Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της Κίνας σε όλους τους τομείς τον Απρίλιο, με τις επενδύσεις να συνεχίζουν να μειώνονται, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομία, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση πλήττει εργοστάσια και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Τα επίσημα στοιχεία της Δευτέρας εμφάνισαν μια εικόνα, όπου η «άνθηση» των εξαγωγών δεν αντισταθμίζει πλέον την επιδεινούμενη κατανάλωση στο εσωτερικό, ωθώντας αναλυτές σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Nomura Holdings και Societe Generale, να ζητήσουν πιο τολμηρά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης.

1

Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 1,6% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2026 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,1% τον περασμένο μήνα, η χαμηλότερη εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Οι λιανικές πωλήσεις εμφανίστηκαν χαμηλότερες από τις προβλέψεις, ενώ αυξήθηκαν μόλις 0,2% τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη χειρότερη εικόνα από τότε που συρρικνώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 λόγω Covid-19.

Η κυβέρνηση «ίσως χρειαστεί να επεκτείνει την υποστήριξη για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης», ανέφεραν σε έκθεση οι οικονομολόγοι της Nomura με επικεφαλής τον Τινγκ Λι (Ting Lu).

«Το Πεκίνο δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού», συμπλήρωσε.

Ανάγκη για πιο επιθετική τόνωση της οικονομίας

Το εύρος της επιβράδυνσης τον Απρίλιο επαναφέρει στην ατζέντα την προοπτική μιας πιο επιθετικής τόνωσης της οικονομίας, αφού η Κίνα ξεχώρισε για την ανθεκτικότητά της στις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν, αναφέρει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση περιέκοψε τις δημοσιονομικές δαπάνες τον Μάρτιο, ενώ η κεντρική τράπεζα απέφυγε να δώσε σήμα περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής, εν μέσω άφθονης ρευστότητας στην αγορά και ασθενούς ζήτησης για πίστωση.

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων προβλέπει ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, μετά την πετρελαϊκή κρίση που αύξησε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αν και πολλοί εξακολουθούν να αναμένουν μείωση του δείκτη υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τελευταία φορά το βασικό επιτόκιο και το RRR στο πικ των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, οι αρχές είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να υιοθετούν μια υπομονετική προσέγγιση και να αποφύγουν να βιαστούν να απαντήσουν σε δεδομένα μόλις ενός μήνα.

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων, θα συνέλθει τον Ιούλιο προκειμένου να επανεξετάσει την οικονομική ανάπτυξη και τις πολιτικές, καθιστώντας το αυτό το επόμενο πιθανό παράθυρο για οποιαδήποτε προσαρμογή στα μέτρα τόνωσης.

Αύξηση ΑΕΠ

Τα στοιχεία του Απριλίου, υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ ενδέχεται να αυξηθεί κατά μόλις 4,1% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή χαλάρωση της πολιτικής, σύμφωνα με την Macquarie Group.

Από την άλλη, η Goldman Sachs διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με 5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Διαβάστε επίσης: 

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Tο ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων αντανακλά τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου

Ελβετία: Ανθεκτική η οικονομία παρά το ισχυρό φράγκο και το σοκ στην ενέργεια

FT: Επιπλέον 40 δισ. θα πληρώσουν οι Αμερικανοί σε καύσιμα λόγω του πολέμου Τραμπ στο Ιράν