• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μάχη της CVC Capital Partners με Κινέζα tycoon για την «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα» του Άντι Γουόρχολ

    φωτογραφία: Bloomberg


    Η «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα» του Άντι Γουόρχολ είναι ένα από τα έργα τέχνης που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του private equity CVC Capital Partners και μίας Κινέζας εκατομμυριούχου.

    Το έργο τέχνης των 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνεται στην σειρά «Θάνατος και καταστροφή» του Γουόρχολ της δεκαετίας του 1960, καθώς και ένας πίνακας ζωγραφικής αξίας 18,6 εκατ. δολαρίων του καλλιτέχνη Martin Kippenberger του 1988, βρίσκονται σε μια λίστα περιουσιακών στοιχείων που η CVC Capital Partners ελπίζει να κατασχέσει από την Zhang Lan ως αποζημίωση για μια αποτυχημένη επένδυση στην αλυσίδα εστιατορίων της, South Beauty.

    Andy Warhol Unlimited Exhibition : Press Preview At Musee D'Art Moderne

    Η εταιρεία private equity προσπαθεί να εξασφαλίσει τη νίκη στο κινέζικο δικαστήριο διαιτησίας, κυνηγώντας περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζει ότι ανήκουν στην ιδρύτρια της αλυσίδας South Beauty, Zhang, 60 ετών, που κάποτε ήταν μέλος της λίστας πλουσίων του Forbes.

    Το CVC συνήψε επενδυτική συμφωνία 290 εκατομμυρίων δολαρίων με τη South Beauty το 2013, αλλά πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι, τα έσοδα της αλυσίδας σημείωσαν βουτιά. Μια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας FTI Consulting Inc που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, διαπίστωσε αργότερα «χειραγώγηση» των δεδομένων πωλήσεων, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν αυτό το μήνα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο αγώνας του CVC να πάρει πίσω τα κεφάλαια του αποτελεί μία ακόμη περίπτωση-προειδοποίηση για τους ξένους επενδυτές στην Κίνα, και προστίθεται σε σειρά άλλων υποθέσεων όπως οι απώλειες της Caterpillar το 2013 μετά την απόκτηση μιας κινεζικής εταιρείας εξοπλισμού ορυχείων και της περσινής κατάρρευσης της Luckin Coffee στην οποία είχαν εμπλακεί η GIC της Σιγκαπούρης και η Credit Suisse, πριν η αλυσίδα καφέ κηρύξει πτώχευση εν μέσω κατηγοριών για απάτη.

    Η υπόθεση της CVC υπογραμμίζει επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές όταν “κυνηγούν” χρέη στην Κίνα. Τα έγγραφα του δικαστηρίου δείχνουν ότι το private equity εστίασε τις προσπάθειές στον εντοπισμό των υπεράκτιων συμμετοχών της Zhang, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τραπεζικών λογαριασμών της, και δεν κατάφερε να ανακαλύψει τυχόν περιουσιακά στοιχεία με έδρα την Κίνα που μπορεί να κατέχει η Zhang.

    Η επένδυση ήταν μεγάλη για το fund CVC Capital Partners Asia Pacific IV των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αγόρασε μερίδιο 83% στη South Beauty Investment  από την Zhang στα τέλη του 2013.

    Το ιστορικό της εξαγοράς

    Η South Beauty έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Ήταν συνεργάτης της κινεζικής κουζίνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Το κορυφαίο εστιατόριο της αλυσίδας στο Πεκίνο με τους πολυελαίους και τα κρυστάλλινα διακοσμητικά, είχε σχεδιαστεί από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Philippe Starck. Η ίδια η Zhang καυχιόταν σε μια συνέντευξη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο China.org.cn, για τις φιλοδοξίες της να εξελίξει την αλυσίδα της στην «Louis Vuitton» των γκουρμέ εστιατορίων.

    Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο από την επένδυση της CVC, η συνεργασία κατέρρευσε. Το 2015, ένα δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ δέχθηκε το αίτημα του private equity που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, για δέσμευση της ιδιωτικής περιουσίας της Zhang.

    Η CVC βγήκε από τη South Beauty το 2017, καταγράφοντας τεράστιες ζημιές αφού πούλησε το ποσοστό της μόλις 10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου. Από τότε ακολούθησε μια μακρά δικαστική μάχη.

    Το 2019, η Διεθνής Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Διαιτησίας της Κίνας αποζημίωσε το επενδυτικό όχημα της CVC για τη South Beauty με περισσότερα από 142 εκατομμύρια δολάρια.

    Την ίδια χρονιά, μια κίνηση του CVC στο Χονγκ Κονγκ είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί ερήμην η Zhang σε φυλάκιση για περιφρόνηση δικαστηρίου, αφού η επιχειρηματίας δεν συμμορφώθηκε με την δικαστική απόφαση για την αποκάλυψη των περιουσιακών της στοιχείων.

    Η Zhang, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

    Τώρα η δικαστική διαμάχη έχει μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη.

    Τα δύο έργα τέχνης που κυνηγά η CVC φυλάσσονται από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Οι δικηγόροι της CVC ζητούν από έναν δικαστή της Νέας Υόρκης να αποφασίσει ποιος θα πάρει στην κατοχή του τα έργα τέχνης, υποστηρίζοντας ότι η Zhang έχει προϊστορία στο να κρύβει τα περιουσιακά της στοιχεία και μπορεί να πουλήσει του πίνακες πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

    Η κατάσχεση τους είναι περίπλοκη καθώς η ιδιοκτησία των έργων ανήκει σε μία εταιρεία εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλες, που ανήκει στον γιο της Zhang, κίνηση που σύμφωνα με τους δικηγόρους της CVC αποδίδεται στην προσπάθεια της να “κρύψει τα περιουσιακά της στοιχεία”.

    Παράλληλα, το private equity αναζητά και ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μανχάταν, που υποστηρίζει ότι ανήκει στην Zhang.

    Τόσο το ακίνητο όσο και οι δύο πίνακες αγοράστηκαν αμέσως μετά την πώληση του ποσοστού της South Beauty στο CVC και η Zhang μπορεί να έχει στη διάθεσή της έως και 400 έργα τέχνης, σύμφωνα με μια συνέντευξη που είχε δώσει στα μέσα ενημέρωσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο ως αποδεικτικό στοιχείο.

    Η CVC δήλωσε ότι θέλει να κατασχέσει όλα τα έργα τέχνης που βρίσκονται στον οίκο Christie’s για λογαριασμό της Zhang, σε περίπτωση που οι δύο πίνακες του Γουόρχολ και του Kippenberger δεν είναι οι μόνοι.

    Διαβάστε ακόμα:

    CVC Capital Partners: Εξαγόρασε το τμήμα προϊόντων προσωπικής φροντίδας της Shiseido έναντι 1,5 δισ. δολαρίων

    Super deal για την Toshiba; Κέρδη 18% για τη μετοχή μετά την προσφορά εξαγοράς από την CVC Capital έναντι 20 δισ. δολαρίων

    CVC Capital Partners: Κοντά στην εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Cooper έναντι 2,2 δισ. ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ