• Business

    Citigroup: Πουλά «το θησαυρό» της Βενεζουέλας-Τόνοι χρυσού στην αγορά

    • NewsRoom


    Τόνους από ράβδους βενεζουελάνικου χρυσού πρόκειται να πουλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αμερικανική Citigroup. Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (VCB) έδωσε το χρυσό ως εγγύηση το 2015 για δάνειο ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει με ρευστότητα την κλυδωνιζόμενη οικονομία της χώρας, ωστόσο έχασε την προθεσμία επαναγοράς του. To δημοσίευμα κάνει λόγο για εμπόδιο στις προσπάθειες του προέδρου Μαδούρο να διατηρήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

    Η κυβέρνηση του Μαδούρο από το 2014 χρησιμοποιεί swaps χρυσού προκειμένου να έχει πρόσβαση σε ρευστό, μετά την πτώση των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας που δυσκόλεψαν την πρόσβαση της Βενεζουέλας σε σκληρό νόμισμα.

    Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, η κυβέρνηση με μεγάλη δυσκολία ανακτά της εγγυήσεις που έχει δώσει.

    Υπό τους όρους της συμφωνίας του 2015 με την Citibank της Citigroup, η Βενεζουέλα έπρεπε να αποπληρώσει στις 11 Μαρτίου τα 1,1 δισ. δολάρια του δανείου, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Reuters, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να αποπληρωθεί το ερχόμενο έτος.

    Η Citibank σκοπεύει να πουλήσει τον χρυσό που κρατά ως εγγύηση –που έχει αξία περίπου 1,358 δισ. δολαρίων- για να ανακτήσει την πρώτη δόση του δανείου και θα καταθέσει το υπόλοιπο των σχεδόν 258 εκατ. δολαρίων σε τραπεζικό λογαριασμό στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις πηγές.

    Η Citigroup, γράφει το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δεν έχει ακόμα απαντήσει σε αίτημα για παροχή πληροφοριών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έφερνε χρυσό; 3+1 κρίσιμα ερωτήματα για την πτήση-μυστήριο από τη Βενεζουέλα στην Αθήνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αγορά χρυσού και οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών είναι το trade του αιώνα, σύμφωνα με αμερικανικό hedge fund



    ΣΧΟΛΙΑ