• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο χρυσός σπάει το φράγμα των 1.400 δολαρίων, καθώς οι «ταύροι» παίρνουν θάρρος

    • Bloomberg
    Ευρώπη


    Ο χρυσός επιστρέφει σταθερά στις προτιμήσεις των επενδυτών. Η τιμή του έχει απογειωθεί μετά από στασιμότητα μηνών, διασπώντας την Παρασκευή τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013. 

    Οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στα ETFs και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε μεγάλη ώθηση στους «ταύρους» της αγοράς αυτήν την εβδομάδα, όταν άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μείωση των επιτοκίων, αποδυναμώνοντας το δολάριο και κάνοντας πιο ελκυστικό τον χρυσό.

    Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Αυστραλία έχουν ενισχύσει το θετικό αφήγημα, δείχνοντας ότι είναι επίσης έτοιμες να κάνουν περισσότερα για την οικονομική ανάπτυξη. Και ο παραδοσιακός ρόλος του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο-καταφύγιο έδωσε περαιτέρω ώθηση εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά την κατάρρευση ενός αμερικανικού drone.

    «Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη μετατόπιση από τις κεντρικές τράπεζες, θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον για τον χρυσό είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Wayne Gordon, σύμβουλος για τις εμπορικές συναλλαγές και το συνάλλαγμα στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της UBS Group AG με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Αν η Fed κατορθώσει να διατηρήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθερές γύρω από το 2%, οι μειώσεις των επιτοκίων θα στείλουν τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και συνεπώς ο χρυσός μπορεί να αποδώσει καλά σε αυτό το περιβάλλον».

    Οι ράβδοι προς άμεση παράδοση ενισχύθηκαν έως 1,7% στα 1,411,63 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο 1,3% σε νέο υψηλό. Το δολάριο έπεσε σε χαμηλό τριμήνου.

    Την Τετάρτη, η αμερικανική Fed εξέφρασε πρόθεση να μειώσει το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2008, καθώς αξιωματούχοι της επικαλέστηκαν «αβεβαιότητες» και προέβλεπαν μεγαλύτερη φετινή απόκλιση έναντι του για του πληθωρισμό 2% φέτος. Μια μέρα νωρίτερα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη νομισματική ώθηση στον ορίζοντα. Οι κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία, την Ινδία και τη Ρωσία έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού αυτό το μήνα.

    Πυρετός του χρυσού

    «Ο μόνος κίνδυνος που βλέπω για τον χρυσό μέσα στους επόμενους τρεις μήνες είναι η Fed να μην μειώσει τα επιτόκια τον Ιούλιο», είπε ο Gordon. Η UBS έχει ως βασικό σενάριο τις δύο μειώσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, αλλά η αγορά υπολογίζει σε τρεις, είπε.

    Ο πρόσφατος «χρυσός πυρετός» είναι δικαιολογημένος, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι αύξησαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του.

    Τις αισιόδοξες προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο τροφοδοτεί, όπως λένε, ο συνδυασμός χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ασθενέστερου δολαρίου, αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Οι εντάσεις κλιμακώνονται στη Μέση Ανατολή μετά την ανακοίνωση των New York Times ότι ο Trump ενέκρινε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αλλά έκανε πίσω πριν από την εκτόξευσή τους.

    Η αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια έχει δείξει ότι οι επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε ETFs που υποστηρίζονται από τον χρυσό. Οι εκμεταλλεύσεις που παρακολουθούνται από το Bloomberg είναι έτοιμες για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο. Ο δισεκατομμυριούχος macro trader Paul Tudor Jones είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το πολύτιμο μέταλλο είναι η αγαπημένη του επιλογή για τους επόμενους 12 έως 24 μήνες και ότι αν οι τιμές φτάσουν στα 1.400 δολάρια, θα κινηθούν γρήγορα προς τα 1.700 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ