταν κατά πέντε με δέκα μονάδες βάσης την Παρασκευή, σύμφωνα με traders, καθώς εντάθηκε το κύμα ρευστοποιήσεων που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Η JPMorgan Private bank συνέστησε επίσης στους πελάτες της να κατοχυρώσουν κέρδη από εκδότες με πιο αδύναμη δομή και μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με την Αν Τσανγκ, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων στην Ασία.

    «Οι αγορές είναι σε κατάσταση πανικού», λέει ο Εκ Πον Τάι, διαχειριστής χαρτοφυλακίων για ομόλογα αναδυόμενων αγορών στην BNP Paribas Asset Management.



    ΣΧΟΛΙΑ