• Οικονομία

    Γιατί είναι μπροστά μας η εκτόξευση των τιμών στην Ελλάδα


    Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει αναδειχθεί η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, κάτι που αποτυπώθηκε επισήμως και στο χθεσινό Eurogroup. Ωστόσο, φαίνεται πως ο άνοδος του πληθωρισμού και η «έκρηξη» των τιμών δεν έχει φτάσει ακόμα στη χώρα μας. Κι αυτό αποτυπώνεται από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για το μήνα Σεπτέμβριο.

    Τα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότερες χώρες στη ζώνη του ευρώ έχουν βάλει στη ζωή τους τον πληθωρισμό εδώ και αρκετούς μήνες, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία για τις οποίες  αποτελεί ένα «καινούργιο» φαινόμενο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία απέκτησε πληθωρισμό της τάξεως του 2,1% τον περασμένο Απρίλιο, όπως επίσης η Ισπανία (2%) και η Γαλλία (1,6%).

    Αυτή η ανοδική πορεία των τιμών ήταν αποτέλεσμα της εκτόξευσης των ναύλων στα κοντέινερς που ανέβασαν στα ύψη τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές των προϊόντων, ένα «φαινόμενο» που άρχισε να επηρεάζει στη συνέχεια, όλες τις χώρες με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση.

    Η χώρα μας όμως, είδε αύξηση στον πληθωρισμό της από τον Ιούνιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 0,6%, τον Ιούλιο στο 0,7%, τον Αύγουστο στο 1,2% και τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 2,1%, που μπορεί να αποτελεί τον 3ο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, ωστόσο μένει να φανεί αν θα υπάρξει μεγάλη άνοδος τους επόμενους μήνες. Πληθωρισμό με… καθυστέρηση είδε και η Πορτογαλία, συμπληρώνοντας το «δίδυμο» των χωρών που άργησαν να δουν αύξηση τιμών.

    Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το μεγάλο «μπαμ» στις τιμές δεν έχει φτάσει ακόμα στη χώρα μας, καθώς ο πληθωρισμός έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 2-3 μήνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

    Η ενεργειακή κρίση

    Η ανησυχία εντείνεται από τη στιγμή που «έσκασε» και η ενεργειακή κρίση, η οποία ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει, ενώ αποτυπώνονται δυο διαφορετικές απόψεις: η πρώτη ότι θα κρατήσει έως το πρώτο τρίμηνο του 2022 και η δεύτερη έως το καλοκαίρι του ερχόμενου έτους.

    Άλλωστε, το βάθος της νέας κρίσης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το χειμώνα, καθώς σε περίπτωση που το ψύχος θα είναι βαρύ, τότε δεν αποκλείονται τα χειρότερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ήδη, οι τιμές του φυσικού αερίου αντιστοιχούν σε 195 δολάρια το βαρέλι, όταν η τιμή – ρεκόρ για το πετρέλαιο ήταν στην περιοχή των 147 δολαρίων. Η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα οδηγεί σε άνοδο των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα, αποτελώντας την… πηγή του κακού για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν, τι κινήσεις κάνουν

    Τι ψάχνουν στην Αθήνα μεγαλοτραπεζίτες από την Ελβετία, η εγγυητική της ΤΕΝΕΡΓ, οι αποκαλύψεις του Γ. Περιστέρη και τι θα κάνει η Qualco αν…



    ΣΧΟΛΙΑ