• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα 100 ευρώ

    • Bloomberg
    Έκπτωση 15% από την


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατέγραψαν νέο ρεκόρ φτάνοντας στα 100 ευρώ, καθώς η Κίνα εντείνει τον παγκόσμιο αγώνα για τον εφοδιασμό, αναφέρει το bloomberg.

    Ωστόσο, η τιμή στη συνέχεια υποχώρησε.

    Εν μέσω έντονων διακυμάνσεων στις συναλλαγές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο 2,3% την Παρασκευή και στη συνέχεια υποχώρησαν κατά 4,4%.

    Η Κίνα διέταξε τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες της να εξασφαλίσουν πάση θυσία προμήθειες τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με πηγές. Αυτό θα εντείνει τη μάχη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα φορτία άνθρακα, την ώρα που οι εισροές στη Γερμανία μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού έχουν μειωθεί σημαντικά.

    Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και την Ασία καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την παγκόσμια πανδημία και οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία τους.

    Η Ευρώπη αγωνίζεται να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο και άνθρακα πριν από το χειμώνα, με τις αυξανόμενες τιμές να αναγκάζουν ορισμένους βιομηχανικούς κολοσσούς, από τους παραγωγούς λιπασμάτων CF Industries μέχρι την Yara International ASA και τον γίγαντα των χημικών, BASF, να κλείσουν εργοστάσια ή να περιορίσουν την παραγωγή τους.

    Volumes are at lowest since early July

     

    “Πλέον, το φυσικό αέριο μπορεί να αυξηθεί όσο χρειάζεται για να πλήξει τη ζήτηση”, σχολίασε ο Andreas Gandolfo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας ενέργειας στο BloombergNEF. “Για ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες το αέριο είναι πλέον πολύ ακριβό.”

    Τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν υποχωρήσουν κατά 4,4%, στα 93,5 ευρώ στη συνέχεια.

    «Οι τιμές είναι φυσικά ιδιαίτερα υψηλές και αναμένουμε σταδιακή εξομάλυνση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της Flex LNG Ltd. “Ωστόσο, με τις αποθήκες να αδειάζουν θα υπάρξει μάχη για τον ανεφοδιασμό το επόμενο καλοκαίρι, οπότε θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να εξισορροπήσει η αγορά».

    Electricity and carbon are no longer trading in tandem

    Τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, στο 75%, όσον αφορά τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ