• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε νέα επίπεδα ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη σημείωσαν νέο ρεκόρ, υποδεικνύοντας ότι η έλλειψη προσφοράς θα επιδεινωθεί κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, την Παρασκευή.

    Τα αποθέματα όλων των κατηγοριών, από το φυσικό αέριο έως τον άνθρακα και το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε έλλειψη και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια που να δείχνουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί κάποια στιγμή σύντομα, την ώρα που η ζήτηση συνεχίζει να εκτινάσσεται.

    Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό Mallnow της Γερμανίας μειώθηκε, εξαλείφοντας τη χθεσινή, μερική ανάκαμψη. Οι προμήθειες μέσω αυτής της κύριας διαδρομής διαμετακόμισης είναι περίπου κατά ένα τρίτο λιγότερες σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας.

    Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που επιδιώκουν να αγοράσουν περισσότερο άνθρακα από τη Ρωσία θα απογοητευτούν, καθώς οι εξαγωγές είναι πιθανό να είναι περιορισμένες.

    Αιχμάλωτη η αγορά

    Η κλιμάκωση των περιορισμών στον εφοδιασμό κρατάει αιχμάλωτη την αγορά, την ώρα που οι χώρες είναι έτοιμες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το αέριο που έχουν αποθηκευμένο. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

     

    Trading at Record

     

    «Δεν είχαμε προβλέψει ότι τις τιμές που θα έρθουν», δήλωσε ο Άλεξ Γκραντ, αντιπρόεδρος της Equinor ASA, σε διάσκεψη στο Λονδίνο. «Στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και ο κίνδυνος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή φυσικού αερίου».

    Άλλοι τρεις μικροί πάροχοι ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 10 μόνο κατά  τους τελευταίους δύο μήνες. Περίπου 1,7 εκατομμύρια σπίτια αναγκάστηκαν τώρα να αλλάξουν πάροχο.

    Russian Gas to Mallnow

    Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Κάστεξ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για να μετριάσει την αύξηση των τιμών της ενέργειας, σήμερα το βράδυ.

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα, αυξήθηκε έως και 13,4% στα 98,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκε κατά 17,4%, σε νέο υψηλό, πάνω από τις 252,53 πένες. Και στις δύο χώρες οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

    Στη Γερμανία η τιμή για το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 12% στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αντίστοιχα στη Γαλλία ενισχύθηκε κατά 10,3% στα 135,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ