• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ιταλία – Ισπανία: Έρχεται ανάπτυξη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1970 – Μένει πίσω η Γερμανία


    Η Ιταλία και η Ισπανία πρόκειται να καταγράψουν τον ταχύτερο ρυθμό οικονομικής επέκτασης φέτος που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τη βαθιά ύφεση του περασμένου έτους.

    Το ΑΕΠ της Ισπανίας αναμένεται να αυξηθεί στο 6,2% το 2021, ενώ η Ιταλία θα καταγράψει ποσοστό ανόδου της τάξης του 5,6%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Πρόκειται για αύξηση κατά 0,3 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, σε σύγκριση με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

    Ισχυρή ανάκαμψη

    Οι δύο οικονομίες χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό, όταν οι αυστηροί αποκλεισμοί προκάλεσαν όλεθρο στις επιχειρήσεις και τη ζωτική τουριστική βιομηχανία. Η ανάκαμψη τροφοδοτείται εν μέρει από τη χαλάρωση των lockdown αλλά και από την στήριξη του Ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ωστόσο το αισιόδοξο σενάριο για ταχεία ανάκαμψη μπορεί να βρει εμπόδια. Ο Nicola Nobile αναλυτής της Oxford Economics, ο οποίος τοποθετεί τις προβλέψεις για την ιταλική ανάπτυξη στο 6,1%, είπε ότι οι προοπτικές παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την εξέλιξη της πανδημίας».

    «Η εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων Covid, αλλά η πρόοδος του εμβολίου σημαίνει ότι πιθανό νέο κύμα θα πρέπει να είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρο από τα προηγούμενα», συμπλήρωσε.

    Μια άλλη ανησυχία είναι το κατά πόσο η Ισπανία και η Ιταλία θα διοχετεύσουν αποτελεσματικά τα κεφάλαια από το Ταμείο σε έργα που θα άρουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου του αρνητικού ρεκόρ τους για δαπάνες κοινοτικών κονδυλίων.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αισιόδοξες προβλέψεις για τις δύο χώρες έρχονται σε αντίθεση με τις αρνητικές προοπτικές για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg μείωσαν τις προβλέψεις για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας φέτος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,2%.

    Ολόκληρη η ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7% το 2021 και 4,4% το επόμενο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ