• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέο ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου – Στα 111 ευρώ στην Ολλανδία

    • Bloomberg
    Έκπτωση 15% από την


    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και η ενέργεια εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς παραμένουν έντονες οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό στην περιοχή, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες.

    Η περιοχή έχει πληγεί από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας, καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία, η ζήτηση ενισχύεται και η προσφορά είναι περιορισμένη. Η αύξηση του κόστους αρχίζει να επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας. Οι επιχειρήσεις προχωρούν στην παύση της παραγωγής και οι καταναλωτές χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.

    Τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκαν έως 15,3% και ανήλθαν στα 111,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Ρωσία, παρέμειναν περιορισμένες και οι αποστολές της Νορβηγίας μειώθηκαν.

    Οι τιμές διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, με τα αποθέματα καυσίμων στην Ευρώπη να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουν διαμορφωθεί τη συγκεκριμένη εποχή, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

    “Εάν έχουμε ένα κρύο ξεκίνημα το φετινό χειμώνα και χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου, δεν θα μας μείνει αέριο μέχρι να ξεκινήσει το μεγάλο κρύο του χειμώνα”, δήλωσε την Τρίτη η Catherine Newman, διευθύνουσα σύμβουλος της Limejump Ltd.

    Dutch next-month gas, German front-month power surge on tight supply

    Τα γερμανικά συμβόλαια για το επόμενο έτος ανέβηκαν πάνω από το ρεκόρ των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον επόμενο μήνα και το τρίμηνο να εκτινάσσονται επίσης στα υψηλότερα επίπεδα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ