• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κέρδη άνω του 1.000% για τα funds που επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα

    • Bloomberg
    bitcoin

    bitcoin


    Την ώρα που οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως παρακολουθούν από μακριά την πορεία των κρυπτονομισμάτων, μία μικρή ομάδα διαχειριστών hedge funds εμφανίστηκε πιο τολμηρή. Κάποιοι μπορεί να τους θεωρήσουν οραματιστές και κάποιοι απλά τυχερούς. Γεγονός πάντως είναι ότι πέτυχαν τζακ ποτ.

    Τα εννέα hedge funds που επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα και εντόπισε η Eurekahedge Pte, πέτυχαν συνολικά αποδόσεις μέχρι και 1.167% το 2017, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρία, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσά που διαχειρίζονται τα funds.

    Και μπορεί η απόδοση που πέτυχαν να είναι κοντά στα κέρδη 1.403% που σημείωσε το bitcoin, ωστόσο απέχει θεαματικά από το μόλις 8% που πέτυχαν τα υπόλοιπα hedge funds παγκοσμίως.

    Οι αριθμοί μας δίνουν μία πρώτη ματιά για το πώς ορισμένοι επαγγελματίες traders μπορούν να ευημερίσουν στην πιο επιθετική επενδυτική έκρηξη που έχει σημειωθεί ποτέ. Παρά το γεγονός ότι οι πιο αναγνωρισμένοι διαχειριστές διεθνώς, από το Warren Buffett μέχρι τον Ray Dalio, προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια φούσκα και τα κρυπτονομίσματα ξεκινούν το 2018 με απώλειες, ένας αυξανόμενος αριθμός πλουσίων επενδυτών, οικογενειών και θεσμικών επενδυτών αναζητούν διάφορους τρόπους για να επενδύσουν σε αυτά.

    Τα hedge funds (κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) προσφέρουν στους επενδυτές περισσότερο από μία απλή επένδυση στις αυξανόμενες τιμές των κρυπτονομισμάτων. Οι στρατηγικές τους περιλαμβάνουν επίσης το market making, την επένδυση σε μετοχές και το δανεισμό σε bitcoin. Ενώ οι κινήσεις αυτές αποδείχθηκαν άκρως πετυχημένες στις αποδόσεις του 2017, αναμένεται να συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των ζημιών κατά τη διάρκεια των απότομων πτώσεων των αγορών.

    Ακόμη και έτσι, ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν είναι για όλους. Οι διαχειριστές του Altana Digital Currency Fund, που πέτυχαν πέρυσι αποδόσεις 1.496% μετά από τις αμοιβές, προειδοποίησαν του πελάτες τους κατά τη διάρκεια μίας παρουσίασης τον περασμένο Νοέμβριο, ότι θα πρέπει να επενδύουν ένα μέρος μόνο των διαθεσίμων τους, ένα ποσό που θα αντέξουν οικονομικά αν το χάσουν. Ο Steven Maijoor, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, δήλωσε σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι επενδυτές «θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους».

    Ας δούμε αναλυτικά ορισμένα από τα funds που εκμεταλλεύτηκαν τις περυσινές επενδυτικές ευκαιρίες:

    Altana Digital Currency Fund

    Ξεκίνησε το 2014. Αγοράζει κρυπτονομίσματα ανάλογα με την παγκόσμια αγοραία αξία τους και προσαρμόζει τις συμμετοχές του σε τακτά χρονικά διαστήματα βασιζόμενο στην αίσθηση για την αγορά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, σύμφωνα με τα Bloomberg News. Επίσης, κερδίζει 3% έως 21% τόκους ετησίως από το δανεισμό bitcoin σε short sellers.

    Απόδοση 2017: Η πλειοψηφία της απόδοσης του 1.496% που πέτυχε, προήλθε από το κέρδος του bitcoin.

    Βασικά στελέχη: Ο Lee Robinson, συνιδρυτής του hedge fund με έδρα το Λονδίνο, Trafalgar Asset Managers, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν στην Tudor Investment Corp., είναι επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της εταιρίας. Ο διευθυντής χαρτοφυλακίου Alistair Milne συμπεριλαμβάνεται στους συνιδρυτές του αμοιβαίου κεφαλαίου.

    Market Neutral Liquidity SP-Institutional

    Επενδύει σε πέντε κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των bitcoin, ethereum,  ripple και litecoin. Το συγκεκριμένο fund επιδιώκει να επωφεληθεί από τις διαφορές ιστοτιμιών σε διάφορα χρηματιστήρια και αγορές, δήλωσε ο Cedric Jeanson του BitSpread Group, σύμβουλος επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ο οποίος επιβλέπει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια. Το fund διαχειρίζεται περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ψηφιακών νομισμάτων το μήνα και πραγματοποιεί περισσότερες από 5.000 συναλλαγές την ημέρα.
    Απόδοση 2017: Το χαρτοφυλάκιο του κέρδισε σχεδόν το 54% από τότε που ξεκίνησε, στις 9 Μαΐου, ή περίπου το 92% σε ετήσια βάση, δήλωσε ο Jeanson. Οι περισσότερες από τις αποδόσεις του 2017 προήλθαν από τις διαπραγματεύσεις των bitcoin, ethereum και bitcoin cash.
    Βασικά στελέχη: Ο Jeanson, ο οποίος ίδρυσε το BitSpread το 2014, κατά το προηγούμενο διάστημα της καριέρας τους ασχολήθηκε με τη διαπραγμάτευση μετοχών και παραγώγων σε τράπεζες, μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase & Co. Η τελευταία του δουλειά ήταν  στα γραφεία της Nomura Holdings Inc. του Λονδίνου, στη θέση του COO για μετοχές και παράγωγα στην Ευρώπη.

    Silver 8 Partners

    Hedge fund που εστιάζει σε κεφάλαια από ψηφιακά νομίσματα και υποδομές. Επίσης πραγματοποιεί επενδύσεις σε νέες εταιρίες. Επενδύει σε ψφδιακά νομίσματα από τον Ιούλιο του 2015 και διαχειρίζεται πάνω από 300 εκατ. δολ. επισημαίνει ο Jose Suarez, συνιδρυτής του Silver 8 Capital, με έδρα τη Φλοριντα.

    Απόδοση 2017: Τα κέρδη του fund εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 750% το 2017, κυρίως λόγω των επιθετικών κινήσεων σε ψηφιακές αγορές. Τα κρυπτονομίσματα, όπως bitcoin, bitcoin cash and ethereum, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του.

    Βασικά Στελέχη: Ο Manuel Anguita, που ήταν διαχειριστής hedge fund στην Proxima Alfa Investments και αργότερα συνιδρυτής του Aguila Capital, που επένδυε στις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη από την πρόσφατη κρίση.  Ο Suarez, γιος ενός πρώην κεντρικού τραπεζίτη στη Λατινική Αμετικά, που διετέλεσε πρόεδρος του Walker Digital.

    Crypto Asset Fund

    Το αμοιβαίο κεφάλαιο διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του έξι κατηγορίες μετοχών, τέσσερις εκ των οποίων είναι ενεργές στην παρούσα φάση. Μεταξύ άλλων, επιτρέπονται όλες οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, στο δείκτη κρυπτονομισμάτων, καθώς και σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές επενδύσεις στον κρυπτογραφικό χώρο.

    Απόδοση 2017: Υπολογίζεται ότι εμφάνισε κέρδη 805% από την έναρξη του, την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
     

    Bασικά Στελέχη: Tim Enneking, διευθυντής του Crypto Asset Management στην Καλοφόρνια. Παλαιότερα ήταν ιδρυτής και διαχειριστής του Tera Capital Fund, ενός fund of funds με έμφαση στην Ανατολική Ευρώπη.

    Global Advisors Bitcoin Investment Fund Plc

    Επενδύει κυρίως στο Bitcoin. Aρχικά το Global Advisors (Jersey) Ltd. ήταν hedge fund που διαχειρίζονταν εμπορεύματα. Το Σεπτέμβριο του 2014 στράφηκε στο bitcoin. Εμπορεύεται bitcoin και τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτό, όπως τα προϊόντα ανταλλαγής bitcoin που παρέχει η XBT Provider. Επίσης δανείζει και δανείζεται bitcoin.

    Απόδοση 2017: Εκτιμώμενα κέρδη περίπου 300%. Στο τέλος του 2017 είχε περιορισμένη έκθεση σε bitcoin, υιοθετώντας μίας πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου. Έτσι, έχασε ορισμένα από τα κέρδη που σημειώσε το κρυπτονόμισμα προς το τέλος του έτους.
    Βασικά στελέχη: Daniel Masters, συνιδρυτής της εταιρίας και πρώην επικεφαλής του τομέα διαχείρισης ενέργειας της JPMorgan.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Για «κακό τέλος του bitcoin» κάνει λόγο ο βαθύπλουτος Warren Buffett

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το βρόμικο μυστικό του bitcoin



    ΣΧΟΛΙΑ