• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κορονοϊός: Γαργάρες με… Betadine συστήνουν οι Αρχές της Οσάκα


    Γαργάρες με συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα συστήνει, για τον έλεγχο του κορονοϊού, ο κυβερνήτης της Οσάκα στην Ιαπωνία, παροτρύνοντας τους κατοίκους που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου ακόμη και λόγω της εργασίας τους να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδό του.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν άλμα οι σχετικές μετοχές και να αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων, έστω κι αν κάποιοι αμφισβήτησαν τα ευρήματα.

    Σύμφωνα με μικρή δοκιμή που έγινε σε ομάδα 41 ασθενών με ήπια συμπτώματα, οι γαργάρες τέσσερις φορές την ημέρα με διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης μείωσαν τον αριθμό των ατόμων που βγήκαν θετικοί στο τεστ για τον κορονοϊό στο 9,5% μετά από τέσσερις ημέρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για μια ομάδα που έκανε γαργάρες μόνο με νερό ήταν 40%, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης της Οσάκα.

    Η ιωδιούχος ποβιδόνη είναι το αντισηπτικό που είναι γνωστό σε όλους ως betadine. Στην Ιαπωνία, πωλείται ως διάλυμα για γαργάρες από την εταιρεία Shionogi & Co., με την ονομασία Isojin, καθώς και από την Meiji Holdings. Η Meiji είδε μάλιστα τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο έως και 7,7% στο Τόκιο μετά την είδηση. Αντιστοίχως, η Shionogi σημείωσε άνοδο έως 3,6%.

    «Αξίζει να δοκιμάσετε», είπε ο κυβερνήτης της Οσάκα, συνιστώντας τη χρήση του σε κατοίκους που έχουν συμπτώματα και σε όσους εργάζονται σε κλάδους υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα μπαρ, τα εστιατόρια και ο κλάδος της υγείας. «Είναι ένα φάρμακο που μπορούν να αγοράσουν όλοι από το φαρμακείο και δεν κάνει κακό», πρόσθεσε.

    Το εύρημα, ωστόσο, δεν βασίζεται σε δεδομένα από μια μεγάλη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή – το χρυσό πρότυπο για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας οποιασδήποτε πιθανής θεραπείας. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν ήταν σκόπιμο να πει το φάρμακο σε τόσο πρώιμο στάδιο της έρευνας, ο δήμαρχος της Οσάκα, ο οποίος μίλησε επίσης κατά την ενημέρωση, ανταπάντησε αν θα έπρεπε να αγνοήσει τα ευρήματα.

    «Πάντα ζητάμε από τους ανθρώπους να κάνουν γαργάρες, όπως επίσης να πλένουν τα χέρια τους, να φορούν μάσκα και να κρατούν αποστάσεις», δήλωσε. «Τώρα απλά λέμε ότι υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα όταν έκαναν γαργάρες με αυτό αντί μόνο με νερό», πρόσθεσε.

    Να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες συνηθίζουν να κάνουν γαργάρες ως προληπτικό μέτρο κατά του κρυολογήματος και της γρίπης τον χειμώνα, για τον ίδιο λόγο που πλένουν τα χέρια τους, αν και η αποτελεσματικότητά τους εξακολουθεί να αμφισβητείται. Μελέτη του 2005 από Ιάπωνες επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γαργάρες με νερό βοήθησαν στην πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά δεν βρήκε τη χρήση της ιωδιούχου ποβιδόνης πιο αποτελεσματική από το νερό, αν και μια πολύ μικρότερη μελέτη, σε μόλις 23 ασθενείς το 2003, το έκανε.

    Μαζί με το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας, η συνήθεια αυτή θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν ένας από τους λόγους που η Ιαπωνία πέρασε σχετικά ανώδυνα το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, υπάρχουν κρούσματα σε όλη τη χώρα, με τα κρούσματα στην Οσάκα να πλησιάζουν κάποιες μέρες αυτά του Τόκιο παρά τον πολύ μικρότερο πληθυσμό της.



    ΣΧΟΛΙΑ