• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νέα αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη με το βλέμμα στη Ρωσία

    • Bloomberg


    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε και πάλι μετά από τις ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν θα αυξήσει τις προμήθειες όπως υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τουλάχιστον όχι τη Δευτέρα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, που αποτελούν benchmark για την ευρωπαϊκή αγορά, αυξήθηκαν έως και 9,7%, καθώς οι εντολές φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού δείχνουν ότι οι παραδόσεις θα παραμείνουν πολύ κάτω από το φυσιολογικό τη Δευτέρα.

    Και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς το φυσικό αέριο έρεε ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία νωρίς το πρωί, αντίστροφα από την κανονική κατεύθυνση.

    Ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμου της ΕΕ υποσχέθηκε να στείλει περισσότερο αέριο στην περιοχή, αρχής γενομένης από την Δευτέρα. Ο Πούτιν είχε ζητήσει από την Gazprom να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους της Ευρώπης αφότου προηγουμένως συμπληρώθηκαν οι εγχώριοι αποθηκευτικού χώροι.

    Αντ’ αυτού, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου δήλωσε ότι δεν θα πουλήσει καύσιμο spot στην πλατφόρμα πωλήσεών του αυτή την εβδομάδα και επίσης δεν δέσμευσε επιπλέον χωρητικότητα για αποστολή περισσότερων προμηθειών στην Ευρώπη τη Δευτέρα, στις δημοπρασίες κατά το Σαββατοκύριακο.

    Flows halted at weekend amid reversal of shipments east

    «Είναι απογοητευτικό καθώς η αγορά φυσικού αερίου χρειάζεται περισσότερες προμήθειες», δήλωσε ο Niek van Kouteren, trader στην PZEM, μια ολλανδική ενεργειακή εταιρεία. «Εάν η Ρωσία δεν αυξήσει τις ροές, μπορεί να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν περαιτέρω».

    Υπερτριπλάσιες τιμές

    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερτριπλασιάστηκαν φέτος, καθώς η Ρωσία διατήρησε τις προμήθειες περιορισμένες τη στιγμή που τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτρέπονταν στην Ασία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω της αμφιλεγόμενης ζεύξης Nord Stream 2 και ασκεί πίεση στην ήπειρο για να εγκρίνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

    Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 7,1% στα 79,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα, τα futures έφτασαν τα 81,23 ευρώ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύονταν κατά 8% στις 206,74 πένες ανά θερμική μονάδα.

    Η Ευρώπη ξεκίνησε την περίοδο θέρμανσης διαθέτοντας τα χαμηλότερα αποθέματα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Οι έμποροι περίμεναν περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι δεν θα υπάρξει αρκετό για να καλυφθεί η ζήτηση εάν ο χειμώνας είναι πολύ κρύος.

    Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις ροές προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη σε κάποιο βαθμό, αυτή την εβδομάδα.

    Ωστόσο, η τράπεζα δεν αναμένει «άμεση πλήρη εξομάλυνση των ροών», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές με επικεφαλής τη Samantha Dart.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ