• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η τιμή του πετρελαίου θα ήταν τριπλάσια χωρίς τον OΠΕΚ

    • Bloomberg

    Suhail Al-Mazrouei, υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ


    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν ακόμη υψηλότερες σήμερα αν δεν υπήρχε ο ΟΠΕΚ+, υποδεικνύοντας ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην πίεση των ΗΠΑ για επιτάχυνση της αύξησης παραγωγής.

    «Ευτυχώς, έχουμε τον ΟΠΕΚ+», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Σουχάιλ Αλ-Μαζρουέι, στο συνέδριο Africa Oil Week στο Ντουμπάι. Η συμμαχία των 23 εθνών των μεγάλων εξαγωγέων αργού πετρελαίου εμπόδισε «να έχουμε διπλάσιες ή τριπλάσιες τιμές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσουμε».

    Το Brent εκτινάχθηκε κατά 62% φέτος, φτάνοντας στα 84 δολάρια το βαρέλι, χάρη στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, τις οποίες ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους.

    Χαλάρωση περιορισμών

    Ο ΟΠΕΚ + χαλαρώνει αυτούς τους περιορισμούς με ρυθμό 400.000 βαρελιών την ημέρα κάθε μήνα. Οι ΗΠΑ και άλλοι καταναλωτές, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, κάλεσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλα μέλη του ομίλου να επιταχύνουν τις αυξήσεις της παραγωγής τους.

    Ο Μαζρουέι επανέλαβε όσα είπε ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, επισημαίνοντας ότι η αγορά πετρελαίου ήταν πολύ πιο ήρεμη από αυτή του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Οι τιμές του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν φέτος στην Ευρώπη και την Ασία εν μέσω σοβαρών ελλείψεων, προκαλώντας αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττοντας τις οικονομίες από την Κίνα έως την Ινδία.

    «Αν ο ΟΠΕΚ+ δεν ήταν εκεί, θα βλέπατε κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με το φυσικό αέριο και τον άνθρακα», είπε ο Μαζρουέι. «Δουλεύουμε μαζί για να εξισορροπήσουμε την αγορά».

    Ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να παραμείνει προσεκτικός γιατί η αγορά πετρελαίου θα βρεθεί με πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, τόνισε.

    “Αυτό οφείλεται στη μείωση της ζήτησης”, εξήγησε. Εξακολουθούν να υπάρχουν εξάρσεις της πανδημίας «σε ορισμένες χώρες, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να ισορροπήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι παράγουμε τους απαιτούμενους όγκους».

    Ωστόσο, τα μέλη μπορούν να συνεδριάσουν ξανά σε λίγες μέρες εάν η κατάσταση αλλάξει γρήγορα, είπε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ