• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ιταλία και Πορτογαλία τεστάρουν την όρεξη των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα

    • Bloomberg


    Δύο από τα πιο χρεωμένα κράτη της Ευρώπης ετοιμάζονται να τεστάρουν την διάθεση των επενδυτών για τα ομόλογα τους, καθώς η οικονομική ανάκαμψη αρχίζει να αυξάνει τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

    Η Ιταλία εκδίδει σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια νέο 50ετές ομόλογο μέσω τραπεζών. Επίσης, ετοιμάζεται να εκδώσει τίτλους με ημερομηνία λήξης το 2028, ενώ η Πορτογαλία θα διαθέσει στην αγορά 10ετή ομόλογα.

    Οι συγκεκριμένες εκδόσεις πραγματοποιούνται την ώρα που η διάθεση των επενδυτών για κρατικά ομόλογα δείχνει σημάδια εξασθένησης, με τους επενδυτές να προεξοφλούν το τέλος της πανδημίας, καθώς η διάθεση εμβολίων συνεχίζεται σε ολόκληρη την ήπειρο.

    Την Τρίτη, ο δείκτης μετοχών της περιοχής αυξήθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σημάδι που δείχνει ότι οι traders μετατοπίζονται από τα κρατικά ομόλογα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου.

    Ωστόσο, η ζήτηση για περιφερειακό χρέος της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι ισχυρή, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αυτό το μήνα τις αγορές ομολόγων.

    Italy's longest-dated bond has seen yields climb lately

    Μάλιστα υπάρχουν εικασίες ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εκδώσει ακόμη και ομόλογα 100 ετών προκειμένου να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της ανάκαμψης από τον κορονοϊό, αναφέρει το Bloomberg.

    Το πιο μακροχρόνιο ομόλογο της έχει διάρκεια 50 ετών και εκδόθηκε το 2016, με την απόδοση του να διαμορφώνεται περίπου στο 2%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα.

    Η ζήτηση κατά τις σημερινές εκδόσεις θα συγκριθεί με τα ρεκόρ που σημειώθηκαν πέρυσι. Τα 10ετή ιταλικά ομόλογα συγκέντρωσαν προσφορές 108 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ η ζήτηση των 15ετών πορτογαλικών ομολόγων τον Ιούλιο ξεπέρασε τα 41 δισ. ευρώ.

    Για την Πορτογαλία, η πώληση των ομολόγων είναι επίσης συμβολική, καθώς πραγματοποιείται σχεδόν μια δεκαετία μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Η απόδοση των 10ετών της ομολόγων διαμορφώνεται τώρα στο 0,24%. Η απόδοση τους είχε εκτιναχθεί στο 18% στο ζενίθ της κρίσης δημοσίου χρέους της χώρας.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ξενοδοχειακή αλυσίδα της Τουρκίας ετοιμάζει ομόλογο – Αύξηση των κρατήσεων

    Οι επενδυτές «κυνηγούν» τα ομόλογα στοιχηματίζοντας στην επιστροφή στην κανονικότητα

    Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων – Αυξάνει τις αγορές η ΕΚΤ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ