• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η νέα τάση στο Λας Βέγκας είναι τα πάρτι… διαζυγίου


    Τον Οκτώβριο του 2015, η Ariel Khawaja ταξίδεψε στο Cozumel, στο Μεξικό, για να παντρευτεί ενώπιον 55 καλεσμένων. Τρία χρόνια αργότερα, πήρε τις δύο καλύτερες φίλες της μαζί της στο Λας Βέγκας για να γιορτάσει το διαζύγιό της.

    Οργανώνοντας το ταξίδι με επίκεντρο μια συναυλία του Drake, η 28χρονη, που εργάζεται στον κλάδο των ακινήτων, γέμισε την εβδομάδα της με τζόγο, clubbing στο πολυτελές 1 OAK, πάρτι δίπλα στην πισίνα στο Wet Republic του MGM Grand, και κατά τ’ άλλα φορτίζοντας τις μπαταρίες της.

    «Το Λας Βέγκας είναι διασκεδαστικό πάντα, αλλά όταν είσαι εκεί για το διαζύγιό σου, είσαι πραγματικά ελεύθερος», λέει η Khawaja, που ζει στο Χιούστον. «Όταν γιορτάζεις εκεί μια μεγάλη αλλαγή, ζεις αυτήν τη στιγμή και δεν ανησυχείς για το τι συνέβη χθες. Δεν πλήρωσα για ένα πάρτι οίκτου – ήθελα να χαλαρώσω και να απολαύσω χρόνο με τις φίλες μου μετά από την κόλαση που πέρασα».

    Αν η σειρά ταινιών Hangover εδραίωσε τη φήμη του Λας Βέγκας ως την απόλυτη πόλη για ένα bachelor party, η Khawaja και άλλοι ταξιδιώτες που αγαπούν τη διασκέδαση βοηθούν στο να καθιερωθεί ως το αντίθετο: ο τέλειος προορισμός για ένα πάρτι διαζυγίου. Συχνά μια μεγάλη, πολυήμερη περιπέτεια, αυτές οι διακοπές γιορτάζουν – δεν θρηνούν – το τέλος ενός γάμου. Και σε μια πόλη γνωστή για την πολυτελή της φιλοξενία, οι χώροι εκδηλώσεων βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να βοηθήσουν τους διαζευγμένους άνδρες και γυναίκες να αγκαλιάσουν τη νέα τους κατάσταση.

    Άλλο ένα ταξίδι-εμπειρία

    Παρόλο που η Αρχή Συνεδρίων και Επισκεπτών του Λας Βέγκας (LVCVA) δεν παρακολουθεί ενεργά τα στοιχεία για τα διαζύγια, δεν αποφεύγει το θέμα και οι έμπειροι βετεράνοι της φιλοξενίας στο Λας Βέγκας έχουν δει τις εκδηλώσεις από πρώτο χέρι.

    Ο Adam Clough άκουσε για πρώτη φορά την ιδέα πριν από 10 χρόνια, αλλά λέει ότι έχει γίνει δημοφιλής πιο πρόσφατα. Κάποτε βοήθησε έναν επισκέπτη να γιορτάσει το διαζύγιό του στην εταιρεία των πρώην κουμπάρων του.

    «Οι άνθρωποι άρχισαν να μας λένε ότι θέλουν ένα νέο ξεκίνημα», λέει ο Clough, ο εκτελεστικός διευθυντής κοινωνικών πωλήσεων και θυρωρείων στην MGM Resorts, η οποία διαθέτει 12 ακίνητα κατά μήκος της Λωρίδας του Βέγκας. «Αρχικά σκεφτήκαμε: Αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Αλλά άνθρωποι έρχονται στο Βέγκας για να γιορτάσουν, και άνθρωποι έρχονται για καταστροφικά γεγονότα, οπότε κατά κάποιο τρόπο έχει νόημα».

    Προτιμώντας τον όρο «κοριτσοταξίδι» ή «ταξίδι με φίλους», η Julie Banning, ταξιδιωτική σύμβουλος της Embark, έχει δει την άνοδο της τάσης κατά το περασμένο έτος περίπου.

    «Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει πολλούς ανθρώπους να βρίσκουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να ταξιδέψουν», λέει η Banning, η οποία έχει προγραμματίσει αρκετά τέτοια ταξίδια με φίλους, κυρίως για ετεροφυλόφιλες γυναίκες. «Παλιά πήγαινες στον μήνα του μέλιτος. Τώρα πηγαίνεις ένα μίνι ταξίδι πριν πας για το μήνα του μέλιτος. Αυτό είναι σαν ένα από αυτά τα ταξίδια-ορόσημα, στο στυλ, ‘ΟΚ, υποθέτω ότι θα κάνω το ταξίδι διαζυγίου μου τώρα’»

    Τα bachelor parties αναπτύσσονται

    Πριν από λίγα χρόνια, όταν η γεννημένη στο Λας Βέγκας Bri Steck έψαχνε πώς να ονομάσει την νέα τότε εταιρεία της που οργανώνει δρομολόγια για φαγητό, νυχτερινή ζωή και ψυχαγωγία για τους τουρίστες που είναι έτοιμοι για πάρτι, απέφυγε σκόπιμα τη λέξη «εργένης» (bachelorette). Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση για πάρτι διαζυγίων, που τώρα αποτελούν περίπου το 10 τοις εκατό της επιχείρησής της, επέλεξε το Vegas Girls Night Out (VGNO).

    «Ξέρω ότι οι bachelorettes τρελαίνονται, αλλά είναι μόνο έως έναν βαθμό, επειδή ετοιμάζονται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με κάποιον», λέει η Steck. «Όταν κάνεις πάρτι για διαζύγιο, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για κανέναν άλλο. Δεν υπάρχει ενοχή εκεί. Δεν υπάρχει κανένας για να λογοδοτήσεις στο σπίτι».

    Η Banning λέει ότι μια ομάδα φίλων που γιορτάζουν ένα διαζύγιο μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία – και πιο εύπορη – από μία ομάδα μελλοντικών παρανύμφων. Αυτό σημαίνει κοκτέιλ σε αποκλειστικό καναπέ αντί για σφηνάκια, και δαπάνες για ευρύχωρα δωμάτια αντί να στριμώχνονται δέκα άνθρωποι σε ένα μόνο δωμάτιο ξενοδοχείου.

    «Αυτές οι κυρίες είναι συνειδητοποιημένες», λέει. «Έχουν περάσει αυτό το στάδιο. Δε φορούν καπέλα σε σχήμα πέους. Δε φορούν αντίστοιχα μπλουζάκια. Μπορεί να κάνεις κάποια ακολασία, αλλά στη συνέχεια μπορείς να επιστρέψεις στην όμορφη σουίτα σου».

    Ό,τι συμβαίνει (μόνο) στο Βέγκας

    Αν και υπήρξε μια εποχή κατά την οποία ένα ταξίδι στην Πόλη της Αμαρτίας ίσως περιελάμβανε τ το να κάθεσαι σε ένα τραπέζι πόκερ για ένα ολόκληρο απόγευμα, σήμερα οι επισκέπτες αγκαλιάζουν ένα πιο ποικίλο φάσμα δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τη Μελέτη Προφίλ Επισκεπτών του Λας Βέγκας για το 2018 , μόλις κυκλοφόρησε από την LVCVA, παρόλο που το 74% των επισκεπτών τζογάρουν ενώ βρίσκονται στην πόλη, τα δύο τρίτα (67%) το έκαναν για δύο ώρες ή λιγότερο ανά ημέρα. Αυτό αφήνει άφθονο χρόνο για δραστηριότητες όπως να δει κανείς ένα σόου, μια επιλογή που κάνουν σχεδόν 6 στους 10 επισκέπτες.

    Ή, όπως κάποιος είπε κάποτε στον Clough του MGM: «Θέλω να κάνω καλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και κακά πράγματα τη νύχτα».

    Κάποιοι χώροι έχουν αγκαλιάσει πλήρως τη λογική του «μόνο στο Βέγκας», εστιάζοντας το μάρκετινγκ συγκεκριμένα στο πλήθος των πάρτι διαζυγίων. Παραδείγματος χάριν, το πακέτο Just Divorced (499 δολάρια) στο Machine Guns Vegas, ένα «πολυτελές πεδίο βολής», όπως περιγράφεται, ενθαρρύνει τους διαζευγμένους να ρίξουν με πολυβόλο στο νυφικό τους και το πιστοποιητικό γάμου τους, φορώντας μία μαύρη ζώνη με τις λέξεις “Just Divorced”.

    Αλλά συχνά αρκεί από μόνο του το Λας Βέγκας, δεν απαιτείται η επίσημη ταμπέλα του πάρτι διαζυγίου. Οι πελάτες της Banning έχουν αγκαλιάσει δραστηριότητες που οι σύζυγοι τους θα μπορούσαν να έχουν απορρίψει, συμπεριλαμβανομένης μίας εκδρομής πώς από το Grand Canyon με ελικόπτερο («ο σύζυγός της έλεγε ότι ‘είναι χάσιμο χρόνου, είναι υπερβολικά τουριστικό’»), των καλύτερων θέσεων σε συναυλία της Jennifer Lopez και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Britney Spears.

    Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιδιόρθωση μιας ραγισμένης καρδιάς με ελάχιστα κομμάτια ρουχισμού είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή.

    Οι πελάτισσες των πάρτι διαζυγίου της VGNO εκτιμούν ιδιαίτερα τα καθίσματα VIP του Thunder From Down Under – εκεί που χορεύουν λαδωμένοι Αυστραλοί με μαγιό. Ο σύζυγος της Steck είναι συνιδιοκτήτης του καταστήματος.

    Στο Chippendales, το Divorcé Play (από 149 δολάρια το άτομο), το οποίο συχνά δεν κλείνει η ίδια η διαζευγμένη αλλά ένας στενός φίλος, έχει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανδρικών σόου – μεταφορά με λιμουζίνα, θέσεις VIP κλπ- σε ένα τακτοποιημένο πακέτο.

    Τα στριπτιτζάδικα είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή. «Τα πνεύματά σας θα ανέβουν απίστευτα μέχρι τη στιγμή που θα φύγετε», αστειεύεται η Lindsay Feldman, διευθύντρια μάρκετινγκ στο Crazy Horse 3, ένα πολυτελές club ανδρών που έχει φιλοξενήσει πάρτι διαζυγίων διασημοτήτων όπως οι Colt Johnson και Larissa Dos Santos Lima, καθώς και για την ηθοποιό και περσόνα των media Courtney Stodden.

    «Τα διαζύγια είναι προφανώς πολύ ευαίσθητα, αλλά συμβολίζουν επίσης την ελευθερία και αυτά τα πάρτι είναι για το ‘δυνατό διαζύγιο’», λέει η Feldman. «Το θέμα είναι να κάνουν όλους πραγματικά χαρούμενους και ενθουσιασμένους. Να γιορτάζουν σε μια δυναμική ατμόσφαιρα με ανθρώπους που τους αγαπούν».

    Η ανεβαστική, σεξουαλική ατμόσφαιρα οδηγεί σε μια άλλη αναμφίβολη αλήθεια: το Λας Βέγκας είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στη Γη για να είσαι single.

    «Δεν υπάρχουν πολλά άλλα μέρη στον κόσμο όπου δεν έχει σημασία πόσων χρονών είσαι, θα σε φλερτάρουν, και κάποιος θα σε κάνει να νιώσεις ξεχωριστός», λέει η Banning, η ταξιδιωτική σύμβουλος. «Και αυτό είναι θεραπευτικό, γιατί επιστρέφεις από το ταξίδι και λες “μπορεί να πήρα διαζύγιο, αλλά το’χω”».



    ΣΧΟΛΙΑ